Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Brit, který ubil Čecha, je volný. Zaorálek: Pochybné, chci soudní přezkum

Autor: zst - 
4. dubna 2017
16:31

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) vyzval britskou prokuraturu, aby nechala osvobozující rozsudek nad Britem, který podle videozáznamu ubil českého občana v Londýně, přezkoumat odvolacím soudem. Zaorálek má podle svých slov pochybnosti, zda jde o spravedlivé rozhodnutí.

Byl vynesen rozsudek, de facto zprošťuje viny toho obžalovaného. Říká se v něm, že to nebylo ani neúmyslné zabití. Nemám k dispozici soudní spis, jsem odkázán na informace konzulky a z tisku. Přesto mohu říci, že ten rozsudek ve mně vyvolává velké pochyby,“ řekl Zaorálek na tiskové konferenci. Podívejte se na záznam:

„Na základě pochyb, které mám, vyzývám britskou prokuraturu, aby využila všechny prostředky, které má, a nechala věc přezkoumat odvolacím soudem,“ dodal.

Podle britských soudů ubil Brit Čecha řetězem v sebeobraně. Podle vyšetřovatelů se jednatřicetiletý Čech Zdeněk M. nepohodl loni v září nedaleko svého bydliště v Londýně se skupinou mladíků na kolech. Podle očitých svědectví si je dobíral, zda nejsou bicyklovým gangem, což skupinu rozzlobilo.

Navzdory tomu, že Čech chtěl situaci uklidnit, devětadvacetiletý Raymond Sculley na něj podle záběrů bezpečnostní kamery zaútočil s řetězem s bezpečnostním zámkem na kolo a zasadil mu několik ran do hlavy.

Z vraždy Zdeňka M. (†31) byl obviněn Brit Raymond Sculley (29). Z vraždy Zdeňka M. (†31) byl obviněn Brit Raymond Sculley (29). | Facebook

Raymond Sculley prý pak nad svou obětí stál a podle svědků ležícímu muži řekl: „Podívej, cos mě donutil udělat“. Čech podle pitvy zemřel v důsledku silného krvácení. Sestra zavražděného v místním tisku loni uvedla, že její bratr se odstěhoval do Londýna před více než deseti lety.

„Já sám jsem o tom dvakrát mluvil s ministrem Borisem Johnsonem. Říkal jsem mu, že cítíme v těch událostech něco nebezpečného. Ptal jsem se, co dělá britská vláda pro bezpečí našich občanů. Ujistil mne, že je to priorita,“ popsal Zaorálek dřívější jednání s britským protějškem.

„Byl vynesen rozsudek, de facto zprošťuje viny toho obžalovaného. Říká se v něm, že to nebylo ani neúmyslné zabití,“ kroutil před novináři nechápavě hlavou šéf české diplomacie.

Pochybnosti ministra jsou trojího rázu. Zaprvé žil podle něj Čech v Londýně spořádaně, zadruhé Brit použil řetěz ze zámkem, což mu nepřijde jako přiměřená sebeobrana, byť uznává, že jde o subjektivní posouzení. Za třetí se Zaorálkovi rozsudek nepozdává kvůli tomu, že Brit z místa ujel a neposkytl oběti první pomoc.

Ministerstvo zahraničí je podle Zaorálka v kontaktu se sestrou zavražděného Zdeňka a chystá se jí poskytnout právní pomoc. „Máme pohromadě zhruba ty možné postupy. Jsem ve spojení se sestrou zabitého občana. Je tam velká role příbuzných, aby se toho ujali,“ řekl k tomu Zaorálek s tím, že pomoc nabídla i britská velvyslankyně Jan Thompson. Ta mluvila ve Studiu Blesk v květnu 2016 o imigraci. Nálada v Británii se podle některých expertů vůči imigrantům vyhrotila po hlasování o odchodu z Unie. Podívejte se, co velvyslankyně řekla:

Video  Jan Thompson o imigraci a starostovi Londýna  - Blesk TV
Video se připravuje ...

agfor ( 4. dubna 2017 20:02 )

Jo, ale na rozdíl od nás ho soud osvobodil. V ČR by šel do basy alespoň za azbití. Tady se sebeobrana tak nebere.

hejpockej ( 4. dubna 2017 17:12 )

jsme pro ne podradnej povl, vhodny na podradnou praci, vsak nam i posilaji podradny potraviny, a proto nam EU pridelili repku, zatimco oni si pestujou revu a obili. K cemu nam to je bejt v EU? Stejne jsme tam podrany, a diktuje jen Nemecko.

gabreta ( 4. dubna 2017 17:12 )

Za Orálek by si měl vzpomenout, jak si s ním vyškrábnul kaštany Barnevernet a pak něco kecat! Jsou to jen prázdný, nic neřešící výkřiky sosana před volbama!

snehulak ( 4. dubna 2017 17:04 )

Neznám podrobnosti případu. Ale podle popisu v článcích, Čech napadl skupinu britských mladíků a jeden z nich ho pak zabil v sebeobraně řetězem. To je tedy na palici. Takže i v Británii mají podobné soudy jako u nás.

malejavelkej ( 4. dubna 2017 16:43 )

Jako by lidský život neměl žádnou cenu... Pro Západ jsme jen póvl. Jo, kdyby to pako umlátilo psa, to by byla jiná. To by hned povstali všelijací ochránci zvířat ap.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa