Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

»Já tady zemřu!« Mladá dívka přenášela živě úprk z hořící budovy v Londýně

Autor: štš - 
15. června 2017
06:00

Apokalypsa, inferno, požár století! Výškový bytový dům v Londýně zachvátily v noci na středu plameny. Oheň postupně pohltil celou 27patrovou budovu, v níž žije na 600 lidí. Mnozí nepřežili. V bytech, kde je uvěznil dým a pekelný žár, se buď nadýchali zplodin, nebo skákali z oken vstříc jisté smrti! Jednou z těch, které ohnivé peklo uvěznilo, byla i mladá dívka vystupující na internetu pod přezdívkou @rsrzy_.

Dívka s přezdívkou @rsrzy_ přenášela svůj úprk z hořící budovy živě na Twitteru. V bytě ji uvěznily plameny a dým a byla smířená s tím, že ven se nedostane a zemře.

„Jsem tu uvězněná, nevím, jak se dostat ven. Do bytu se mi dostává kouř, já tady zemřu!“ psala @rsrzy_ dramaticky ve tři hodiny v noci, když Grenfell Towerem postupovaly plameny. „Panikařím. Lidé skáčou z oken, vyhazují ven děti. Dým je všude. Nezvládnu to,“ tweetovala zanedlouho.

Pak se na dvě hodiny odmlčela a zdálo se, že došlo k nejhoršímu. V pět ráno už však poslala fotku hořícího domu z ulice. „Dostala jsem se ven, nemusíte se o mě bát. Ale v jednu chvíli jsem byla přesvědčena, že tam umřu.“

Michael se zachránil i s dcerou: Ignoroval nesmyslné nařízení

Michael Paramarsivan (37) zachránil život svůj i své dcery, protože ignoroval nesmyslné »bezpečnostní« nařízení o tom, že v případě požáru mají lidé zůstat ve svých bytech. „Probudil mě intenzivní pach spáleného plastu. Prošel jsem bytem a uslyšel, jak zdola křičí: Oheň se vymyká kontrole, utečte! Vzal jsem dceru a vyběhli jsme na ulici,“ prohlásil a i on poukázal na hořlavou tepelnou izolaci. „Je to, jako byste zabalili člověka do vaty a zapálili ho.“

Mahad stihl utéct: Tma, žár a chaos

Jedním z těch, kterým se podařilo utéct, je Mahad Egal. „Bylo to jako z hororu. Na schodišti nefungovala většina světel. Byla tam tma, žár, dým a křik utíkajících lidí. Zpoza jednoho bytu jsem slyšel dětský hlas, jak křičí: Nemůžu ven! Máme neuvěřitelné štěstí, že jsme se dostali ven. Mnoho našich známých tam zůstalo,“ vyprávěl reportérce BBC a hlas se mu zlomil, jak propukl v pláč.

Mnoho lidí podobné štěstí jako Michael nebo Mahad skutečně nemělo. Požár londýnského bytového věžáku Grenfell Tower už má na svědomí desítky životů. Podle britského listu The Daily Mail se mnozí obyvatelé vyšších pater budovy dojemně loučili se svými nejbližšími zprávami, snapchaty a telefonáty.

Fotogalerie Ohnivé peklo: Obrovský požár londýnského obytného domu 31 fotografií

Své nejlepší kamarádce například v brzkých ranních hodinách zavolala i třináctiletá školačka se slovy: „Nezvládneme to, mám tě moc ráda.“ Dívka má ještě dvě mladší sestry, jednu teprve dvouletou a druhou ve věku prvního stupně základní školy. Celá rodina, včetně matky, která prý pracuje jako pedagogická asistentka, a otce, je pravděpodobně po smrti.

Smrtící požár v Londýně: Lidé házeli děti z oken.

Video  Smrtící požár v Londýně: Lidé házeli děti z oken  - Reuters, Blesk TV
Video se připravuje ...

Obří požár bytového domu v Londýně.

Lili9696 ( 16. června 2017 14:33 )

To je snad jedno jestli byli socialne slabsi ne ? Jsou to uplbe stejni lidi jako jsme my vsichni ostatni... oni nemohli za to ze se ohen siri... a taky ani s tim zrejme nemohli nic... chtela bych vas videt jak by jste tam cekal Vy na smrt... asi zrejme dobry pocit...

dfghjk ( 15. června 2017 10:51 )

Takže všechny naše zateplené paneláky se mají na co těšit. V tomto státě se všichni vyžívají, jak nas rat svého spoluobčana, takže s velkou chutí se začne vyřvávat, jak je nezbytné izolace předělat. A média s úsměvy na rtech budou přizvukovat v duchu hesla "Pojďme se srá t".

..krakonos500 ( 15. června 2017 07:07 )

Dobře zateplená budova. Od toho zateplení jim bylo pěkné teplo.

dietr ( 15. června 2017 06:50 )

prej tam bydleli sociálně slabší, čekal jsem trochu jiná individua

Zobrazit celou diskusi