Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Smrt Zdeňka M. táhne Zaorálek k soudu, chce zvrátit Britovo osvobození

Autor: ČTK, zst - 
21. dubna 2017
13:02

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) chce zpochybnit u Evropského soudu pro lidská práva rozsudek, jímž britský soud osvobodil muže, který ubil Čecha Zdeňka M. Jinak nejde rozsudek zvrátit. Zaorálek o tom informoval po jednání českých právníků s britskou prokuraturou. Je to podle něj jediný způsob, jak dosáhnout revize procesu. V britském soudním systému rozsudek zvrátit nelze. Podání k soudu musí podle ministra podat sestra zabitého, Česko je připraveno ji v procesu podpořit.

„Pan náměstek Smolek byl v Londýně, setkal se s britskou prokuraturou. Oni sami vyjádřili hluboké rozčarování, nepochybují o vině pana Sculleyho. Jsou přesvědčeni, že pro jeho odsouzení udělali maximum. Neexistují možnosti obnovení procesu. Jedinou možností je získání nových a průlomových důkazů. Je prakticky vyloučeno, že by bylo možné získat nějaké nové ještě průkaznější důkazy,“ řekl novinářům Zaorálek.

„Problém je v tom, že v Británii rozhoduje o vině porota složená z laiků, která se losuje. Není nikomu odpovědná. My jsme v situaci, kdy se bavíme s britskou prokuraturou, která ten osvobozující verdikt nechápe. Každý normální člověk volá po spravedlnosti a tady se jí nedostalo,“ dodal.

Z vraždy Zdeňka M. (†31) byl obviněn Brit Raymond Sculley (29). Soud ho ale osvobodil. Z vraždy Zdeňka M. (†31) byl obviněn Brit Raymond Sculley (29). Soud ho ale osvobodil. | Facebook

„Já nevidím jinou možnost, než zpochybnit tyto důsledky britského soudního systému před Evropským soudem pro lidská práva. Byť je starý a tradiční, tak umožňuje něco takového. Doporučím sestře zabitého Čecha, která jediná tak může učinit, aby tak učinila. Věřím, že to učiní a my ji podpoříme. Budeme intervenovat ve prospěch našeho občana. Sestra zabitého pojede do Británie, kde se setká se zástupci tamní prokuratury,“ zdůvodnil svůj postoj s tím, že jen ve Štrasburku může padnout verdikt, který donutí Brity rozsudek přezkoumat. O připravovaném podání mluvil i s generálním tajemníkem Rady Evropy Thorbjörnem Jaglandem, pod jehož instituci soud pro lidská práva spadá a který je aktuálně v Praze.

O případu z minulého září rozhodla porota počátkem dubna. Devětadvacetiletý Raymond Sculley na Čecha, který žil v Británii řadu let, zaútočil podle záběrů bezpečnostní kamery řetězem s bezpečnostním zámkem na kolo a zasadil mu několik ran do hlavy. Pak nad svou obětí stál a podle svědků ležícímu muži řekl: „Podívej, cos mě donutil udělat.“ Čech podle pitvy zemřel v důsledku silného krvácení. Pachatel, který nebyl uznán vinným ani z úmyslného zabití, se hájil tím, že jednal v sebeobraně.

hanka666 ( 29. května 2017 23:13 )

To je ale ksicht.Tak oni losují porotu. Pro ně jsme jen otroci a ti se můžou beztrestně zabíjet. Nic se nezměnilo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa