Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Úžasný moment.“ Podívejte se, jak Zemanovi nakráčeli k Alžbětě II.

Autor: simao, ČTK - 
16. června 2017
18:33

Miloš Zeman s hůlkou jako první, za ním v závěsu manželka Ivana Zemanová a pak i dcera Kateřina. Českého prezidenta přivítala v Buckinghamském paláci 91letá královna Alžběta II. Co jí při přivítání prezident říkal? Podívejte se na video.

Audience u britské královny Alžběty II., která byla Zemanovým třetím setkáním s britskou panovnicí, se zúčastnily i prezidentova choť Ivana a poněkud nečekaně také dcera Kateřina, která má však k Londýnu blízko.

„Vaše Veličenstvo, tohle je skutečně úžasný moment v mém životě. Úžasný moment,“ říkal Zeman při příchodu britské královně. „Má žena a moje dcera, která studuje v Londýně na univerzitě,“ představoval svou rodinu český prezident.

Královna se ho ptala, jestli je v Londýně na návštěvě. Zeman přitakal, že už počtvrté. Poté se Alžběta chtěla zeptat i první dámy Ivany, zda je v britské metropoli poprvé - Zemanova manželka stihla přikývnout. Prezident totiž pokračoval. „Moje poslední návštěva zde byla před třemi lety, když jsem se potkal s Tonym Blairem, mým dobrým přítelem,“ podotkl Zeman a vzpomněl tak britského labouristického expremiéra.

VIDEO: Zemanovi při příchodu ke královně Alžbětě II.

Video  Miloš Zeman u Alžběty II.: To je moje žena a dcera, hlásal hrdě!  - ČTK/AP
Video se připravuje ...

Průběh audience si pochvaloval i Rudolf Jindrák, zkušený diplomat, někdejší dlouholetý velvyslanec v Německu a s ohledem na poslední události kolem české politické krize i exporadce Bohuslava Sobotky, který na Hradě nahradil v roli šéfa zahraničního odboru Hynka Kmoníčka.

„Dobrá příprava se vyplatila: velmi milé setkání prezidenta republiky s rodinou s Jejím Veličenstvem Alžbětou II.“ napsal na Twitteru.

Měkčí brexit? Pro Čechy na ostrovech vlídnější, míní Zeman

Při zhruba půlhodinovém setkání v Buckinghamském paláci hovořil Zeman o desetitisících českých občanů, kteří studují či pracují v Británii, a o tom, jaký bude jejich osud po britském odchodu z Evropské unie.

Týká se to bytostně i Kateřiny Zemanové, která tím, že v Británii studuje, je dle Zemana „symbolem britsko-české spolupráce“.

Britské královně prý Zeman nabídl „stručné expozé o historii česko-britských vztahů“ od středověku do současnosti, vynechal prý jen Mnichovskou dohodu. „A po tomto expozé jsem požádal britskou královnu o podporu při tom, aby čeští občané nebyli diskriminováni ve srovnání s minulým stavem,“ řekl prezident.

K brexitu zdvihl Zeman varovně prst. „Ten problém, o kterém zatím nikdo nechce mluvit, je, jestli bude tvrdý, a nebo měkký brexit,“ varoval Zeman. Bude-li brexit měkčí, dává to šance na vlídnější zacházení s českými občany, podotkl Zeman.

Zeman vytáhl v Londýně Bradyho

Vedle toho Zeman v Londýně vyznamenal české a slovenské veterány, kteří za druhé světové války sloužili v řadách britského královského letectva (RAF). Již po audienci u královny přitom narážel dokonce jmenovitě na kauzu Jiřího Bradyho, který od něj loni v říjnu nedostal vyznamenání, ač je člověkem, který přežil Terezín i Osvětim.

„Závěrem bych vyjádřil něco, co možná některé lidi bude provokovat. Jsem občas vyzýván k tomu, abych vyznamenal lidi, kteří trpěli pod nacistickým terorem, a já na to odpovídám, že utrpení si zaslouží soucit, utrpení si zaslouží lítost, ale za utrpení se nevyznamenává. Státní vyznamenání je vyznamenání za službu své vlasti,“ říkal Zeman ve svém projevu před veterány.

VIDEO: Takhle mluvil Zeman o dceři Kateřině po audienci u královny

Video  Dcera Kateřina je symbolem česko-britské spolupráce, řekl Zeman Alžbětě II.  - OVTV
Video se připravuje ...

S ministrem zahraničí Borisem Johnsonem se Zeman sešel po ceremoniálu s veterány. Johnsonovi chtěl připomenout i případ zabitého Čecha Zdeňka M. (†31), který zemřel právě v Londýně po útoku Brita Raymonda Sculleyho (29). Ten byl však nakonec propuštěn. 

„Já to panu Johnsonovi připomenu, protože v Praze by se přece jenom asi nestalo, aby když někoho zabijete na ulici, tak abyste ty, kdo zabili, osvobodili. Česká justice si zasluhuje nejhlubší kritiku, ale takhle hluboko ještě neklesla,“ říkal prezident.

A tak se i stalo. „Pan prezident jednal s B. Johnsonem o brexitu i případu občana ČR zavražděného v Londýně. B. Johnson v této věci vyjádřil politování,“ uvedl na Twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

spirito2302 ( 21. června 2017 14:37 )

Vždyť o tom psali noviny, královna vůbec jeho angličtině nerozuměla a Zeman měl hlavní slovo, vůbec se nedržel protokolu. Prostě zase šou i s celou rodinou.

petram11 ( 17. června 2017 14:54 )

Proboha! Zavřete ho doma, ať už nikam nevylejzá, to zase byla ostuda. To by mě zajmalo, co na tom bylo milého?? Naštěstí královna poznala i naše jiné politiky, jinak by si musela myslet, že je ČR buranov.

bibs_7 ( 17. června 2017 00:32 )

Ceskej sedlák Pepan vyvedl vorvaně a mladou selku juniorku. Jak rozkosné, slza dojetí mi kape .... chudák stará Beta uz sice toho v zivote videla ledacos, ale tady musela mít taky dost.

jana1313 ( 17. června 2017 00:27 )

Nijak mě nepřekvapuje, že bezmozková žumpa borka30 nemá sebemenší tušení, jak se správně chovat podle protokolu při audienci u královny A to se to prej to vychlastané vytlemené hovado i s rodinkou měsíc učilo. Jenže vožrala si z toho nic nezapamatoval, jelikož už dávno nemá čím, matinka je zkrátka jednoduchá slípka, takže to nepobrala, a dceruška je nevychovanej fracek, takže to pobrat odmítla.

anka ( 16. června 2017 23:02 )

Pani Zemanova vazi jednou tolik, nez by mela. Na 50 let vypada stara, tlusta a at si oblekne na sebe co chce, v nicem nebude vypadat dobre. Jist zdrave, cvicit - na to je lina. Oba dva vypadaji a maji chovani jako vychodoevropsti postkomuniste.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa