Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

„Mají na rukách krev!“ Po děsivém požáru vtrhli lidé na radnici v Londýně

Autor: mah, ČTK - 
16. června 2017
20:54

Několik stovek lidí dnes demonstrovalo v souvislosti s požárem výškové budovy v Londýně. Ve čtvrti Kensington, kde k neštěstí, které si vyžádalo zatím 30 životů, došlo, se protestujícím podařilo proniknout do budovy radnice. Britská premiérka Theresa Mayová zároveň dnes oznámila, že vytvoří fond s pěti miliony liber (150 milionů Kč) na pomoc obětem požáru. O vývoji situace informovala agentura Reuters.

Demonstranti se pokusili proniknout do horních pater budovy, ale ostraha jim v tom v nastalé strkanici zabránila. Účastníci akce skandovali hesla jako „Chceme spravedlnost“ a „Vyveďte je ven“, zřejmě na adresu pracovníků úřadu a radních.

Podle webu deníku The Daily Telegraph byla akce zorganizována s cílem vyvolat tlak na místní samosprávu, aby se urychleně postarala o lidi, kteří kvůli požáru přišli o své domovy.

Rozsah neštěstí vyvolal v britské metropoli sociální napětí, protože vyhořely byty pro sociálně slabé vrstvy, a hon na „viníky“. Zlosti davu museli čelit politici, kteří místo tragédie navštívili, tedy labouristický starosta Londýna Sadiq Khan i konzervativní premiérka Theresa Mayová.

Příčiny požáru se stále vyšetřují. Podle webu listu The Independent jej způsobil pravděpodobně zkrat ve vadné lednici jednoho z nájemníků ve čtvrtém patře budovy. Ten totiž běžel varovat své sousedy poté, co plameny zachvátily jeho kuchyň.

Oheň pohltil budovu během několika minut kvůli hořlavému obložení, které bylo minulý rok namontováno na fasádu domu.

Premiérka chystá fond na pomoc obětem

Britská premiérka Theresa Mayová musí čelit kritice. Občanům Londýna vadí, že místo neštěstí dosud nenavštívila. Dnes však oznámila zřízení fondu na pomoc obětem.

Ve fondu by mělo být pět milionů liber (150 milionů Kč). Peníze by měly sloužit na pomoc obětem požáru. Mají pokrýt zejména naléhavé potřeby lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou, včetně potravin a oblečení.

VIDEO: Smutný pohled na hořící výškovou budovu: Smrtící požár v Londýně 
Video  Smrtící požár v Londýně: Lidé házeli děti z oken  - Reuters, Blesk TV
Video se připravuje ...

Desterz ( 17. června 2017 08:51 )

Jojo. Teď se vytvoří fond s pěti miliony liber na pomoc obětem požáru? Že by někdo ty peníze dal raději předtím na bezpečné stavební materiály, to ani náhodou. Typický kapitalismus: škrtí až na krev všude kde to jde, a když se to podělá, tak velkohubě prokazuje účast, jenže to už je pozdě. Na druhou stranu, co si budeme povídat. Není to tak dlouho, co v ČR někomu (víme komu) shořela halda údajně nehořlavé izolační látky. Takže stejný šlendrián tady i tam. A to nám budou něco vykládat jak se tu prý za socíku šidilo. To jsou ti praví.

pupi ( 17. června 2017 02:58 )

Nebojte se socky on se o vás někdo postará !!! Neměli jste si válet koule a raději jste měli jít ihned hasit požár !!!

Zobrazit celou diskusi