Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

„Nejsem stoupencem nošení burek v Česku,“ tvrdí Sobotka. Sám jednu dostal

Autor: Jaroslav Šimáček - 
19. prosince 2015
16:25

Premiér Bohuslav Sobotka hovořil v pořadu Blesk TV "Ptám se, pane premiére" o demonstraci, kterou jeho odpůrci svolali nezvykle přímo před jeho pražský byt. Na letácích ho dokonce "převlékli" do hidžábu. Premiér nyní promluvil o tom, co si myslí o nošení burek v české společnosti. Ale také o důležité tuzemské pomoci pro 153 iráckých křesťanů, utíkajících před hrdlořezy z ISIS.   

Takovou Angelu Merkelovou "oblékli" odpůrci do burky kvůli jejímu vstřícnému přístupu k uprchlíkům hned několikrát. Nebo do hidžábu, čádoru a možná i nikábu, což jsou různé stupně zahalování žen v muslimském světě. Hidžáb dali německé kancléřce dokonce i v německé televizi ARD. 

I když s její migrační politikou český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v řadě věcí nesouhlasí, především co se týče povinných kvót na uprchlíky, stihl ho stejný osud. To když protiimigrační "křiklouni" aktivisty Adama B. Bartoše vyrazili demonstrovat proti údajně "zrádné" migrační politice české vlády.

Sobotka připustil zákaz burek u nás

Sobotka se nyní v rozhovoru pro Právo rozpovídal o tom, jak on sám vidí nošení burky v české společnosti. A nevyloučil do budoucna dokonce možný zákaz. "Nejsem stoupencem nošení burky, myslím, že je to něco, co nepatří do naší kultury. Není to legislativně nic složitého. Do budoucna bych zákaz nevylučoval. Neměly by tu být používány symboly, které mohou dramaticky rozdělovat společnost," míní premiér.

Již nyní přitom jde o věc ryze aktuální. Uprchlíci sice berou Česko pouze jako přestupní stanici, v rámci humanitární pomoci by však k nám měli někteří zamířit na delší dobu i v roce 2016. Samozřejmě pokud to nakonec napevno neurčí uprchlické kvóty či jiné podobné nařízení na trvalý přerozdělovací mechanismus, který prosazuje právě Angela Merkelová.

Do Česka nyní míří především "vybraní" iráčtí křesťané. Sobotkův kabinet totiž schválil pomoc pro rodiny, které uprchly z oblasti Mosulu. Právě tam svou zhoubnou říši rozvinul Islámský stát. A tihle prostí Iráčané, pro džihádisty "bezvěrci", museli vzít, co pobrali, a utéct do uprchlických táborů, jako je např. přelidněný Erbíl. 

"Irácké křesťany vezmeme nad rámec kvót. Přijedou postupně v lednu až v dubnu," prozradil Sobotka, který již v pořadu "Ptám se, pane premiére" nepopíral, že je rád, že může Česko takto pomoci. Ovšem nikoli bez učiněných bezpečnostních opatření. "Trváme na bezpečnostních prověrkách. Mimochodem, u těch 153 křesťanů z Iráku už byla bezpečnostní prověrka realizovaná," upozornil Sobotka.

Máme vlastní ghetta, varuje Sobotka

V rozhovoru pro Právo se pak pozastavil i nad tím, jak do budoucna zabránit tomu, aby v Česku vznikala na předměstích muslimská ghetta. Jako se tomu dělo např. ve Francii, kde se problémy s integrací migrantů i jejich potomků vyhrocovaly dlouho před letošní rozsáhlou migrační krizí.

"Nesmíme opakovat chyby Západu. Musíme mít kontrolu nad množstvím uprchlíků, kteří budou do ČR přicházet," říká Sobotka. Jak na to? "Integraci musíme rozfázovat: výuka jazyka, seznámení s kulturou, s pravidly demokratického systému. Nechceme ghetta. Máme zkušenosti s integrací romské populace. Jak totalitní, tak demokratický režim se s tím vždy pral. Pro problém uprchlíků bychom neměli zapomenout na ghetta, která už v ČR máme," dodal.

Jedno je tak jasné, českou vládu čeká další těžký úkol. Samotná integrace romské komunity je ožehavým tématem. I ona v minulosti vyvolala řadu protestních akcí. Stejně jako migrační vlna, po které "dosurfovali" Sobotkovi odpůrci až před jeho byt v Praze-Stodůlkách. Sobotku to však nerozhodilo. Jak na to reagoval?

„To jsou úplně stejní lidé, kteří nosili šibenice u Úřadu vlády ČR. Jsou to stejní lidé, kteří teď křičeli, že je potřeba pálit mešity. Když se podíváte na jména, která stojí za organizací těchto akcí, tak jsou to pořád stejní lidé. Jejich cílem je vyvolávat strach, vytvářet nátlak a jediné, co mohu říci, je, že na mě to nefunguje, já se nenechám zastrašit,“ řekl Blesk.cz Sobotka. 

Video Sobotka: Nenechám se zastrašit, i když mám extremisty před domem. - Blesk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa