Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hrdina uprostřed hořícího pekla: Chytil holčičku (4), kterou matka vyhodila z 5. patra

Autor: haj - 
16. června 2017
13:43

Během mohutného požáru londýnského mrakodrapu přišly o život desítky lidí. Některým obyvatelům se ale podařilo včas uprchnout. Jiní alespoň zachránili své děti, zatímco sami se už ven nedostali. Jako zázrakem přežila teprve čtyřletá holčička po pádu z výšky 15 metrů! Pohotově ji totiž chytil jeden ze sousedů.

Celý Grenfell Tower v plamenech a žádná cesta ven. Podle šéfa londýnské policie Stuarta Cundyho zahynulo nejméně 30 lidí. Po desítkách dalších se však stále pátrá. Zoufalá matka z jednoho z tamějších bytů se ze všech sil snažila zachránit alespoň svou dcerku. „Ta maminka se nakláněla ven z okna a držela v náručí malou holčičku, které zabalila hlavu do ručníku. Volala o pomoc. Oheň řádil jako šílený,“ popsala britskému Mirroru očitá svědkyně Kadelia Woods (20) dramatickou chvíli, která se odehrála zhruba ve dvě hodiny v noci.

Na scéně se naštěstí objevil hrdina, kterého svědkové znají pouze pod přezdívkou Pat. Ten prý nahoru zavolal, aby žena dceru hodila dolů. „Pusťte ji, já ji chytím.“ Nejprve se vystrašená maminka tomuto nápadu bránila, jelikož se bála dítě hodit z pátého patra, a zoufale křičela: „Ne, ne, já nemůžu.“

„Pat ji ale stále přesvědčoval a pak tu dívenku pustila. Všem se v tu chvíli zastavilo srdce, ale Patovi se podařilo ji chytit jako ragbyový míč zabořený do hrudi,“ dodala Woods. Následně začal statečný muž dívenku uklidňovat a hladit a poté ji odnesl kousek dál od hořícího domu, aby ji nezranily padající sutiny.

Dítě na místě ošetřili záchranáři a Pata převezli do nemocnice. Bohužel matku holčičky se zřejmě zachránit nepodařilo, údajně je totiž jednou z obětí obrovského požáru, který se šířil obrovskou rychlostí.

Podle dalších svědectví pak zase jiný člověk chytil malé miminko poté, co mu ho žena z devátého či desátého patra hodila do náručí. „Nějaká žena gestikulovala, jako by chtěla hodit dolů své dítě, kdyby ho někdo mohl chytit. A nějaký pán tam přiběhl a povedlo se mu miminko uchopit,“ uvedla podle Daily Mailu Samira Lamrani.

Mrakodrap o 27 podlažích začal údajně hořet po zkratu lednice ve druhém patře. Plameny se pak během asi 15 minut rozšířily po celé budově. Vše prý urychlily hořlavé materiály v zateplení mrakodrapu. Hasičům se podařilo oheň uhasit teprve ve středu večer.

VIDEO: Podívejte se na hrůzné záběry požáru mrakodrapu Grenfell Tower

Video  Smrtící požár v Londýně: Lidé házeli děti z oken.  - Reuters, Blesk TV
Video se připravuje ...

Vše o požáru v Londýně čtěte ZDE>>

hejpockej ( 18. června 2017 07:06 )

nezajem... kdyz tam nasince umlatil retezem Anglan, taky to tam nikdo neresil... takze cela Anglie at jde do prr. Who cares about England.

odetka ( 16. června 2017 19:26 )

Vidět hořet jakékoliv děcko je hrozmé

jiri.k ( 16. června 2017 17:08 )

Pravda, britů tam moc není......

odetka ( 16. června 2017 16:06 )

V ***i, debile

Zobrazit celou diskusi