Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman s Ivanou a Kate u královny: Co odhalily fotografie? Popelníček nechyběl

Autor: Vera Renovica, J. Kopřiva - 
17. června 2017
05:01

Půlhodinovou audienci u britské královny Alžběty II. (91) má za sebou prezident Miloš Zeman (72). Dvorní protokol přitom určuje maximální dobu jen o čtvrthodinu delší. Panovnice v pátek přijala českou hlavu státu i s manželkou Ivanou a dcerou Kateřinou ve své pracovně. A na stolku byl připravený i popelník a sirky.

Luxusní pracovna, kde královna Zemana přijala, se nachází v křídle paláce, které obývá Alžběta II. společně se svým manželem princem Philipem (96). Audience sice byla naplánovaná na 13. hodinu, začala ale se zpožděním.

Co odhalily fotografie?

Co odhalily fotografie? Co odhalily fotografie? | ČTK

  1. Obraz Benátky: Náměstí svatého Marka z pohledu od San Geminiana. Cena: kolem 60 milionů korun.
  2. Porcelánoví bažanti z 18. století. Cena: 600 tisíc korun.
  3. Mramorové a bronzové hodiny. Cena: 120 tisíc korun.
  4. Anglické pozlacené zrcadlo z 19. století. Cena: 900 tisíc korun.
  5. Francouzský koberec z 18. století. Cena: neznámá.
  6. Svatební fotka Zary Phillips, vnučky královny Alžběty a jejího manžela Mikea Tindalla.
  7. Fotografie princů Williama a Harryho v námořních uniformách.
  8. Dvoubarevný elektrický oheň. Cena: 900 korun.
  9. Dánský princ Henrik, manžel dánské královny Markéty II.
  10. Perlové náušnice: svatební dar od babičky, královny Marie.
  11. Zlaté hodinky, které dostala jako oficiální dar při návštěvě Kanady roku 1951. Nosí je ze všech hodinek nejčastěji.
  12. Diamantová brož ve stylu art deco. Osázená různě broušenými diamanty, se dvěma závěsy.
  13. Náhrdelník: tři řady rodinných perel. Alžběta ho nechala vyrobit krátce po korunovaci roku 1952. Nosí jej na většinu denních schůzek.
  14. Snubní prsten: jednoduchý design z velšského zlata, jak je v dynastii zvykem.
  15. Zásnubní prsten: platina, tříkarátový briliant, po stranách deset menších pravých diamantů. Princ Philip jej sám navrhl, drahokamy pocházejí z diadému jeho matky. Vyrobilo ho roku 1947 londýnské klenotnictví Philip Antrobus.
  16. Kabelka: Launer Traviata s dlouhými uchy. 51 000 Kč. Od stejné značky má královna prý 200 modelů. Královna ji odkládá vždy na stejné místo.
  17. Popelník, sirky.
  18. Pobočník královny.

Na co si prezident musel dát pozor

Na Miloše Zemana a jeho rodinu však čekalo i několik nástrah. Předně musí prezidenti počkat, až je představí pobočník královny, a vyčkat, dokud jim královna nenabídne ruku. Vyvarovat by se měli srdečnému třesení, stačí jen stisknout. Stisk by neměl být mdlý, ale ani příliš drtivý. Po oficiálním vyfotografování královna usedá do křesla a státník (může být v doprovodu manžela nebo manželky) na pohovku. Pokud královna vstane, musí vstát i její hosté.

Daná jsou i pravidla rozhovoru. Témata konverzace určuje královna. Státníci by neměli chtít rozebírat politiku, protože královna je apolitická. Může se zmínit o určitém druhu spolupráce na mezinárodní úrovni nebo i o historických vazbách. Dále by neměly zaznít otázky ohledně rodiny a osobního charakteru. Nepřípustná jsou i gesta jako významné mrknutí nebo snad jakékoliv dotyky kromě onoho podání ruky.

VIDEO: Zemanovi u britské královny Alžběty II.: Co říkal český prezident?

Video  Miloš Zeman u Alžběty II.: To je moje žena a dcera, hlásal hrdě!  - ČTK/AP
Video se připravuje ...

Královnu poprvé musí host oslovit jako Její Veličenstvo a potom stačí už jen méně formální Madame. Audienci vždy končí královna po čase, který si stanoví. Pokud by jí průběh setkání nevyhovoval, může dát znamení svému pobočníkovi skrytým tlačítkem ve stolku vedle křesla. V tu chvíli se otevřou dveře, což je signál, že audience je u konce. Délka audience zpravidla nepřesáhne 45 minut.

Audience probíhá dle zavedeného modelu. Hlava státu s manželem/ manželkou (pokud doprovázejí) přijíždějí v malé koloně hlavní branou do areálu paláce, kde je na vnitřním nádvoří – u pravého vchodu – očekává pobočník královny. V případě královských návštěv může být přítomen i lord komoří. Hosté jsou poté uvedeni do paláce. Pokud je třeba, k dispozici je výtah. Příjezd k paláci je možný i ke vchodu v zahradě, odkud je snazší cesta.

Důležitou součástí audience je i oblečení. Muži by měli mít na setkání s britskou královnou žaket. Ten se skládá z černého nebo antracitového kabátu se šikmo ustřihnutými šosy a zapínáním na jeden knoflík a špičatými klopami. Dále je nezbytná šedá nebo béžová vesta a šedé formální kalhoty s proužky nebo jiným vzorkem. Košile je obvykle bílá s odepínacím límečkem. Také se k němu nosí cylindr.

Zeman zmínil i Hitlera

Královna ještě před audiencí navštívila přeživší požáru londýnského věžáku v komunitním centru. Začátek setkání se tak posunul o 40 minut. Zeman prý audienci započal rychlým přehledem česko-britských vztahů. „Říkal jsem královně, že s taktem sobě vlastním vynechám mnichovskou dohodu, že bych chtěl pouze upozornit, že v Mnichově jsme stáli sami proti Hitlerovi a dva roky poté stála Británie sama proti Hitlerovi,“ nastínil průběh rozhovoru.

Podle některých odborníků se měl ale tématu mnichovské dohody vyhnout úplně. Ústředním tématem pak byla situace Čechů žijících v Británii. Zemana trápí hlavně jejich situace po brexitu, která by se mohla dotknout až 100 tisíc lidí, kteří v zemi pracují nebo studují. Mezi nimi je i jeho dcera Kateřina (23). Ta evidentně svým kloboučkem à la vévodkyně Kate a správně vystřiženým pukrletem Její Veličenstvo potěšila...

VIDEO: Podle prezidenta Zemana je jeho dcera Kateřina symbolem česko-britské spolupráce. Řekl to i královně Alžbětě II.

Video  Dcera Kateřina je symbolem česko-britské spolupráce, řekl Zeman Alžbětě II.  - OVTV
Video se připravuje ...

mamlas ( 21. června 2017 12:01 )

Ta stará paní musí bejt nemocná, když má sbírku 200 kabelek v hodnotě přes 50 tisíc Kč za kus.

1_2_3 ( 18. června 2017 18:53 )

Královna nemá dlouhé vedení, ta to pochopila správně. Já nevím co ty furt řešiš? Na každým a neustále. Nemáš ty problémy sama se sebou? Kdo hledá pořád něco na jiných, má dost velkej bordel sám se sebou. Neřeknu, kdyby jsi napsala: Mně nejsou Zemanovi sympatičtí, pak bych to brala jako názor, ale tohle piplání v kravinách je až abnormální a tak nějak má člověk pocit, že s tebou něco nesouhlasí.

ellenic ( 18. června 2017 15:05 )

Kdyby formuloval zmínku o dceři jinak, určitě by to vyznělo lépe, než když královně řekl, že jeho dcera Kateřina je symbolem česko-britské spolupráce . Mohl hovořit o česko-britské spolupráci mimo jiné díky studujícím a pracujícím Čechům ve Velké Británii a zmínit, že dcera Kateřina v Londýně studuje, pak si myslím, že by to bylo přijatelnější . Zmínění Mnichova s tím, že o tom nechtěl hovořit

paul.hyena ( 17. června 2017 22:14 )

danyka ( 17. června 2017 19:31 )

Líbí se mi to. Královna i Zemanovi. Ve fotogalerii jsem ale pukala smíchy, když se najednou na obrázku č. 4 objevila Františka, oblečená jako cvok a ta je kritizuje. Páni, jak se k tomu dostala. To má docela slušnej džob.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa