Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zeman vzal ke královně celou rodinu. Dcera Kateřina potěšila Alžbětu kloboučkem

Autor: simao, ČTK - 
16. června 2017
14:47

Prezident Miloš Zeman přivedl na audienci k britské královně Alžbětě II. jak první dámu Ivanu Zemanovou, tak i dceru Kateřinu, kterou před královnou označil za symbol britsko-české spolupráce. Zemanova dcera se královně poklonila a vytáhla i klobouček, které má britská panovnice v oblibě. Bavili se o osudu Čechů na britských ostrovech po brexitu, což Kate eminentně zajímá. Momentálně studuje londýnskou univerzitu.

Prezident Miloš Zeman dorazil v pátek odpoledne s chotí Ivanou a dcerou Kateřinou na audienci u britské královny Alžběty II. v londýnském Buckinghamském paláci. „Asi půl hodiny, co já vím. Trošku déle, než je obvyklé. A obvyklé je prý 20 minut,“ říkal Zeman o tom, jak dlouho u královny pobyli.

Bavili se o Češích v Británii

„Téma, o kterém jsme především mluvili, byl osud českých občanů ve Velké Británii,“ uvedl Zeman po audienci. Upozornil, že Čechů na britských ostrovech je mezi 50 až 100 tisíci a odhady se různí.

„Každý politik musí vyjádřit především zájem o to, aby naši občané zde mohli jak pracovat, tak studovat a nebyli diskriminováni proti situaci, kdy Británie ještě byla členem EU,“ podotkl Zeman. Královně prý řekl, že ho „vůbec nezajímají lidé, kteří tady berou sociální dávky“. „Těch se zastávat nebudu,“ doplnil Zeman.

Zeman: Moje dcera je symbolem spolupráce

Při své promluvě ke královně prý Zeman skončil „u své dcery jako symbolu britsko-české spolupráce“. „Protože moje dcera studuje tady v Londýně,“ připomněl prezident.

O tom, že tam Kateřina Zemanová nastoupila na londýnskou univerzitu, Zeman prvně promluvil loni v říjnu při objížďce krajů. „Přiznávám se, že moje dcera právě teď začala studovat londýnskou univerzitu a mimochodem obor, ke kterému mám hluboký a bytostný odpor. A protože respektuji svobodnou vůli svých dětí, tak jsem se nebránil,“ uvedl tehdy prezident. A dodal, že i jeho dceru provází obavy z brexitu a toho, jak dopadne na ni samotnou.

VIDEO: Zeman označil před královnou dceru Kateřinu za symbol spolupráce

Video  Dcera Kateřina je symbolem česko-britské spolupráce, řekl Zeman Alžbětě II.  - OVTV
Video se připravuje ...

K tématu Čechů v Británii nyní královna dle Zemana odpověděla následující: „Vyjádřila zájem, aby se s nimi zacházelo rozumným způsobem. Pochopitelně, že britská královna není tím, kdo o těchto věcech může bezprostředně rozhodovat. Ale její názor, zejména její sympatie, jsou důležité.“

První dáma Ivana nachystala manžetové knoflíčky

Zeman také uvedl, že si váží audience, ale nijak speciálně se na ni nechystal. „Chystal jsem se tak, že mi žena dala manžetové knoflíčky místo normální košile. Pan velvyslanec mi říkal, že pan prezident Kiska zde měl pouze setkání s princem Charlesem,“ podotkl Zeman s narážkou na slovenského prezidenta Andreje Kisku.

Královny se rozhodně neptal na to, jak se dožila tak vysokého věku (91 let) - to prý byl jen vtípek. Viděli se přitom již potřetí. Ale tentokrát na podstatně delší dobu a v soukromí Buckinghamského paláce.

„S jejím veličenstvem jsem se sice viděl potřetí, ale předchozí dvě setkání byla poměrně krátká. Jedno před více než 20 lety, když královna byla v Praze, a druhé, když jsme se oba účastnili pracovního oběda v Normandii. Toto třetí setkání bylo tak trochu ve stínu tragické události, která se stala nedávno v Londýně - požár, nemohu říci mrakodrapu, ale vysokého domu o asi 27 nebo kolika patrech,“ připomněl Zeman čerstvou londýnskou tragédii. A to, že královna Alžběta krátce před audiencí navštívila přeživší.

VIDEO: Podívejte se, jak proběhl začátek audience Miloše Zemana u královny Alžběty II.

Video  Miloš Zeman u Alžběty II.: To je moje žena a dcera, hlásal hrdě!  - ČTK/AP
Video se připravuje ...

Zeman vtipkoval: „Vměšoval jsem se opět do cizích záležitostí“

Zemanova jednodenní pracovní návštěva britské metropole bude pokračovat setkáním s válečnými veterány i s britským ministrem zahraničí Borisem Johnsonem. Diplomaté se původně snažili domluvit schůzku přímo s britskou ministerskou předsedkyní Theresou Mayovou.

„Královně jsem říkal: Můj hrdina Winston Churchill byl váš první premiér, teď jste řekla, že máte 10. premiéra. Tak nevím, nevím, jestli náhodou nejedu na setkání s vaším 11. premiérem,“ prohodil Zeman. Mayovou to prý patrně nepotěší, Borise Johnsona může. „Opět jsem se vměšoval do vnitřních záležitostí země, kterou jsem momentálně navštívil,“ usmíval se Zeman.  

VIDEO: Přípravy na audienci: Ivana Zemanová připravila manželovi ke královně manžetové knoflíčky

Londýnská smrt Zdeňka M.

S vážnou tváří však dodal, že Johnsonovi chce připomenout nepříjemný incident - smrt Čecha Zdeňka M. (†31), kterého loni v září ubil 29letý muž řetězem od zámku ke kolu při noční potyčce.

Parta teenagerů nedávno zabila českého občana. To se stane, to se dokonce může stát i v Praze. Ale tito teenageři byli soudem osvobozeni,“ postěžoval si Zeman. Připomněl českou stížnost k evropským soudům a dodal, že takhle hluboko prý česká justice ještě neklesla.  

Královně připomněl i Mnichov a Hitlera

V rámci svého programu Zeman vyznamená československé válečné veterány žijící v Británii a předá diplom o jmenování do generálské hodnosti dalšímu veteránovi Miroslavu Antonínu Liškutínovi.

„Vyznamenám šest veteránům, z nichž jeden, nebo spíš jedna žena má 104 let požehnaného věku. Říkal jsem královně, že i ona v době druhé světové války působila jako řidič, driver. Královna byla také řidičkou, je to zajímavá shoda okolností,“ podotkl Zeman v Londýně.

Návštěvu ukončí položením věnce u památníku Bitvy o Británii, v níž českoslovenští piloti i pozemní letecký personál sehráli významnou roli.

„Pak jsem říkal jejímu veličenstvu, že s taktem sobě vlastním vynechám mnichovskou dohodu. Že bych chtěl pouze upozornit, že v Mnichově jsme byli my sami proti Hitlerovi a dva roky poté Británie stála sama proti Hitlerovi,“ zmínil také Zeman.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček následně prozradil, že český prezident daroval královně Alžbětě brož s českými granáty a hedvábný šátek s motivem díla českého barokního malíře a rytce Václava Hollara, který zemřel v roce 1677 právě v Londýně.

lalia ( 6. července 2017 18:37 )

Bylo to pěkné.Mají krásnou dceru Kateřinu,p.Ivanka přibrala,ale také je to pěkná žena.Byla to čest,že je královna přijala.Vážíme si toho všichni opravdoví Češi.

rasheer ( 17. června 2017 17:59 )

 Komentáře pobavily, díky.

ellenic ( 16. června 2017 23:08 )

milan59 Pohodlné zdravotní boty se šijí ze speciální kůže, pokud si myslíte, že právě tyto jeho boty jsou zdravotní, tak podle mne nejspíše ne. K obleku ještě k tomu na audienci u královny?

ellenic ( 16. června 2017 23:01 )

junkiexl Opravdu jsem čekala něco víc, tohle by stačilo tak pro mne, já mám radost i z maličkostí .

1_2_3 ( 16. června 2017 22:07 )

*lépe*

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa