Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Lež jako věž,“ útočí Zeman na Sobotku kvůli obědu. Premiér vrací úder

Autor: ČTK, simao - 
17. prosince 2015
13:49

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve středu na sociální síti uvedl, že ho na novoroční oběd pozval prezident Miloš Zeman samotného, bez manželky. Zeman však ve čtvrtek kontruje, že pozval nejen paní Sobotkovou, ale i jejich dva malé syny. Nabídl jim prohlídku lánského zámečku. Jenže podle mluvčího vlády Martina Ayrera měl skutečně znít návrh tak, aby se Zeman sešel jen se Sobotkou. 

Novoroční oběd v Lánech se stal po sporech ohledně 17. listopadu další třecí plochou mezi prezidentem Zemanem a premiérem Sobotkou. „Pozval jsem nejenom pana premiéra s jeho paní, ale i jeho dvě děti, aby si mohly prohlédnout lánský zámek,“ pronesl totiž ve čtvrtek prezident Zeman.

Sobotkovo dřívější tvrzení, že má jít jen o schůzku obou státníků, se podle něj nezakládá na pravdě. Předseda vlády ve středu napsal na svém Twitteru, že tradiční setkání se na návrh Hradu uskuteční bez manželek.

Budou letos manželky prezidenta a premiéra na novoročním obědě skutečně chybět? Budou letos manželky prezidenta a premiéra na novoročním obědě skutečně chybět? | Blesk

„Na tradiční novoroční oběd se sejdeme s panem prezidentem 2. ledna. Hrad navrhl, aby to bylo bez manželek, tož ryze pracovní,“ napsal premiér ve středu na sociální síti. Mluvčí vlády Martin Ayrer ve čtvrtek odpoledne vypracoval ke kauze „novoroční oběd s nebo bez“ rozsáhlé prohlášení.

„Úřad vlády ČR se ohrazuje proti tvrzení, že premiér Bohuslav Sobotka netvrdil pravdu, když na sociální síti Twitter uvedl, že novoroční oběd s panem prezidentem má být 2. ledna 2016 na návrh Hradu bez manželek. Náměstkyně pro řízení Sekce Kabinetu předsedy vlády paní Běla Hejná byla ve věci přípravy tradičního novoročního oběda prezidenta a premiéra telefonicky oslovena dne 10. 12. 2015 ředitelem Odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky panem Jindřichem Forejtem. Panem Forejtem byl pro tento oběd navržen termín 2. ledna 2016 ve 13 h. Zároveň bylo navrženo, aby se setkání uskutečnilo v objektu spravovaném KPR v Lánech. Mimo výše uvedené byl panem Forejtem jasně formulován návrh, aby se oběd odehrál pouze za přítomnosti obou ústavních činitelů bez doprovodu. Tento nestandardní požadavek KPR byl z jeho strany odůvodněn zejména velkým množstvím pracovní agendy k řešení mezi prezidentem a předsedou vlády ČR,“ stojí v prohlášení.

Tím to však nekončí. „Paní náměstkyně Hejná následně informovala o nabídce KPR předsedu vlády Sobotku, jenž tuto nabídku ze strany KPR akceptoval. Ještě dne 10. 12. 2015 sdělila toto kladné stanovisko náměstkyně Hejná panu Forejtovi z KPR a ten jej vzal na vědomí. Do této chvíle neproběhla mezi Úřadem vlády ČR a Pražským hradem žádná oficiální komunikace, kde by byla oznámena změna formátu tak, jak jej původně navrhl pan Jindřich Forejt. Pokud došlo ze strany Pražského hradu k přehodnocení formátu tradičního novoročního oběda, Úřad vlády ČR tuto změnu a návrat k tradičnímu formátu, tedy ve složení prezident, premiér a manželky, vítá,“ dodal v prohlášení Ayrer.

Dá se přitom očekávat, že při společném setkání v Lánech se oba politici dotknou mimo jiné svých odlišných názorů na migraci. Jenže střetávají se nejen kvůli postoji k uprchlíkům. Sobotka opakovaně podrobil Zemana kritice za to, že 17. listopadu na Albertově stanul na jednom pódiu po boku šéfa Bloku proti islámu Martina Konvičky a před stoupenci tohoto xenofobního hnutí.

„Novoroční oběd bude jistě spojen i s hodnocením roku 2015 a pan premiér bude mít vynikající příležitost osvětlit, proč se rozhodl na základě přání svých poradců útočit na levicového prezidenta,“ sdělil již dříve Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Právě on na Twitteru dál šířil Zemanovo vysvětlení ohledně lánského novoročního oběda. 

Vztahy mezi Zemanem a Sobotkou jsou tak dál napjaté. Zeman dokonce premiéra obvinil z toho, že svým postojem k uprchlické krizi ohrožuje bezpečnost Česka. Reagoval tak na Sobotkova slova, že nebezpečí představují teroristé, nikoliv uprchlíci, kterým je třeba pomoci. Sobotku navíc označil za drzého kluka.

Topolánek bez manželky, Nečas vůbec

Novoročních obědů se přitom účastní manželky prezidenta a premiéra běžně. I v minulosti se ale několikrát stalo, že z osobních důvodů pojedla dvojice předních politiků bez partnerek. Bývalý premiér Mirek Topolánek (ODS) opakovaně na novoroční oběd s tehdejším prezidentem Václavem Klausem dorazil bez manželky, s níž tehdy již nežil. V roce 2013 pak dokonce premiér Petr Nečas (ODS) pozvání prezidenta na novoroční oběd vůbec nevyslyšel a absenci vysvětloval rodinnými důvody.

spitfire68 ( 20. prosince 2015 15:16 )

Lživý Myloš a Ovčáček zase v rauši.

spitfire68 ( 18. prosince 2015 17:16 )

vaše pravda je jako pukavec, smr..dí

spitfire68 ( 18. prosince 2015 14:24 )

kremloid není český prezident a hlavně né vlastenec

spitfire68 ( 18. prosince 2015 14:20 )

Myslíš, že jde jenom o socany? To se taky můžeš jednoho dne probudit v ruské gubernii zvané Novočesko.

spitfire68 ( 18. prosince 2015 14:16 )

Ubulenej, ublíženej, zkrátka sr a čka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa