Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zeman: Strany jsou jako „slepičí prostitutky“. A Babiš svou menšinovou vládou vyhrožuje

Autor: simao - 
30. října 2017
17:50

Prezident Miloš Zeman v úterý v Lánech přivítá Andreje Babiše, aby ho pověřil vyjednáváním o sestavení nové vlády. V pondělí na lánském zámečku komentoval pro Radiožurnál Babišův záměr sestavit menšinovou vládu. Svérázně – použil příměr ke kohoutovi a „slepičím prostitutkám“. Od šéfa ANO jde podle něj o vážně míněnou variantu, ale také jistou výhrůžku.

„V prvních povolebních vyjednáváních všechny slepice říkají, že to tomu kohoutovi nedají, a obíhají takové slepičí kolečko,“ popisoval Miloš Zeman aktuální vyjednávání mezi stranami, které se dostaly do Sněmovny. Ani v době, kdy Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že už není s kým jednat a dostal prý od všech košem, ještě není vyjednáváním konec, upozorňuje Zeman.

„Když slepice oběhne tak zhruba dvě až tři kolečka, no tak najednou ten kohout na ni dolehne,“ pokračoval Zeman ve svém příměru s tím, „že i ta slepice má svoji důstojnost, a kdyby neuběhla ta tři kola, tak by se cítila jako slepičí prostitutka“.

Po třech kolech je prý vše v pořádku, Zemanovi přitom přijde analogie s povolebním vyjednáváním příhodná. Andreje Babiše tak pasoval do role zmiňovaného kohouta, který v prvním kole vyjednávání ani vlastně nemohl za nastalé situace uspět. „Podle mého názoru v prvním kole ani nemohl získat příslib, i kdyby byl zlatý a sametový,“ míní Zeman.

Moje menšinová vláda dělala reformy, pyšnil se Zeman

K variantě menšinové vlády, se kterou Babiš přišel, Zeman uvedl: „Koneckonců, proč ne, já jsem měl menšinovou vládu čtyři roky a fungovala.“ Připomněl tak období po uzavření opoziční smlouvy v roce 1998, kdy vládl Česku v čele ČSSD za tiché podpory opoziční ODS.

Kdo říká, že je to jediná varianta? Je to výhrůžná varianta. Pokud se mnou nepůjdete, bude tady menšinová vláda. V politice se velmi často vyhrožuje a myslím si, že je to součást politického řemesla,“ komentoval Zeman variantu menšinové vlády a dodal: „Je to velmi vážně míněná varianta, ale není to varianta úplně jediná.“

Vyhrožovat ostatním stranám je třeba proto, aby se jim ukázalo, že existují i jiné možnosti než jejich účast na vládě, míní Zeman. U menšinové vlády však vyzdvihoval její plusy. „Uvědomte si, že politika je samozřejmě kompromis, ale kompromis, kdy často velmi odlišné programové postuláty musíte kombinovat tak, že se vzájemně vyruší. Takže nakonec vaše vláda neudělá nic. A to je nebezpečí, které u jednobarevné vlády nehrozí,“ říkal na Radiožurnálu prezident.

„Moje jednobarevná menšinová vláda za 4 roky své existence udělala tři základní reformy. Zaprvé privatizovala banky, zadruhé profesionalizovala armádu a zatřetí zřídila krajskou samosprávu, kterou chce Andrej Babiš zrušit – a já se mu to pokusím vymluvit. Nicméně položte si otázku, jaké reformy udělala Sobotkova vláda? Žádné,“ rýpl si do končícího kabinetu pod vedením Bohuslava Sobotky (ČSSD), který je Zemanovým oblíbeným terčem.  

Zemanova dcera Kateřina studuje antropologii

Podle Zemana by přitom bylo vhodné reformovat v dnešní době s nástupem průmyslu 4.0 a robotiky současné školství na více technické. Při té příležitosti prozradil, jaký obor konkrétně studuje jeho dcera Kateřina na vysoké škole v Londýně. „Já sebekriticky přiznávám, že moje dcera začala studovat antropologii. A já si říkám – no jsi svobodný člověk, tak si to studuj. Ale tato země potřebuje vyspělé technické školství,“ uvedl Zeman.

Z dalších reforem podotkl, že by podle něj bylo vhodné zůstat na rozdíl od Britů v EU. „Přes všechny výhrady vůči některým krokům, které jsou neuvážené až nesmyslné, viz cena másla, která vyletěla kvůli tomu, že EU dotuje, když nevyrábíte mléko, tak přes všechny tyto kroky Evropská unie je náš osud, měli bychom v ní zůstat a měli bychom ji zevnitř kritizovat za všechny její neuvážené kroky,“ říkal ve Dvaceti minutách Radiožurnálu Zeman s tím, že je sice pro referendum na toto téma, ale v takovém případě by hlasoval pro setrvání v EU.

S Okamurou by se navzájem obrali o hlasy

Šéfovi SPD Tomiu Okamurovi, který po referendu i vystoupení z EU volá, vzkázal, že první zákon o obecném referendu předložila Zemanova vláda před více než 15 lety. Podmínkou by dle Zemana mělo však být pro vypsání referenda 250 tisíc podpisů na jednu petici, „aby referendum nebylo vypisováno kvůli každé hlouposti“.

Zeman reagoval však i na spekulace, že by mohl Okamura nakonec sám ohlásit prezidentskou kandidaturu. Prezident upozornil, že je to jeho „svaté právo“, ale také na to, že do jisté míry mají společné voliče a Okamura by mu odebral zhruba 10 procent voličů, aniž by se sám stal prezidentem. „Tohle by byla strategie, kde prohrají obě strany. Když vám někdo sebe 10 procent, tak už je to dosti citelná ztráta,“ připustil Zeman.  

O vyznamenáních i vichřici nad Českem

Má se prý velmi dobře, protože překonal 28. říjen a předávání státních vyznamenání na Pražském hradě, které bylo již pátým Zemanovým ceremoniálem, kdy rozdával metály. Byl prý rád, že mohl udělit vyznamenání lidem, kteří si to dle jeho názoru zaslouží, řekl Radiožurnálu.

Vedle toho však komentoval i další víkendovou událost – ničivou vichřici nad Českem. „Co má říci prezident na to, že asi tak 10 let po orkánu Kyrill nad územím ČR opět řádila vichřice? Nic. Protože vichřice je něco, co není v kompetenci jakéhokoliv politika. Já mohu pouze poděkovat hasičům za jejich skvělou práci a samozřejmě ne jenom hasičům,“ dodal Zeman.

Video  Zeman předal metál Troškovi, Vondráčkové, Sáblíkové i Nohavicovi!  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

madqwert ( 30. října 2017 22:34 )

Vypadá to, že se děsíš svého příbuzenstva a promítáš si jej do protistran pod svými různými nicky. Zajdi si na psychiatrii, možná se to dá léčit

kupredu-leva ( 30. října 2017 19:39 )

Zakazujeme připomínat lživé prohlášení soudruha Zemana o existenci Peroutkova článu s názvem "Hitler je gentleman". Čest práci!

ivoadIIer ( 30. října 2017 19:25 )

Blbiš sestaví pseudovládu, podporu nedostane, ale soudruh Zeman soudruha Blbiše bude podporovat a bude dělat, že nevidí odpor celé společnosti proti nim.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa