Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Po požáru v Londýně skončily stovky lidí na ulici! Muž odpovědný za ohnivé peklo se skrývá v luxusní rezidenci

Autor: lm, ČTK - 
16. června 2017
05:30

Zatímco stovky lidí přišly o střechu nad hlavou a mnoho i život, muž, který má nejspíš na svědomí ohnivé peklo v Londýně, se skrývá před světem ve své luxusní rezidenci. Raymond Bailey je ředitelem společnosti, která opláštila bytový věžák. Jenže právě toto opláštění nejspíš způsobilo, že se budova vzňala jako zápalka.

Plameny zachvátily takřka celý 27patrový věžák během velmi krátké doby; některé zdroje hovoří o 15 minutách. Nejčastěji se hovoří o hořlavém opláštění, které bylo na bytový dům instalováno při rekonstrukci v roce 2016.

Televizní stanice BBC Two v noci na dnešek informovala, že část obložení fasády Grenfell Tower byla vyrobena z materiálů, které byly kritizovány i v případě dalších podobných požárů.

Vnější vrstvu opláštění londýnského mrakodrapu údajně tvořily dva hliníkové plechy, které obalují jádro z plastu, konkrétně polyetylénu. Podle BBC byl tento typ opláštění spojován s šířením požárů výškových budov ve Francii, Spojených arabských emirátech a Austrálii.

Nedávnou rekonstrukci provedla podle britského deníku Daily Mail společnost Harley Facades Ltd. Její ředitel Raymond Bailey (58), který za zakázku inkasoval 2,6 miliony liber (80 milionů Kč), se nyní před světem ukrývá ve své luxusní rezidenci v anglickém městě Crowborough. Zatímco on si spolu s rodinou užívá veškeré vybavenosti svého domu za desítky milionů včetně bazénu a luxusních vozů na příjezdové cestě, stovky lidí z jím opravovaného věžáku přišly o střechu nad hlavou a někteří kvůli tomu přespávají i na ulicích.

„Nemám vám k tomu co říct,“ vzkázala novinářům jeho manželka Belinda, která se na Facebooku chlubí exotickými dovolenými a luxusními lyžařskými výlety. „O tom požáru jsem slyšela, ale nevěděla jsem, že se to nějak týká Raymondovy firmy. Ale tak vždycky je třeba najít nějakého viníka, že ano?“ řekla jeho matka Janet.

VIDEO: Smrtící požár v Londýně: Lidé házeli děti z oken

Video  Smrtící požár v Londýně: Lidé házeli děti z oken.  - Reuters, Blesk TV
Video se připravuje ...

Vše o požáru v Londýně čtěte ZDE >>>

crush ( 19. června 2017 15:57 )

Jakto že sa mrakodrap nezosypal, ako dvojičky v NY ??? Je to oveľa labilnejšia stavba a horela desaťkrát dlhšie, ako dvojičky. Napriiek tomu stále stojí a bude ju ešte ťažké sundať, keď sa tak zodpovední rozhodnú. Kde asi naši americkí priatelia vtedy urobili chybu ???

anka ( 16. června 2017 20:06 )

ne kazdy si muze dovolit vlastnit dum ve velkem meste

agent ( 16. června 2017 19:39 )

Idi-ote neschopná, závistivá. On jim to bydlení udělal.

oliiiii3 ( 16. června 2017 19:26 )

At si ted vezmou lidi bez domova k sobě, je to miliardář,at jim nakoupi byty parchant jeden, zavřít až sčerna

bizon_pepa ( 16. června 2017 16:40 )

Nejdrive byla vinikem stara lednice. Ted je vinikem majitel stavebni firmy, protoze ma barak a jezdi na lyze. To zni lip.

Zobrazit celou diskusi