Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Vláda posvětila Zemanovi cestu do Číny. Proti byli jen 2 ministři

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
10. května 2017
13:35

Vláda nakonec schválila cestu Miloše Zemana do Číny. Lidovci přitom prezidenta vyzvali, aby kvůli vládní krizi neodlétal. Zeman při své návštěvě Turnova ale řekl, že by letěl i přes případný zákaz vlády. Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek ráno řekl, že by českou delegaci v takovém případě mohl vést ministr průmysl a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). Ostatní ministři za sociální demokracii odmítli s prezidentem do Číny letět. Prý z pracovních a vnitropolitických důvodů. 

Vláda nakonec cestu prezidenta Miloše Zeman schválila dle předloženého návrhu. Podle informací Blesku bylo pro 12 ministrů, dva byli proti a šéf KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek se hlasování zdržel. Schválení bodu oznámil mluvčí vlády Martin Ayrer na Twitteru. 

Prezident Zeman ve čtvrtek do Číny odletí. V Turnově dnes řekl, že spolu s ním letí dvě letadla plná podnikatelů, v Číně jsou prý rozjednané obchody.

„Šlo by to vyřešit tím, že by se šéfem delegace stal ministr průmyslu. České republice by prospělo, kdyby tu Zeman zůstal,“ řekl ráno novinářům Pavel Bělobrádek.

Pro schválení cesty Zemana do Číny dnes nehlasovali ani další lidovečtí ministři Marian Jurečka a Daniel Herman. Součástí prezidentské delegace má být také zhruba 200 podnikatelů. Prezident by měl kvůli současné vládní krizi zůstat v Česku, řekli dnes novinářům ministři zemědělství a kultury při příchodu do Strakovy akademie.

Daniel Herman o plánované cestě Miloše Zeman do Číny:

Náklady na cestu jsou předběžně vyčísleny na 5,6 milionu korun. Zeman má odletět do Asie ve čtvrtek, tři ministři za ČSSD – Lubomír Zaorálek, Milan Chovanec a Miloslav Ludvík – už svou účast v delegaci zrušili.

Předseda Poslanecké sněmovny a místopředseda ČSSD Jan Hamáček v rozhovoru Studio Blesk řekl, že to nebyla nijak koordinovaná stranická akce, ale spontánní rozhodnutí ministrů.

Hamáček promluvil ve Studiu Blesk o neúčasti ministrů za ČSSD při cestě do Číny:
Video  Lidé z ČSSD odříkají Zemanovi cestu do Číny. Chápu to, říká Hamáček.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Já nevím o žádné vnitrostranické dohodě. Například Lubomír Zaorálek by měl být členem vyjednávacího týmu, který chce sociální demokracie kvůli vládní krizi sestavit,“ tvrdí Hamáček.

O případném odvolání Andreje Babiše chce prezident Zeman rozhodnout až po návratu z Asie, tedy ve druhé polovině příštího týdne. Premiér Bohuslav Sobotka přitom žádal Babišovo odvolání k 9. květnu. Prezident trvá na tom, že před odvoláním je nutné vypovědět nejdříve koaliční smlouvu.

ČSSD takovou podmínku odmítá. Koaliční smlouva není podle premiéra nadřazena ústavě.

„Není možné tu věc protahovat do nekonečna, protože v tu chvíli by se prezident dostal mimo rámec ústavy,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.cz Jan Hamáček.

Doplnil, že si dovede představit, že prezident rozhodne po návratu z Číny. 18. květen ale považuje za maximum.

Jan Hamáček o vládní krizi a rychlosti prezidenta Zemana, který zatím neodvolal ministra financí Andreje Babiše: 

Předseda Poslanecké sněmovny Jana Hamáček (ČSSD) doufá, že prezident nakonec Sobotkovi vyhoví a vyhne se tak případně ústavní žalobě na odvolání. Předseda Poslanecké sněmovny Jana Hamáček (ČSSD) doufá, že prezident nakonec Sobotkovi vyhoví a vyhne se tak případně ústavní žalobě na odvolání. | Blesk.cz

„Z mého pohledu je ten 18. květen maximum, co se dá ještě považovat, dle mého názoru už je to za hranou, ale dejme tomu, co se dá považovat za maximum. Pokud bychom se dostali někam do června, tak to už je opravdu mimo jakýkoli ústavní rámec,“ řekl ve Studiu Blesk Hamáček.

Pokud bude Zeman nečinný, je skupina senátorů připravena jednat o návrhu ústavní žaloby, která může vést až k odvolání prezidenta Miloše Zeman z funkce, a to kvůli hrubému porušení ústavy.

„Prezident republiky odvolává člena vlády na návrh předsedy vlády. Tečka. To znamená, pokud takto konat nebude, nejedná v souladu s ústavou,“ zdůraznil předseda KDU-ČSL Bělobrádek.

Prermiér chce Zemana žalovat

Premiér Bohuslav Sobotka je ochotný vyčkat do návratu prezidenta z Číny. Pokud Babiše ani tehdy neodvolá, je premiér Bohuslav Sobotka podle předsedy senátního klubu ČSSD Petra Víchy podat na Zemana k Ústavnímu soudu kompetenční žalobu. Původně přitom senátoři uvažovali o ústavní žalobě. „Se nám zdá samozřejmě lepší (kompetenční žaloba), protože by to mělo vést k tomu, že bude (Babiš) odvolán,“ uvedl Vícha.

Ústavní žalobou by už senátoři podle Víchy řešili trest pro Miloše Zemana. Prioritní je prý ale odvolání Andreje Babiše z vlády. „My pořád věříme, že prezident by měl přijít k rozumu a dodržovat ústavu,“ dodal Vícha. 

Vše o vládní krizi čtěte ZDE >>>

panda82 ( 10. května 2017 19:02 )

Sobotka vládní krize pod jeho taktovkou a najednou Lucembursko, posvětila mu to vláda, nebo to on diktuje , Zaorálka jsme měli za rozumného, a to ho chtěl prezident jmenovat za premiéra, no ani náhodou

1nostradamus1 ( 10. května 2017 15:15 )

vládna a politická kríza v čr škodí možnému obchodu s číňanmi, iba blázon si myslí, že číňania nečítajú noviny a nevedia túto situáciu využiť pre seba..podobne putin po kríze na východe ukrajiny a krymu, a obchodnému bojkotu, šiel s víťazným úsmevom urobiť grandiózny obchod s čínou, keď sa mu už ten západ vys.r.a.l na hlavu...ako to dopadlo? číňania jeho traumu využili , a pochopiteľne vo svoj prospech, obchod sa uzavrel, ale za veľmi nevýhodných podmienok pre putina, skrátka " bulíci" číňania iba využili blbosť toho druhého a pekne zaryžovali... čína síce je komunistická, ale momentálne je to svetová dvojka keď nie už jednotka svet. obchodu je nepredstaviteľné pre číňanov, aby ich prezident mal na dlhodobo pripravovanom rokovaní : prezident vs. prezident,partnera ministra, lebo akýsi slizoun si to želá....

hejhej ( 10. května 2017 14:51 )

Opět šaškárna. Herman a Jurečka - černo***níci z pidistrany. Herma - sudeťák, lhář a povodník měl být z vlády už dávno odvolaný, resp. nikdy neměl být člen vlády.

panda82 ( 10. května 2017 14:38 )

Amen, vůbec se nedivím, že jsme světu k smíchu, dva dny před odletem zakazovat/nezakazovat, taková cesta se plánuje několik měsíců předem, jestli to ti debilové z vlády nevědí, nemají tam co dělat, krizi a nervozitu vyvolali oni, jen ze strachu o koryta, jinak práce žádná

1nostradamus1 ( 10. května 2017 14:31 )

ad1 už aj tak je cesta do číny značne skompromitovaná hádaním sa sralbotky o tom či áno, nie,áno..., v očiach číňanov je to podpora obchodu prezident a prezident, prezident číny má partnera prezidenta čr, a nie nejakého trápneho ministra , asi na úrovni starostu mesta šanghaj.... ad2 na cestu do číny letí cca xxx podnikateľov, sralbotka si plne uvedomuje, že to sú aj peniaze jeho donátorov do volieb, jeho sranie sa do čínskej cesty prezidenta by ho stálo veľa finančnej (ne)podpory práve podnikateľov... ad3 tradične gumový holobrádek vo svojej tragickej eufórii už nevníma kde je hranica medzi podliezaním a vlez***ením ad4 tradične kecálek kraďousek len šteká..a karavana ide ďalej

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa