Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prymula si další přitvrzení schovává po volbách. A chce odstavit Šmuclera se Žaloudíkem

Autor: sova, Čestmír Strakatý - 
24. září 2020
14:50

Česko podle nového šéfa zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) čekají těžké dny a týdny. V rozhovoru v pořadu Reflexu Prostor X prozradil, že další opatření přijdou příští týden, ještě tvrdší možná po vyhodnocení těch stávajících za 14 dní. Tedy po krajských volbách a prvním kolu voleb senátních. Nebezpečně se podle něj chovají hlavně mladí lidé, nejhorší je teď přitom situace v Praze. Starším lidem pak doporučuje, aby nechodili na místa s větším výskytem lidí, neboť pravděpodobnost, že se nakazí, je teď oproti létu asi desetkrát větší.

Pokud by se úplně nedařilo tu epidemii zvládat, tak já bych možná pana prezidenta poprosil, aby to dal na příští období,“ řekl Prymula k tématu nejvyššího státního vyznamenání, které má 28. října převzít z rukou Miloše Zemana.

„Určitě bych se snažil o tom s panem prezidentem pohovořit,“ doplnil.

A jak jsou na tom podle ministra kapacity testování a trasování? Prymula říká, že testy odhalí jen asi třetinu nakažených. Rostoucí procento pozitivních testů z celkového počtu provedených testů ukazuje, že testujeme málo.

Ministr taky připouští, že vláda udělala hned několik chyb. Rozvolnění opatření bylo příliš rychlé a příliš velké. V tomto Prymula stojí za návrhem jeho předchůdce Adama Vojtěcha (za ANO), kdy měly od začátku září být zavedeny roušky.

Vinu Prymula dává ale také lékařům a expertům, kteří nebezpečnost epidemie snižují a mluví proti rouškám. Třeba Roman Šmucler nebo Jan Žaloudík by podle něj měli mít menší prostor v médiích a svoje vyjadřování přehodnotit.

Jakkoli má Prymula už z doby první vlny od prezidenta Miloše Zemana přislíbený Řád Bílého lva, tedy nejvyšší české státní vyznamenání, v rozhovoru naznačil, že by ho mohl odmítnout.

A jaká další omezení přijdou? Proč jsou nejnebezpečnější hromadné akce a co s nimi? A co by měla vláda v dalším týdnu zakázat?

Video  Prostor X: Rozhovor s Romanem Prymulou  - Prostor X
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bizon_pepa ( 25. září 2020 16:04 )

Proš se směješ svojí hlouposti? Jo aha, není tu dostatečně brečící smajlík. No nevadí, k pláči jsi i tak.

bullshit ( 25. září 2020 12:53 )

Zatím to řídí komunisté, bývalí oficír a jeden bývalý agent. ODS už není u vesla hezkých pár let. Jinak pan Prymula má velký střet zájmů na obchodu s materiálem okolo čínské chřipky. Lítaj tam bezprizorně míče jen to frčí.

rosicak ( 25. září 2020 12:36 )

Nevím, kdo je tady mimo. Vláda v létě jen vyhověla hysterii Pražáků na nemožnost cestování, nastolení tzv. nesvobody, nesmyslnoust nošení roušek atc. Tady máte důsledky. Pokud jste z Prahy, tak Vám přeji ještě chvíli podusit, aby se "rozjasnilo". Bůh s Vámi a zlý pryč.

montevideo ( 25. září 2020 12:34 )

Nepůjdu do háje a ten Karlův most budu připomínat pořád. Tam totiž dali politici (např. Dominik Feri či Miroslava Němcová) lidem signál, že už není třeba dodržovat opatrnost ani základní hygienické návyky. A podle toho to dopaadlo.

rosicak ( 25. září 2020 12:30 )

Asi chtějí pánové Babiš a Prymula ukázat národu (zejména nejchytřejším Pražákům), jak by to tady vypadalo, kdyby v této situaci řídili republiku ODSáci s Destrukčním blokem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa