Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

"Spojence je třeba mít i mezi muslimy." Sobotka u Zemana řešil uprchlíky i boj s ISIS

Autor: ČTK, simao - 
16. prosince 2015
18:43

Miloš Zeman ve středu přivítal na Hradě šest ústavních činitelů – od premiéra přes ministry a šéfy Senátu a sněmovny. Jak je u prezidenta zvykem, i při společném focení se opíral o berli. Hned dvě pak podpíraly ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), který doléčuje zranění nohy. Debatovalo se hlavně o migraci. Sobotka po schůzce uvedl, že se diskutovalo i o boji s ISIS.

Na Pražský hrad vyrazili jednat ústavní činitelé s prezidentem Milošem Zemanem o sladění zahraniční politiky. Hlavním tématem přitom nemohlo být nic jiného než migrační krize.

Šlo přitom o další pravidelnou schůzku, na kterých se čeští představitelé v minulosti domluvili po odlišných postojích vlády a Zemana. Jednat vyrazili kromě Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky také ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, předseda Senátu Milan Štěch, předseda sněmovny Jan Hamáček a ministr obrany Martin Stropnický.

Zaorálek na setkání přišel o berlích. V listopadu utrpěl dle slov mluvčí resortu Ireny Valentové zranění, které označila jako „vážně pohmožděný kotník a dolní končetinu“. Jak k tomu ministr přesně přišel, není jasné. Stalo se to však prý v pátečních večerních hodinách.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se zranil. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se zranil. | Blesk / Karel Kopáč, Profimedia

Na setkání na Hradě pak bylo pikantní i to, že jak Sobotka, tak třeba i šéf Senátu Štěch přitom podrobili prezidenta Zemana za poslední měsíc kritice. Premiér Sobotka za vystoupení prezidenta 17. listopadu na Albertově po boku lídra Bloku proti islámu Martina Konvičky, Štěch za Zemanova slova o „drzém klukovi“ Sobotkovi. „Nemůžu být lhostejný k tomu, co dnes pan prezident v novinách provedl, protože je to vysoce, vysoce neseriózní,“ reagoval na Zemana Štěch. Jak ho prezident po tomto ataku na Hradě přijal?

Premiér Sobotka popřel, že by předmětem středečního jednání byla i jeho názorová přestřelka se Zemanem. Uvedl však, že se k této debatě vrátí s prezidentem spíše až při dvoustranných schůzkám, mezi něž zařadil i tradiční novoroční oběd v Lánech.

"Samozřejmě ne ve všech tématech byla shoda. Já si myslím, že byla v osmdesáti, devadesáti procentech," řekl po jednání na Hradě Sobotka.

Sobotka: Mezi muslimy je třeba rozlišovat

Ústavní činitelé mluvili mj. o ochraně vnějších hranic EU a zachování Schengenského systému. "Shodli jsme se na tom, že ČR musí jednoznačně odmítnout nejrůznější nápady na minischengeny. Shodli jsme se také na podpoře evropské pohraniční a pobřežní stráže jako důležitého opatření pro posílení vnější ochrany schengenské hranice," řekl novinářům po schůzce Sobotka.

Podle něj na tom panovala výrazná shoda, ne ve všem byla ale stoprocentní. "O čem jsme diskutovali, byla také potřeba rozlišit mezi muslimy. Pokud má Západ porazit Islámský stát, tak to může udělat jenom tehdy, pokud bude mít spojence mezi umírněnými muslimy a muslimskými státy," podotkl Sobotka.

Mezi dalšími tématy byly i přehled zahraničních cest na rok 2016 a připravovaných doprovodných podnikatelských misí, druhá polovina českého předsednictví ve visegrádské skupině a příprava na červencový summit NATO ve Varšavě.

honza54.. ( 19. prosince 2015 17:00 )

za peníze budeš hajzle i za burky a tvoje stará bude první a ten ksindl od lidovců tě bude následovat

hejhej ( 18. prosince 2015 20:12 )

Sobotka je vážně blb. Hájí muslimy. Četl korán ? Muslimská "víra", spíše ideologie ,je o násilnostech, vraždách, ponižování ve jménu Alláha. A s verbeží chce Sobotka spojence ???

vi3ol ( 17. prosince 2015 12:33 )

Tak..a štěstí pro národ bylo, že váš hradní ožrala mrddal jenom stromy na Vysočině, to by to pobíhalo tady kreténů jako ty..!..

pavel215-evzen-02 ( 16. prosince 2015 22:01 )

Ty vypadáš jako debil a taky se ti nikdo nesměje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa