Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Valachová končí. Ministryně rezignuje kvůli podezřelým dotacím do sportu

9. května 2017
17:55

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová (ČSSD) podá ke konci května demisi, oznámila v České televizi. Už odpoledne prohlásila, že se nezříká odpovědnosti za kauzu sportovních dotací, v rámci níž byla uvalena vazba i na šéfa českého fotbalu Miroslava Peltu. Valachová končí uprostřed velké vládní krize, ve které proti sobě stojí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš.

„Měla jsem velký zájem na tom, aby celá veřejnost i sportovní prostředí vědělo, jakým způsobem bude pokračovat financování sportu. Tuto informaci jsem na tiskové konferenci podala. Domnívám se ale, že naše země se nachází ve velmi složité politické situaci,“ přiblížila Valachová, proč během několika hodin změnila názor.

Ještě odpoledne na tiskové konferenci na téma kauzy dotací do sportu tvrdila, že se nezříká odpovědnosti, ale chce počkat, zda ji bude schopna obhájit.

Podívejte se na video z odpolední tiskové konference:

„Uvědomuji si, že se nechci stát záminkou Andreji Babišovi k tomu, aby různým způsobem odvracel pozornost veřejnosti od svých závažných problémů. Z tohoto důvodu jako sociální demokratka rezignuji na pozici ministryně školství,“ překvapila Valachová prohlášením v České televizi. „Nechci být trapnou záminkou Andreji Babišovi v tom, aby se schovával před svými problémy,“ přitvrdila v průběhu prohlášení.

Se Sobotkou prý o rezignaci mluvila už ráno, zdůraznila, že jde o její vlastní rozhodnutí. „S předsedou strany a vlády jsem danou záležitost konzultovala už ráno. Dohodli jsme se na tomto postupu z hlediska věcného řešení, ale zároveň jsme spolu komunikovali také o aktuální situaci ve smyslu závažnosti dění v České republice,“ dodala.

„Není v mé odpovědnosti to, co se stalo. Nemohu reagovat na osobní selhání některých státních zaměstnanců, přesto se domnívám, že nemá smysl, aby tato situace byla zneužívána v politických půtkách proti sociální demokracii,“ poznamenala také Valachová.

Skončit hodlá k poslednímu květnu, kdy je na programu jednání Senátu kariérní řád učitelů, který ministryně označovala dlouhodobě za klíčový.

Valachová se ve své rezignaci odkazovala i na názory politologů. Například Jiří Pehe pro Info.cz uvedl: „Je v tom namočené ministerstvo školství, které vede sociální demokratka, která ačkoliv možná sama o tom nemá nebo neměla v tom takříkajíc prsty vůbec, třeba o tom ani nevěděla, tak prostě je to ministryně.“

Takto ministryně Valachová mluvila odpoledne o své náměstkyni:

Proč oznámení své rezignace oddalovala, ale končící ministryně uspokojivě vysvětlit nedokázala. Je tak možné, že roli sehrálo jednání nejužšího vedení ČSSD, které začalo v půl třetí odpoledne. Podle informací Blesk.cz totiž Valachová svou tiskovou konferenci se špičkami sociální demokracie nekonzultovala.

Kalousek tleská, Babiš vidí nátlak

První reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Andrej Babiš, který měl být podle Valachové jedním z důvodů, proč uspíšila přijetí politické odpovědnosti, vidí v rezignaci ministryně další nátlak. Rezignovala podle něj proto, aby se nemluvilo o tom, že korupci na školství řídil Karel Březina.

To šéf TOP 09 Miroslav Kalousek ministryni tleská. „Ministryně Valachová má můj respekt. Chápe, co je to politická odpovědnost, a má odvahu ji přijmout,“ napsal na Twitteru.

Valachová předpokládá, že premiér její konec ve funkci schválí, i když za něj nechtěla přímo mluvit. „Chci slyšet její názor, pak se rozhodnu, koho budu nominovat,“ uvedl později premiér Bohuslav Sobotka.

Na Pražský hrad za prezidentem Zemanem by ministryně školství měla jít poté, co se prezident vrátí z návštěvy Číny, tedy po 17. květnu. Skončit chce posledního května, kdy Senát projedná kariérní řád. „Je to poslední den, kdy má Senát projednávat kariérní řád. Je to poslední věc, kterou dlužím školství, a nechci, aby vyvozením mé politické odpovědnosti bylo poškozeno školství. Věřím, že 31. května prosadím kariérní řád,“ řekla ministryně.

Klaus ml.: Neměla do funkce nikdy nastoupit

Kritikou na adresu končící ministryně nešetřil odborník ODS pro oblast školství Václav Klaus mladší. Pro Českou televizi poznamenal, že Valachová neměla do funkce nikdy nastoupit. „Každý den, co tam strávila, přinesl další rozvrat českého školství,“ řekl. „To, že nakonec odstoupila kvůli jakési kriminální kauze, to z toho vyšla relativně lacino,“ dodal Klaus.

Valachová je ve funkci od června 2015, kdy nahradila Marcela Chládka. Ten skončil kvůli hrubému zacházení se svými podřízenými. Téměř na den přesně tak Valachová zřejmě stráví ve funkci dva roky. Dvojkou středočeské kandidátky by měla podle Sobotky zůstat, protože se ničeho nedopustila.

Kauza se točí kolem dotací od MŠMT směrem do fotbalové asociace. Policie zadržela minulou středu jejího předsedu Miroslava Peltu, náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou, předsedu České unie sportu Miroslava Janstu, pražského zastupitele Karla Březinu (ČSSD) a ředitelku odboru sportu na magistrátu Soňu Fáberovou. Policisté vyslýchali i bývalého šéfa odboru sportu MŠMT Zdeňka Břízu.

Kratochvílová s Peltou se měli domlouvat na rozdělování dotací svým blízkým. Oba skončili ve vazbě. Policie údajně disponuje odposlechy. Obviněna byla i Fotbalová asociace ČR jako právnická osoba.

Takto Valachová hovořila pro iSport.cz o penězích pro český sport:

Video  Valachová v Overtimu o penězích pro český sport: Budu bojovat o 7,5 miliard.  - iSport TV
Video se připravuje ...

scooter ( 19. května 2017 00:00 )

To máš za to, že jsi mě nedala ten bod co mi chyběl k maturitě, proklel jsem tě a přesně do roka jdeš.

panda82 ( 13. května 2017 16:00 )

Jak by to zdůvodnila, až přijde kontrola z EU na čerpání dotaci, nebo to je nic, 500mil. sport, 100 milionů kníže na rybníky , (tam jsou zlaté rybky) a tu se vyčítá Babišovi pouhých 30. A za co má postavené ty rezidence Kalousek, ten jeden betonový "domek" vypadá jak tvrz, pominu jak hyzdí krajinu a on nic on muzikant

Pepinocr ( 10. května 2017 00:05 )

Štěch je taky jojo, kdyby tam byla výrazná kontrola, tak by se na to snad přišlo, ne? Ale bylo pod kontrolou ČSSD, tak se vlastně nic nestalo....

Pepinocr ( 10. května 2017 00:01 )

Nikdy jsem proti ní nic relativně neměl, až na pár drobností. Ale teď mi nedá, abych potvrdil slova některých diskutérů a i Babiše, že to bylo na doporučení Sobotky, protože průser na ministerstvu (a nejen tam) je spojen s ČSSD. Děvče zdrhej, ať na nás nepadne ještě víc sajrajtu (ono už ho stejně víc být nemůže). Ne proto, že by na ní útočil Babiš, dejme tomu, že o tom fakt nevěděla, ale že je to spojeno s ČSSD za kterou kope. To už stejně nejde smáznout. A teď poznámka mimo výše dané téma: Nechce se mi říkat, že když se loď potápí (a socaní jedou ke dnu rychleji než Titanik), krysy jí opouští. Všechno mi to z jejich strany připadá jako jakýsi "palácový převrat" - Zeman (byť bývalý socdemák, ale znající jejich mentalitu a způsoby jednání) už to asi nepřenese to jejich "blbství" a prasárny přes srdce a Babiš, který do jejich lumpáren vidí jak do hubený kozy. Je třeba je jakkoliv odstranit - proč nejedou Chovanec (který Babiše napadl, že je lhář a on je co? Na Lány už zapomněl podrazák?), Zaorálek, Ludvík (všichni ČSSD) musí řešit vládní krizi (např. ministr zdravotnictví to vyřeší, to jo!)Nehájím Babiše, ale rozhodně má víc schopností, než nějaký Sobotka, který se vyhnul vojně - chudinka - měl náhradní voj,službu na soc.službách v Brně a o jeho "schopnostech" by vám mnoho lidí mohlo vyprávět. Ten Babišovi nesahá ani po kotníky. A fandím Zemanovi, jak si s ním na hradě doslova "vytřel zadek".

zkzkz ( 9. května 2017 23:36 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa