Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zeman a 38 metálů: Prezident ocenil Gotta, Prymulu, Trávníčka, veterány i „kámoše“ z hotelu

  • Autor: sova - 
    28. 10. 2020
    20:04

    Prezident republiky Miloš Zeman u příležitosti státního svátku vzniku Československé republiky ocenil 38 Čechů státním vyznamenáním. Celkem šest ocenění je těch nejvyšších. Tradiční ceremoniál se letošní rok z důvodu šíření onemocnění covid-19 neuskutečnil, místo toho tak Hrad zveřejnil seznam oceněných na svém webu. Osoby, kterým 28. října Zeman státní pocty udělil, si „metály“ fyzicky převezmou až příští rok - v případě ocenění in memoriam půjde o jejich blízké. Netradiční je také prezidentům projev - místo z Vladislavského sálu promluvila hlava státu k občanům z lánského zámku, a tentokrát pouze prostřednictvm televizních obrazovek.

    Stejně jako každý rok Zeman avizoval jména některých vyznamenaných v předstihu. Nejvýraznější tentokrát bylo jméno epidemiologa a ministra zdravotnictví Romana Prymuly, kterého Zeman ocenil Řádem bílého lva, nejvyšším státním vyznamenáním.

    Ještě dříve prezident uvedl, že stejnou poctu udělí také zpěvákovi Karlu Gottovi. Poprvé se v tomto smyslu hlava státu vyjádřila už minulý rok v září, tedy krátce před smrtí mnohonásobného Zlatého slavíka. K pozůstalým Gotta tak vyznamenání zamíří in memoriam.

    Letos čítá seznam oceněných 38 jmen. Šest z nich patří osobnostem, kterým prezident udělí nejvyšší poctu, jakou je Řád bílého lva. Jeden vyznamenaný dostal tento rok od hlavy státu Řád Tomáše Garrigua Masaryka a Medaile Za hrdinství poputuje ke třem oceněným. Dvacet osobností pak obdrží Medaili Za zásluhy.

  • 1.genmjr. v.v. František Chábera

    Vojáci u hrobu československého vojenského pilota a válečného stíhače generálmajora Františka Chábery. Vojáci u hrobu československého vojenského pilota a válečného stíhače generálmajora Františka Chábery. | Profimedia.cz

    Řád bílého lva vojenské skupiny I. třídy (in memoriam)

    za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost

    František Chábera byl československý vojenský pilot a válečný stíhač. Narodil se 5. ledna 1912 v německém Landsbergu a zemřel 21. října 1999 v Praze.

    Účastník bojů ve Francii, bitvy o Británii, ofenzívy nad okupovanou Evropou, bojů ve Slovenském národním povstání a bojů o osvobození Československa. Patřil k těm, kteří ve druhé světové válce bojovali za osvobození Československa od počátku války až do vítězného konce,“ píše Hrad v jeho medailonku.

    Chábera se přidal k československému vojenskému letectvu po vyučení elektromontérem. Po 2. světové válce byl vězněn komunistickým režimem - nejprve na Borech, poté v pracovních táborech včetně toho v Jáchymově.

    Po roce 1939 ve Velké Británii létal v RAF (312. československá stíhací peruť, později 96. peruť nočních stíhačů). Od roku 1944 sloužil v Sovětském svazu, nejprve jako dobrovolník, později jako velitel 1. letky 1. československé smíšené letecké divize v SSSR. Jeho jméno má ve svém čestném názvu i ‚tygří‘ letka, 221. taktická letka generála Františka Chábery, která aktivně udržuje jeho odkaz a uchovává jeho památku,“ uvádí dále Hrad.

    Jméno československého válečného hrdiny nese i Most generála Chábery v Litoměřicích, kde žil v závěru svého života.

  • 2.Karel Gott

    Karel Gott Karel Gott | Foto: M. Hykl, P. Machan

    Řád bílého lva občanské skupiny I. třídy (in memoriam)

    za zvláště vynikající zásluhy o stát v oblasti umění

    Fenomenálně oblíbený zpěvák populární hudby a držitel 42 ocenění v anketách Zlatý slavík a později Český slavík. Plzeňský rodák a prodejně nejúspěšnější český interpret zemřel 1. října 2019 ve věku 80 let.

    „Během kariéry vydal stovky sólových alb na domácí scéně i v zahraničí,“ připomíná Hrad.

    Na konci života se Gott potýkal s rakovinou mízních uzlin, kterou po intenzivním boji porazil. Za krátkou dobu se u zpěváka objevila akutní leukémie. Veřejnost se s ním rozloučila 11. října 2019 v Paláci Žofín. Následující den se konal jeho pohřeb se státními poctami ve svatovítské katedrále, který byl doprovozen vládou vyhlášeným státním smutkem.

    Gott již v roce 2009 obdržel z rukou prezidenta Václava Klause Medaili Za zásluhy I. stupně.

  • 3.plk. Josef Koukal

    Český stíhací pilot a hrdina bitvy o Británii plukovník Josef Koukal. Český stíhací pilot a hrdina bitvy o Británii plukovník Josef Koukal. | Krajské vojenské velitelství Pardubice

    Řád bílého lva vojenské skupiny I. třídy (in memoriam)

    za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost

    Český stíhací pilot a hrdina 2. světové války. Koukal byl účastníkem bitvy o Británii.

    Při jednom z leteckých soubojů havaroval a byl těžce popálen na 72 procentech těla. Léčba trvala téměř rok. Navzdory utrpěným zraněním se rozhodl vrátit k létání a nastoupit znovu do bojů,“ uvádí Hrad v jeho medailonku.

  • 4.genmjr. v.v. Ing. Miloslav Masopust

    Český válečný veterán z druhé světové války genmjr. v.v. Ing. Miloslav Masopust Český válečný veterán z druhé světové války genmjr. v.v. Ing. Miloslav Masopust | Paměť národa

    Řád bílého lva vojenské skupiny I. třídy

    za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost

    Český válečný veterán z 2. světové války a přímý účastník bojů 1. československého armádního sboru v SSSR na východní frontě a při osvobozování vlasti. Masopustovi je 96 let.

    Jako velitel družstva 1. roty samostatného praporu samopalníků se zúčastnil bojů u Dukly, kde byl zraněn. Za hrdinství byl vyznamenán Čs. válečným křížem 1939, v roce 2019 byl prezidentem Milošem Zemanem jmenován do vojenské hodnosti generálmajora. I přes svůj vysoký věk se aktivně zapojuje do veřejné činnosti, účastní se pietních aktů a podílí se na činnosti Československé obce legionářské,“ píše prezidentská kancelář.

  • 5.divizní generál Heliodor Píka

    Generál Heliodor Píka byl odsouzen k smrti a pověšen na dvoře plzeňské věznice na Borech v roce 1949 Generál Heliodor Píka byl odsouzen k smrti a pověšen na dvoře plzeňské věznice na Borech v roce 1949 | Archiv Blesku

    Řád bílého lva vojenské skupiny I. třídy (in memoriam)

    za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost

    Československý legionář a představitel československého protinacistického odboje v zahraničí. V červnu 1949 byl po vykonstruovaném soudním procesu popraven představiteli komunistického režimu.

    Účastník bojů Československých legií v Rusku. Do legií se přihlásil dobrovolně v roce 1916, následně bojoval v roce 1918 i na západní frontě ve Francii. V rámci bojů byl obdivován za svou obětavou lékařskou péči v prvních liniích, kterou poskytoval jako příslušník zdravotní služby u 21. čs. střeleckého pluku. Za 2. světové války sloužil zejména jako atašé a velitel mise Československé armády v Moskvě. Po návratu do vlasti v roce 1945 byl jmenován zástupcem náčelníka hlavního štábu Československé armády a povýšen do hodnosti divizního generála. Po únorovém puči v roce 1948 byl zatčen a nepravdivě obviněn ze špionáže ve prospěch Velké Británie a další vlastizrádné činnosti. Ve vykonstruovaném soudním procesu byl odsouzen k trestu smrti oběšením, který byl vykonán v Plzni 21. června 1949. K plné občanské rehabilitaci generála Píky došlo až po roce 1989,“ stojí ve vyjádření Hradu.

  • 6.prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D.

    Epidemiolog a zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula Epidemiolog a zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula | Blesk:Karel Kopáč

    Řád bílého lva občanské skupiny I. třídy

    za mimořádné zásluhy o stát

    Epidemiolog, bývalý šéf Fakultní nemocnice v Hradci Králové a v současnosti také ministr zdravotnictví České republiky.

    Na ministerstvu působil nejprve od roku 2017 do září 2020 jako náměstek.

    V dubnu letošního roku prezident Zeman během rozhovoru pro Blesk.cz oznámil, že Prymulovi propůjčí Řád Bílého lva, neboť se „významnou měrou zasloužil o zvládnutí první vlny epidemie v České republice“.

    Jeho pozice v čele resortu se otřásla minulý týden. Blesk jej vyfotografoval při odchodu z restaurace Rio‘s na pražském Vyšehradě, kde se zúčastnil schůzky mimo jiné s šéfem poslanců hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem. Porušil při tom nařízení jím vedeného ministerstva, podle kterého mají být všechna pohostinství v nočních hodinách uzavřena a bez návštěvníků. Během pobytu na veřejnosti navíc neměl nasazenou roušku.

    V reakci na případ ještě v pátek svou rezignaci odmítal, v neděli oznámil, že odstoupí, aby uvolnil post pro svého nástupce. Tím se ve čtvrtek stane dosavadní náměstek ředitele Fakultní nemocnice Brno Jan Blatný.

  • 7.JUDr. Pavel Rychetský, dr. h. c.

    Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský | Profimedia.cz

    Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy

    za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva

    Bývalý politik, senátor a od roku 2003 předseda Ústavního soudu České republiky.

    V letech 1990-1992 byl místopředsedou vlády Československé republiky, v letech 1998-2003 zastával post místopředsedy vlády ČR, v letech 2000-2001 a 2002-2003 byl ministrem spravedlnosti.

    Je předsedou Jednoty českých právníků a členem vědecké rady PF UK, PF MU v Brně a PF UP v Olomouci.

  • 8.Jana Březinová

    Zdravotní sestra Jana Březinová, kterou ocenil prezident Miloš Zeman Medailí Za hrdinství Zdravotní sestra Jana Březinová, kterou ocenil prezident Miloš Zeman Medailí Za hrdinství | Facebook Jana Březinová

    Medaile Za hrdinství

    za hrdinství

    Zdravotní sestra v penzi (rok narození 1956), která pomáhala v Litomyšlské nemocnici během pandemie onemocnění covid-19.

    „Jana Březinová pracovala celý život ve zdravotnictví, vystřídala několik oddělení. Prodělala rakovinu plic, o jeden plicní lalok přišla, přesto se vrátila mezi sestry do nemocnice v Litomyšli a v současné krizové situaci zapříčiněné pandemií koronaviru stále pomáhá,“ zní komentář Hradu.

    „Nabídli mi, abych si přibrala nějaké služby navíc, tak jsem na to samozřejmě kývla, protože je ten čas, kdy se má pomáhat. Kdo jiný by měl pomáhat než ženská, která dělá celý život zdravotní sestru. Moje děti o mě mají strach, to je logické. Na mém pracovišti je ale vynikající kolektiv. Vycházejí mi vstříc,“ vysvětluje Jana Březinová.

  • 9.nstrm. Petr Lang

    Petr Lang, příslušník vězeňské služby, který obětoval svůj život pro záchranu své dcery během útoku ve FN Ostrava. Petr Lang, příslušník vězeňské služby, který obětoval svůj život pro záchranu své dcery během útoku ve FN Ostrava. | Archiv Blesku

    Medaile Za hrdinství (in memoriam)

    za záchranu lidského života

    Příslušník vězeňské služby Věznice Heřmanice, který byl zastřelen vloni v prosinci při útoku v ostravské fakultní nemocnici, kdy kryl vlastním tělem svoji dceru. Zachránil jí tak život za cenu obětování toho svého.

    Střelba ve Fakultní nemocnici Ostrava, kterou měl na svědomí Ctirad V., si kromě Petra Langa vyžádala dalších sedm lidských životů. Pachatel po útoku spáchal sebevraždu. Po útoku střelce v Uherském Brodě v roce 2015 jde z hlediska počtu obětí o druhou nejtragičtější masovou vraždu v historii České republiky.

  • 10.prap. Vladimír Šupa

    Praporčík Vladimír Šupa (vpravo), který utrpěl vážná poranění v dubnu 2009 v provincii Wardak v Afghánistánu. Praporčík Vladimír Šupa (vpravo), který utrpěl vážná poranění v dubnu 2009 v provincii Wardak v Afghánistánu. | ČTK / Říhová Michaela

    Medaile Za hrdinství

    za hrdinství v boji

    Český instruktor-lektor u 41. mechanizovaného praporu v Žatci, který byl zraněn v roce 2009 během nasazení v misi ISAF v Afghánistánu.

    Do armády nastoupil v roce 2001 k rotě chemické obrany do Týna nad Vltavou. S touto jednotkou také absolvoval první zahraniční nasazení v rámci operace Enduring Freedom v Kuvajtu jako specialista služby dekontaminace techniky. Plnil také úkoly ve druhém zahraničním nasazení v rámci 11. kontingentu KFOR v Kosovu v letech 2007 a 2008.

    Osudovým se mu stalo jeho další zahraniční nasazení v Afghánistánu v rámci AČR ISAF PRT LOGAR. V roce 2009 najel s vozidlem na minu a utrpěl částečnou amputaci dolní končetiny. Chtěl však stále pracovat pro armádu, pracuje jako lektor-instruktor u 41. mechanizovaného praporu v Žatci.

  • 11.MUDr. Jiří Běhounek

    Hejtman Kraje Vysočina v letech 2008 až 2020 Jiří Běhounek (ČSSD) Hejtman Kraje Vysočina v letech 2008 až 2020 Jiří Běhounek (ČSSD) | Profimedia

    Medaile Za zásluhy I. stupně

    za zásluhy o územní samosprávný celek

    Sociálnědemokratický politik působil v letech 2008 až 2020 jako hejtman Kraje Vysočina.

    Od ledna 2020 působí jako pověřený předseda Asociace krajů ČR. Běhounek je vystudovaný lékař v oboru ortopedie.

  • 12.Karel Brückner

    Fotbalový trenér Karel Brückner Fotbalový trenér Karel Brückner | Aha! – Karel Kopáč

    Medaile Za zásluhy I. stupně

    za zásluhy o stát v oblasti sportu

    Mezinárodně uznávaný fotbalový trenér a bývalý hráč. Veřejnosti je nejvíce známý jako kouč české reprezentace během mistrovství Evropy v roce 2004. V Portugalsku tehdy získal s národním týmem bronzovou medaili. Jde o prozatím poslední úspěch fotbalistů české reprezentace na mezinárodních šampionátech.

    Brückner trénoval kromě českého týmu také rakouskou fotbalovou reprezentaci. A jak připomíná Hrad: „Jako hráč působil především v Sigmě Olomouc, kterou pak jako trenér dovedl až do čtvrtfinále Poháru UEFA, dnešní Evropské ligy UEFA.“

    V červenci 2009 jej oslovil nový předseda Českomoravského fotbalového svazu, dnešní Fotbalové asociace České republiky, Ivan Hašek s nabídkou působení v roli poradce u národního týmu a Karel Brückner tuto nabídku přijal. V lednu 2014 přijal místo konzultanta českého národního týmu.

  • 13.Ing. Tomáš Cihlář, CSc.

    Český virolog Tomáš Cihlář Český virolog Tomáš Cihlář | Nadační fond Neuron

    Medaile Za zásluhy I. stupně

    za zásluhy o stát v oblasti vědy

    Přední český biochemik a virolog, který působí jako viceprezident pro virologii americké společnosti Gilead Sciences.

    Jako vědecký pracovník se zde zabýval vývojem antivirotik na bázi nukleotidových analogů, zejména přípravku Viread, který se stal hlavním lékem proti infekci HIV.

    Vede tým téměř stovky vědců pracujících na výzkumu nových látek pro léčbu mnoha virových onemocnění, podílel se na vývoji přípravku Remdesivir původně určeného k léčbě eboly. Ten se ukázal jako potenciálně účinný k léčbě koronavirové infekce covid-19.

  • 14.Josef (Jožka) Černý

    Zpěvák moravských lidových písní Jožka Černý Zpěvák moravských lidových písní Jožka Černý | Blesk - David Malík

    Medaile Za zásluhy I. stupně

    za zásluhy o stát v oblasti umění

    Jeden z nejznámějších moravských zpěváků lidových písní. Díky jejich popularizaci vlvem jeho činnosti je označován jako „král moravských lidovek“. České a moravské folklórní písně úspěšně propaguje i v zahraničí. Prodal více než miliony nosičů.

    Už jako čtyřletý zpíval prezidentu Edvardu Benešovi, který se vracel z exilu a navštívil Hodonín. Během svého života natočil celkem 1200 písní, některé písně se staly legendárními, např. „Když sem šel z Hradišťa“.

    Černý je rodák z obce Čejč na Hodonínsku a je mu 78 let.

  • 15.prof. PhDr. Petr Čornej, DrSc.

    Historik a spisovatel Petr Čornej Historik a spisovatel Petr Čornej | E15 Robert Zlatohlavek

    Medaile Za zásluhy I. stupně

    za zásluhy o stát v oblasti vědy, výchovy a školství

    Historik, pedagog a autor naučné literatury. Napsal mnoho desítek významných historických publikací a školních učebnic.

    Specializuje se na dějiny pozdního středověku, zvláště husitství, a na historiografii. Vyučuje také dějiny na Karlově univerzitě, především na její Pedagogické fakultě a na Literární akademii Josefa Škvoreckého.

    Čornej se tento rok stal také laureátem knižní ceny Magnesia Litera. Získal ji v kategorii Kniha roku za svou rozsáhlou monografii o husitském vůdci Janu Žižkovi.

  • 16.Ing. arch Vladimír Dohnal

    Majitel TOP Hotelu Praha Vladimír Dohnal vpravo. Jeho syn a generální ředitel hotelu Radek Dohnal vlevo. Vprostřed moderátorka a pěvkyně Martina Kociánová. Majitel TOP Hotelu Praha Vladimír Dohnal vpravo. Jeho syn a generální ředitel hotelu Radek Dohnal vlevo. Vprostřed moderátorka a pěvkyně Martina Kociánová. | TOP Hotel Praha

    Medaile Za zásluhy I. stupně

    za zásluhy o stát v oblasti hospodářské

    Dohnal je český hoteliér a podnikatel. Založil společnost TOP HOTELS GROUP a.s. Firma je vlastníkem stejnojmenného hotelu na pražském Chodově, který proslul jako místo volebního štábu během kampaně Miloš Zemana v letech 2013 a 2018.

    TOP HOTEL Chodov byl také prostorem pro konání historicky všech sjezdů Strany Práv Občanů, která je se Zemanem pevně spojena.

    Osmdesátiletý Dohnal má s hlavou státu blízké vztahy, mimo jiné byl v roce 2014 se Zemanem na návštěvě Čínské lidové republiky.

  • 17.Josef Dvořák

    Český herec Josef Dvořák Český herec Josef Dvořák | M. Hykl, M. Přibyl

    Medaile Za zásluhy I. stupně

    za zásluhy o stát v oblasti umění

    Český herec a divadelní ředitel, působil v Kladivadle v Ústí nad Labem, v divadle Semafor, od roku 1990 je ředitelem a protagonistou Divadelní společnosti Josefa Dvořáka.

    Hrál s Jitkou Molavcovou a Jiřím Suchým, Pavlem Zedníčkem a Štěpánkou Haničincovou, ze stovek televizních rolí v seriálech Nemocnice na kraji města, Rozpaky kuchaře Svatopluka, Byli jednou dva písaři, Arabela, Návštěvníci, Hospoda.

    Jeho filmografie zahrnuje např. Jáchyme, hoď ho do stroje (1974), Lvi salónů (1978), Hřbitov pro cizince (1991), Černí baroni (1992). Propůjčil také svůj hlas několika večerníčkům, jako je např. Maxipes Fík nebo Bob a Bobek.

  • 18.Eva Erbenová

    Se spisovatelkou Evou Erbenovou se v roce 2018 setkala v Jeruzalémě první dáma Ivana Zemanová. Se spisovatelkou Evou Erbenovou se v roce 2018 setkala v Jeruzalémě první dáma Ivana Zemanová. | Twitter Jiří Ovčáček

    Medaile Za zásluhy I. stupně

    za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění

    Izraelská spisovatelka židovského původu.

    Narodila se v Děčíně. Její matka byla Marta Löwidtová a otec byl inženýr Jindřich Löwidt. Roku 1941 byla deportována s rodinou do Terezína. V roce 1944 byla deportována s maminkou do koncentračního tábora v Osvětimi. V dubnu 1945 se jí podařilo utéci z pochodu smrti.

    Po válce opět narůstal antisemitismus a Eva Erbenová se rozhodla emigrovat. V srpnu 1948 odjela s manželem Petrem do Paříže, dnes žije se svou rodinou v Izraeli (Aškelon). I v emigraci zůstala a vždy byla českou vlastenkou, stejně jako její manžel. Vychovali spolu tři děti, dočkali se vnoučat i pravnoučat.

    Je dodnes velmi aktivní v české komunitě v Izraeli a podílí se na šíření povědomí o Československu a budování česko-izraelských vztahů. O svém nelehkém osudu napsala několik knih a promluvila na nespočtu přednášek.

    Erbenová 24. října tento rok oslavila životní jubileum 90 let.

  • 19.Jaroslav Falta

    Motokrosový závodník Jaroslav Falta. Motokrosový závodník Jaroslav Falta. | ČTK / Havelka Zdeněk

    Medaile Za zásluhy I. stupně

    za zásluhy o stát v oblasti sportu

    Bývalý profesionální motokrosový závodník z bývalého Československa.

    Na mezinárodní scéně debutoval v sedmnácti letech, poté narukoval na vojnu do Dukly, která měla jediná podmínky pro závodnický růst a kde vedli talentovaného jezdce trenéři Helikar a později Hřebeček.

    Byl zvolen českým motokrosařem století, startoval deset sezon ve dvanáctidílném seriálu mistrovství světa v kubatuře do 250 ccm. Osmkrát byl v šampionátu mezi desítkou nejlepších a jeho největším úspěchem bylo druhé místo v roce 1974, kdy se ale jasně rýsovalo místo první.

    Z politických a ekonomických důvodů však jury rozhodla o jeho penalizaci ve prospěch sovětského závodníka Mojsejeva na KTM.

  • 20.MgA. Václav Fanta

    Nevidomý umělecký fotograf Václav Fanta. Nevidomý umělecký fotograf Václav Fanta. | Robert Klejch

    Medaile Za zásluhy I. stupně

    za zásluhy o stát v oblasti umění

    Nevidomý umělecký fotograf a propagátor problematiky zrakově postižených.

    Ve dvaceti letech se na vojně dozvěděl o svém onemocnění očí - retinopatii, což je nezastavitelný degenerativní proces onemocnění sítnice. I přes postupně se zhoršující zrak si za svou profesi i celoživotní zálibu vybral fotografování.

    Vystudoval FAMU, obor umělecká fotografie, živil se profesionálním fotografováním např. pro mikrobiologický ústav Akademie věd nebo pro Mladou frontu. Díky své profesi se setkával s významnými osobnostmi, např. Janem Werichem nebo Miroslavem Horníčkem, v roce 1963 byl přizván k fotografování sovětského kosmonauta Jurije Gagarina při loučení s prezidentem Antonínem Novotným v Praze.

    V závěru své bohaté kariéry působil jako hlavní obrazový redaktor a editor tiskové agentury Orbis zaměřené na propagaci Československa v zahraničí. Zrak se mu postupně zhoršoval, po šedesátce již o zrak přišel úplně. Učil se však se svou nemocí žít – naučil se psát deseti prsty na klávesnici, číst i psát Braillovo písmo a pohybovat se za pomoci slepecké hole.

    Zapojil se do pomoci zrakově postiženým, vymýšlel pro nevidomé poznávací zájezdy, je spoluzakladatelem pěveckého souboru zrakově postižených Vocal klub. Je také autorem originální hry QARDO – pexeso.

    Fantovi bylo tento rok 80 let.

  • 21.Karel Fiala

    Český herec a pěvec Karel Fiala Český herec a pěvec Karel Fiala | Foto Blesk – Martin Sekanina

    Medaile Za zásluhy I. stupně (in memoriam)

    za zásluhy o stát v oblasti umění

    Český filmový herec, operní, operetní, muzikálový pěvec a tenorista. Fiala nezapomenutelným způsobem ztvárnil hlavní roli v komedii z roku 1964 Limonádový Joe aneb Koňská opera. Zemřel letos 3. října.

    Narodil se v Ostravě a původně se vyučil kominíkem, jeho zájem o zpěv jej pak ale přivedl na Státní konzervatoř do Prahy, kterou absolvoval v roce 1952. Poté dva roky působil v Národním divadle a od roku 1956 byl několik desetiletí jako tenor sólistou Hudebního divadla v Karlíně.

    Od poloviny padesátých let se začínal uplatňovat také ve filmu, byť v malých rolích. Hlavní roli Dalibora dostal ve filmovém přepisu opery Dalibor (1956), zaznamenat jej můžeme také v dodnes známé pohádce Dařbuján a Pandrhola (1959). Jeho nejznámější filmovou rolí je však bezesporu komedie Limonádový Joe aneb Koňská opera (1964).

  • 22.doc. Ing. František Hezoučký, Ph.D.

    Bývalý ředitel jaderné elektrárny Temelín František Hezoučký (vlevo). Bývalý ředitel jaderné elektrárny Temelín František Hezoučký (vlevo). | ČTK / Veis David

    Medaile Za zásluhy I. stupně

    za zásluhy o stát v oblasti hospodářské

    Bývalý ředitel jaderné elektrárny Temelín.

    Docent Ing. František Hezoučký, Ph.D., je vědecko-výzkumným pracovníkem Katedry energetických strojů a zařízení FS ZČU v Plzni. Je absolventem Katedry tepelně energetických zařízení FSI ČVUT a oboru Jaderná technika při SVŠT a ČVUT.

    Po studiu pracoval v mnoha technických funkcích na jaderných elektrárnách A1 v Jaslovských Bohunicích, byl hlavním inženýrem spouštění všech čtyř bloků jaderné elektrárny v Dukovanech. V letech 1993-1999 působil ve společnostech Westinghouse a Colenco. V roce 1999 jako ředitel divize výstavby jaderné elektrárny v Temelíně spustil oba nové bloky.

  • 23.prof. JUDr. Jiří Jelínek, CSc.

    Právnický pedagog Jiří Jelínek. Právnický pedagog Jiří Jelínek. | reprofoto ČT

    Medaile Za zásluhy I. stupně

    za zásluhy o stát v oblasti výchovy a školství

    Vysokoškolský pedagog v oblasti trestního práva.

    Profesor v oblasti trestního práva, kriminologie a kriminalistiky na Univerzitě Karlově, je vedoucím Katedry trestního práva na Právnické fakultě UK. Autor první české monografie o trestní odpovědnosti právnických osob (Linde, 2007) a mimo jiné dlouhé řady vysokoškolských učebnic trestního práva.

    Vedoucí autorského kolektivu pro vytvoření Compliance programu rektorátu Univerzity Karlovy (2015). V roce 2019 byl v prestižní celojustiční soutěži „Právník roku 2018“ oceněn jako autor nejhodnotnějšího článku v časopisu Bulletin advokacie. Od 1. 6. 2019 je členem Legislativní rady vlády České republiky.

  • 24.MUDr. Jaroslav Matýs

    Dětský psychiatr Jaroslav Matýs Dětský psychiatr Jaroslav Matýs | Archiv Blesku

    Medaile Za zásluhy I. stupně

    za zásluhy o stát v oblasti výchovy

    Psychiatr, bývalý předseda Asociace dětské a dorostové psychiatrie ČR.

    Po Vojenské lékařské akademii v Hradci Králové (tehdy Vojenský lékařský výzkumný a doškolovací ústav JEP) absolvoval Jaroslav Matýs atestace ze všeobecného lékařství a posléze psychiatrie pro dospělé a z dětské a dorostové psychiatrie. Pracovní kariéru zahájil roku 1990 jako zástupce náčelníka psychiatrického oddělení v ÚVN Ružomberok.

    Dále byl mj. hlavním odborníkem Armády SR pro návykové nemoci, ředitelem nestátní záchranné služby Asociace samaritánů ČR Ostrava či praktickým lékařem v Rusku či v Kazachstánu. Ve funkci šéfa Renarkon o.p.s. např. Jaroslav Matýs vybudoval systematizovanou nezdravotnickou péči pro narkomany ve věku 15 až 18 let na Ostravsku. Pracoval více než 20 let také jako lékař ZZS.

    Má majoritní podíl na záchraně samostatné atestace dětské psychiatrie, je jedním z autorů reformy dětské a dorostové psychiatrie, je soudním znalcem a lektorem v psychoterapii. Je dlouholetým odborným konzultantem Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstva práce a sociálních věcí.  Ministry zdravotnictví byl jmenován do atestačních komisí, akreditační komise MZ oboru dětské a dorostové psychiatrie.

    Do října 2019 byl dlouholetým předsedou Asociace dětské a dorostové psychiatrie ČR a byl také předsedou Výboru sekce dětské a dorostové psychiatrie PS ČLS JEP. Od roku 2019 je čestným členem Asociace klinických logopedů. V jeho dlouhodobé péči měl nebo má více než 3500 pacientů, z toho je více než 550 pacientů ve věku od 3 do 18 let s diagnózou autismu.

    Uznávanému dětskému psychiatrovi Matýsovi bylo tento rok 60 let.

  • 25.plk. Ing. Daniel Miklós

    Náměstek generálního ředitele HZS ČR pro prevenci a civilní nouzovou připravenost Daniel Miklós. Náměstek generálního ředitele HZS ČR pro prevenci a civilní nouzovou připravenost Daniel Miklós. | HZS ČR

    Medaile Za zásluhy I. stupně

    za zásluhy o stát

    Náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR pro prevenci a civilní nouzovou připravenost.

    Plukovník Ing. Daniel Miklós, MPA, po ukončení studií na Vysoké škole báňské v roce 2003 nastoupil na MV-generální ředitelství HZS ČR a začal pracovat v sekci prevence a civilní nouzové připravenosti.

    Se získáváním pracovních zkušeností postupně zastával funkce v managementu této sekce. Nejprve od roku 2007 vykonával funkci vedoucího oddělení krizového řízení, v letech 2016 až 2017 zastával funkci ředitele odboru ochrany obyvatelstva a krizového řízení. Od dubna 2017 je náměstkem generálního ředitele HZS ČR pro prevenci a nouzovou připravenost.

    Během koronavirové krize na jaře 2020 byl klíčovým členem řízení resortu Ministerstva vnitra, aktivně se účastnil jednání Krizového štábu ministra vnitra a velkou měrou se zasloužil o zvládnutí první vlny pandemie.

  • 26.Václav Nedomanský

    Václav Nedomanský je legendou československé reprezentace Václav Nedomanský je legendou československé reprezentace | Archiv reprehokej.cz

    Medaile Za zásluhy I. stupně

    za zásluhy o stát v oblasti sportu

    Bývalý československý hokejový útočník, trenér a československý reprezentant. Po emigraci působil v zámoří v dresu týmů jako Detroit Red Wings, St. Louis Blues nebo New York Rangers.

    Je členem Síně slávy IIHF (1997), Síně slávy českého hokeje (2002) a Hokejové síně slávy (2019).

    Do velkého hokeje vstoupil v 18 letech, kdy přestoupil do Slovanu Bratislava. Vyznačoval se kvalitní střelbou, čtyřikrát se stal nejlepším střelcem ligy a třikrát nejproduktivnějším hráčem.

    Když dokončil vysokou školu, byl povolán na základní vojenskou službu, proto si vyžádal odklad. Vzhledem k věku (30 let) si požádal o propuštění na zahraniční angažmá. V té době se o něho zajímaly 2 kluby ze Severní Ameriky, v tehdejším Československu však byly odmítnuty. Situaci vyřešil emigrací přes Švýcarsko.

    Podepsal smlouvu s týmem Toronto Toros z World Hockey Association (WHA), tehdejší konkurence National Hockey League (NHL). Po 3 letech přešel do NHL, kde strávil ještě 6 sezón.

  • 27.PhDr. Petr Nováček

    Novinář a politický komentátor Petr Nováček. Novinář a politický komentátor Petr Nováček. | reprofoto ČT

    Medaile Za zásluhy I. stupně

    za zásluhy o stát

    Český historik, novinář a politický komentátor. V roce 2000 obdržel Cenu Ferdinanda Peroutky a v roce 2015 se stal laureátem novinářské ceny Opus Vitae, udělované Nadací Český literární fond, za celoživotní tvorbu.

    Vystudoval historii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Počátkem 90. let 20. století pracoval v deníku Mladá fronta DNES. Rozhovory s hosty vedl ve dvojici s kolegou Jiřím Leschtinou.

    Pracuje jako vnitropolitický komentátor veřejnoprávního Českého rozhlasu. Jeho politické komentáře a analýzy vysílají především stanice Radiožurnál a Plus. Komentáře pravidelně publikuje také v Týdeníku Rozhlas.

  • 28.Jiří Ošecký

    Dlouholetý starosta Vintířova na Sokolovsku Jiří Ošecký a bývalá hejtmanka Karlovarského kraje a poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Dlouholetý starosta Vintířova na Sokolovsku Jiří Ošecký a bývalá hejtmanka Karlovarského kraje a poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. | Facebook Jana Mračková Vildumetzová

    Medaile Za zásluhy I. stupně

    za zásluhy o územní samosprávný celek

    Jiří Ošecký byl dlouholetým starostou obce Vintířov, která leží nedaleko města Chodova v Karlovarském kraji. Ve Vintířově se narodil a žil zde se svou rodinou celý život.

    Ve svých 43 letech se stal starostou obce, od té doby tuto funkci nepřetržitě zastával 28 let, během kterých se podařilo spoustu věcí změnit ku prospěchu obce a smysluplně proinvestovat téměř 450 milionů korun.

    Stal se Osobností roku Karlovarského kraje (2017) a za jeho starostování obec také zvítězila v soutěži Vesnice roku.

  • 29.Jan Rýdl

    Podnikatel a majitel společnosti TOS Varnsdorf Jan Rýdl po boku prezidenta Miloše Zemana. Podnikatel a majitel společnosti TOS Varnsdorf Jan Rýdl po boku prezidenta Miloše Zemana. | ČTK / Hájek Ondřej

    Medaile Za zásluhy I. stupně

    za zásluhy o stát v oblasti hospodářské

    Český podnikatel a manažer, majitel strojírenského podniku TOS Varnsdorf a.s.

    Za transformace ekonomiky v devadesátých letech se, jak sám říká, „ujal výrobce obráběcích strojů TOS Varnsdorf“. Firmu s více než stoletou historií, v níž pracoval od roku 1978, spolu s kolegy manažersky privatizoval a vyvedl z krize.

    Dnes TOS VARNSDORF zaměstnává bezmála 500 lidí v pohraničním Varnsdorfu a dalších 250 v pobočkách v Rumburku a Olomouci. Má tři výrobní závody v zahraničí a obchodní síť v desítkách zemí. V roce 2018 dosáhl TOS obratu 1,7 miliardy korun. V roce 2018 obdržel ocenění Manažer čtvrtstoletí za dlouhodobý přínos českému strojírenství.

  • 30.plk. gšt. v zál. PhDr. Eduard Stehlík, Ph.D., MBA

    Eduard Stehlík Eduard Stehlík | Blesk:Jakub Poláček

    Medaile Za zásluhy I. stupně

    za zásluhy o stát

    Český vojenský historik, spisovatel a bývalý voják. Populizátor vojenské historie a válečných dějin 20. století. V současnosti je ředitelem Památníku Lidice.

    Zaměřuje se na československé vojenské dějiny, zejména období 1914–1956. Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor ruština – dějiny. V letech 1989–2012 byl zaměstnancem Vojenského historického ústavu Praha. V roce 1992 se stal vojákem z povolání.

    Již od zahájení příprav na vznik Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) v srpnu 2008 byl členem jeho vědecké rady, později se stal také předsedou rady. Je autorem nebo spoluautorem dvou desítek monografií, mnoha desítek článků, odborných studií a výstav. V březnu 2014 byl jmenován ředitelem Odboru pro válečné veterány Ministerstva obrany, který vedl do konce roku 2019.

    Tehdy také ukončil svůj pracovní poměr v armádě a odešel do zálohy. V červenci 2019 byl opět zvolen členem Rady Ústavu pro studium totalitních režimů. V únoru 2020 se stal ředitelem Památníku Lidice.

  • 31.Josef (Jožka) Šmukař

    Jožka Šmukař Jožka Šmukař | Foto Aha! – Martin Přibyl, Showpix.cz

    Medaile Za zásluhy I. stupně

    za zásluhy o stát v oblasti umění

    Profesionální zpěvák lidových písní spolupracující především s cimbálovými a dechovými orchestry.

    K srdci mu přirostla lidová písnička, která vyniká právě u cimbálu. Na různých kulturních a společenských akcích však se svou „malou kapelou“ hraje široký repertoár od popu, swingu a evergreenů až po dechovku.

    Z cimbálových muzik spolupracoval například s muzikou BROLN Jindřicha Hovorky nebo cimbálovou muzikou Petra Olivy. V současné době spolupracuje s řadou cimbálových muzik. Mnozí ho znají z působení v dechové kapele Moravanka Jana Slabáka, později působil v brněnské Moravěnce a s dechovou hudbou Pražští muzikanti Milana Bašty natočili cyklus Vyhrávala kapela a Česká muzika na Žofíně.

    Je propagátorem národní kultury, jihomoravského folkloru, především pak z oblasti rodného Hanáckého Slovácka. Vystupuje také pro nejrůznější pečovatelské ústavy a organizace, při charitativních akcích, pravidelně také spolupracuje s Kongregací Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze.

  • 32.plk. Ing. Petr Šnajdárek

    Systémový architekt tzv. chytré karantény Petr Šnajdárek. Systémový architekt tzv. chytré karantény Petr Šnajdárek. | Reprofoto ČT 24

    Medaile Za zásluhy I. stupně

    za zásluhy o stát v oblasti bezpečnosti státu a občanů

    Systémový architekt tzv. chytré karantény, vedoucí oddělení systému velení a řízení armády na operačním odboru sekce plánování schopností Ministerstva obrany.

    Plukovník Ing. Petr Šnajdárek je armádním specialistou a špičkovým odborníkem na elektronický boj. Od roku 2006 se věnuje zejména akvizičním, výzkumným a vývojovým projektům a řeší rozvoj v oblasti systémů velení a řízení, použití a implementace nových technologií, softwarových nástrojů.

    Zúčastnil se dvou zahraničních operací v Afghánistánu (2009 a 2011). V roce 2015 zaváděl v Afghánistánu první českou jednotku bezpilotních systémů (dronů). V rámci nasazení do zahraničních operací zaváděl nové technologie k podpoře operační činnosti jednotek a jejich ochraně.

    Je systémovým architektem projektu tzv. Chytré karantény, včetně iniciace zavedení elektronické žádanky na vyšetření. Měl významný podíl na vzniku nástroje umožňujícího v reálném čase vyhodnocovat situaci a přijímat odpovídající opatření pro zabránění šíření onemocnění covid-19 a zvládnutí krizové situace vyvolané touto nemocí.

  • 33.Mgr. Pavel Trávníček

    Pavel Trávníček Pavel Trávníček | David Kundrát

    Medaile Za zásluhy I. stupně

    za zásluhy o stát v oblasti umění

    Český herec, moderátor, dabér a divadelní režisér.

    Po studiích na brněnské JAMU začínal v Divadle bratří Mrštíků v Brně. Spolupracoval s Činoherním klubem v Praze. Získal angažmá v Divadle E. F. Buriana. Od roku 1982 je členem Městských divadel pražských.

    Do diváckého podvědomí se zapsal především díky rolím princů ve známých českých pohádkách, jako jsou Tři oříšky pro Popelku, Klaním se, měsíci, O štěstí a kráse nebo Třetí princ. Kromě herectví se věnoval zpěvu.

    Patří také k nejvyhledávanějším hercům českého dabingu (propůjčil svůj hlasový projev Alainu Delonovi, Johnu Travoltovi, Melu Gibsonovi, Alanu Aldovi atd.). Od roku 1993 působí ve vlastní umělecké agentuře Marcus a v Divadle Skelet.

    Před několika dny oslavil životní jubileum - 26. října mu bylo 70 let.

  • 34.Ing. Tan Trinh

    Ing. Tan Trinh, předseda Vietnamského spolku Moravskoslezského kraje a Ostravy. Ing. Tan Trinh, předseda Vietnamského spolku Moravskoslezského kraje a Ostravy. | ČSSD

    Medaile Za zásluhy I. stupně

    za zásluhy o stát

    Předseda Vietnamského spolku Moravskoslezského kraje a Ostravy.

    Dlouholetý předseda Vietnamského spolku Moravskoslezského kraje a Ostravy, který se zásadně zasloužil o prohloubení nejen česko-vietnamských vztahů v Moravskoslezském kraji, ale také o rozvoj vztahů, komerční vazby a turistiky na úrovní České republiky a Vietnamské socialistické republiky. Je jedním z prvních Vietnamců, kteří se naučili náš jazyk, začali vnímat Českou republiku jako svou vlast a v tomto duchu se snaží působit na celou vietnamskou komunitu.

    V době pandemie covid-19 přišel s iniciativou šití roušek v rámci komunity Vietnamců žijících v České republice, díky které byly předány potřebným bezplatně desetitisíce roušek a chirurgických rukavic, stejně jako významných finančních darů této komunity, mj. nemocnicím, domovům důchodců a domovům s pečovatelskou službou.

    Organizoval dovoz zdravotnického materiálu z Vietnamu do České republiky v průběhu epidemie covid-19 a dále zajištění věnování značného množství zdravotnického materiálu (zejména roušek) Fakultní nemocnici Ostrava.

  • 35.MUDr. Radim Uzel, CSc.

    Radim Uzel Radim Uzel | Blesk:TONDA TRAN

    Medaile Za zásluhy I. stupně

    za zásluhy o stát

    Český gynekolog, sexuolog a popularizátor sexuologie. Čestný předseda a člen vědecké rady Společnosti pro plánování rodiny a sexuální výchovu.

    Je také členem výboru Sexuologické společnosti České lékařské společnosti J. E. Purkyně, členem zahraničních odborných společností European Association of Contraception (EAC) a International Society of Abortion Doctors (ISAD).

    Publikoval mnoho populárních článků v tisku, je autorem publicistických relací v rozhlase a v televizi. Každoročně se zúčastňuje desítek přednášek a besed v oblasti sexuální výchovy.

  • 36.prof. MgA. Alena Štěpánková Veselá

    Varhanice Alena Štěpánková Veselá. Varhanice Alena Štěpánková Veselá. | ČTK / Šálek Václav

    Medaile Za zásluhy I. stupně

    za zásluhy o stát v oblasti umění a výchovy

    Česká varhanice a hudební pedagožka.

    Od roku 1952 působila téměř padesát let na brněnské JAMU (zde byla v letech 1986–1990 vedoucí Katedry klávesových nástrojů a v letech 1990–1997 rektorkou). Rektorský úřad zastávala celkem sedm let (jako jediná žena mezi svými kolegy) a za jejího vedení zažila škola významný rozkvět.

    Pomohla oživit činnost brněnského Spolku přátel hudby při Filharmonii Brno. Účinkovala téměř ve všech zemích Evropy, hrála v nejvýznamnějších světových varhanních centrech, samostatné sólové recitály měla např. i v nejprestižnějším evropském sále – Royal Festival Hall v Londýně či v King’s College v Cambridgi.

    Spojené státy americké projela od Minneapolis po Los Angeles, koncentrovala v kanadském Montrealu i za polárním kruhem v Norsku. Účinkovala na mnoha významných světových festivalech. Je předsedkyní Spolku pro výstavbu koncertní síně v Brně a podílí se na organizaci Mezinárodního hudebního festivalu Brno. Významně se zasloužila o dokončení rekonstrukce Besedního domu v Brně.

  • 37.brig. gen. Martin Vondrášek

    První náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. První náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. | Blesk: Václav Burian

    Medaile Za zásluhy I. stupně

    za zásluhy o stát v oblasti bezpečnosti státu a občanů

    První náměstek policejního prezidenta.

    Martin Vondrášek byl přijat k Policii České republiky v roce 1993 a za svou bezmála 28letou praxi si prošel všemi stupni řízení uniformované policie od obvodního oddělení až po policejní prezidium.

    Do roku 2008 vykonával službu ve východních Čechách na Okresním ředitelství policie v Náchodě a na Oblastním ředitelství služby cizinecké a pohraniční policie v Hradci Králové. Na podzim 2008 byl ustanoven do funkce náměstka ředitele Krajského ředitelství police hlavního města Prahy, které následně v letech 2011–2014 sám řídil.

    Od dubna 2014 vykonává funkci 1. náměstka policejního prezidenta. Během své kariéry velel řadě rizikových bezpečnostních opatření na území hlavního města Prahy, řídil opatření k znovuzavedení kontrol na státních hranicích v době kulminace migrační krize v roce 2015 a významnou měrou se podílel na protiteroristických opatřeních České republiky na jaře 2016 a v letech následujících.

    Během koronavirové krize na jaře 2020 byl klíčovým členem řízení resortu Ministerstva vnitra, aktivně se účastnil jednání Krizového štábu ministra vnitra a velkou měrou se zasloužil o zvládnutí první vlny pandemie.

  • 38.PhDr. Peter Weiss, CSc.

    Bývalý slovenský velvyslanec v ČR Peter Weiss. Bývalý slovenský velvyslanec v ČR Peter Weiss. | Ministerstvo obrany/Andrej Halada, VHÚ Praha

    Medaile Za zásluhy I. stupně

    za zásluhy o stát

    Bývalý mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Slovenské republiky v ČR.

    Peter Weiss je dlouholetý politik a diplomat. V roce 1990 byl jedním z hlavních iniciátorů transformace KSS na sociálnědemokraticky orientovanou Stranu demokratickej ľavice (SDĽ) a až do roku 1996 byl jejím předsedou.

    Po neshodách v roce 2002 SDĽ opustil a založil Sociálnodemokratickou alternatívu (SDA). SDA v parlamentních volbách v roce 2002 neuspěla a v roce 2004 se sloučila se stranou SMER. V letech 1990 – 2002 byl poslancem Slovenské národní rady, po roce 1992 přejmenované na Národní radu Slovenské republiky, přičemž v letech 1992 – 1994 byl jejím místopředsedou.

    Po odchodu z aktivní politiky byl činný jako vysokoškolský učitel a publikoval v různých médiích. Peter Weiss v letech 2009 až 2013 působil jako slovenský velvyslanec v Maďarsku, od roku 2013 do roku 2020 byl velvyslancem Slovenské republiky v České republice.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

UFO1 ( 1. června 2021 05:05 )

A koho to zajímá?

milan59 ( 29. října 2020 09:18 )

Mě moc mrzí,že pan prezident nevyznamenal "bonzáky z Blesku" óó to by byla RADOST v ČR.
Každý předchozí prezident rozdával metály/vyznamenání bez toho aby se ptali médií komu je můžou udělit a komu ne,takže běžte někam do ......kritici ubožácký !!

manunu ( 29. října 2020 07:00 )

gemino: Generál Píka si jako jeden z mála, kteří byli vyznamenáni, metál zaslouží. Mělo to být od jiného prezidenta a v jiné společnosti vyznamenaných.

Maximilian ( 29. října 2020 06:23 )

Hezký nám ty lidi nálepku je,nemáme alespoň pochyby

Pohybovenadany ( 29. října 2020 04:04 )

Michal ..... ty trumpeto !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa