Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vláda chce vrátit děti do škol, shání testy. A pandemický zákon rozzuřil opozici: Podraz, hřímá

Aktualizováno -
15. února 2021
22:27
Autor: ČTK - 
15. února 2021
12:50

Děti by se mohly začít vracet do škol 1. března, bude to ale zviset na tom, jestli ministerstvo vnitra sežene dostatečně rychle dost antigenních testů. Po ednání vlády to řekl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Návrat maturantů a deváťáků do lavic si jako podmínku pro nouzový stav prosadili hejtmani. Vláda probrala návrh pandemického zákona, jehož urychlené schválení  žádá opozice. Návrh zákona o mimořádných opatřeních z pera Jana Blatného (za ANO) se liší jen v detailech od znění, které schválila už loni v květnu s platností do konce roku 2020. Ministři kývli i na ústavní novelu, která by vládě dala pravomoc vyhlašovat stav nebezpečí na celostátní úrovni. V budoucnu by měl nalézt využití například při epidemii či kybernetických útocích, kdy by nebylo ohrožení takové, aby bylo nutné vyhlásit nouzový stav.  

Návrat dětí do škol je podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) vláda  připravena zahájit k 1. březnu, vše ale bude záležet na tom, jestli se povede sehnat dostatek testů. Půjde o testy antigenní a nakoupí je ministerstvo vnitra.

„Podle kapacity testů, pak budeme uvažovat o tom, jak ty vlny rozvolnění plánovat,“ naznačil ministr školství Robert Plaga (za ANO), jak by mělo pokračovat další rozvolňování ve školách.  

Harmonogram ministerstva školství počítá s návratem závěrečných ročníků středních škola VOŠ od 1. března,středních škol pro praktické vyučování o týden později a deváťáků od 15. března.

„Bavíme se o samotestech,“ dodal ministr s tím, že děti by se měly testovat samy - za dohledu rodičů, nebude to úkol pro kantory. Stát podle Plagy také zajistí distriubuci  až 3 mil respirátorů ze státních hmotných rezerv. „Antigenní testování není samo o sobě zárukou toho, že vir zmizí,“ upozornil Plaga na to, že i ve školách bude nutné i nadále dodržovat přísné hygienické podmínky. 

Výrobci uvedení v materiálu, který minulý týden předložilo ministerstvo školství, deklarovali, že jsou schopní dodávat miliony testovacích sad týdně, dodají je ale do měsíce od objednávky. „Lhůta je to šibeniční, ale jsem přesvědčen, že to zvládneme a 1. března tady testů bude dostatek,“ uvedl k tomu Hamáček.

Hamáček přepsal ústavní zákon

Ústavní zákon o bezpečnosti nyní počítá s tím, že podle intenzity ohrožení lze vyhlásit nouzový stav, stav ohrožení státu nebo válečný stav. Mírnější stav nebezpečí existuje jen na úrovni krizového zákona a vyhlašují ho hejtmani či pražský primátor pro území svého regionu. Pokud nedostačuje, má podle předpisu hejtman požádat vládu o nouzový stav, což se v případě všech 14 regionů stalo v neděli. „Závádíme oprávnění vlády vyhlásit stav nebezpečí v rámci ČR. Je to vhodné doplnění v našem systému mimořádných stavů,“ řekl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD, podle kterého tak bude jednodušší vyhlašovat různá opatření, aniž by musela vyhlašovat, a Sněmovna popřípadě prodlužovat, nouzový stav. 

Hamáček návrhem rozzuřil opozici. „Jan Hamáček si z nás dělá snad legraci. Vládní návrh protikrizového zákona je paskvil, který dává vládě do rukou nástroje, aniž by mohla být jakkoliv kontrolována. Nic takového určitě nepodpoříme,“ napsala na twitter ODS.

Blatný opsal pandemický zákon od Vojtěcha

Urychlené projednání nového pandemického zákona bylo jednou z podmínek hejtmanů pro to, aby v neděli požádali vládu o vyhlášení dvoutýdenního nouzového stavu.

Zákon schválený loni v květnu měl platit do konce loňského roku a umožnit rozhodování bez nouzového stavu, Sněmovna ho ale neprojednala. Ministerstvo by díky němu mělo dostat pravomoc vydávat po předchozím souhlasu vlády mimořádná opatření s celostátní působností, která neumožňuje současný zákon o ochraně veřejného zdraví.

„Jedná se o normu, která legislativně ošetřuje jednotlivá protiepidemická opatření bez vyhlášení nouzového stavu,“ okomentoval zákon ministr zdravotnictví Jan Blatný. „Všechna opatření jsou koncipována tak, aby bylo zajištěno dodržování práv a zájmů obyvatel,“ i proto musí opatření vždy podléhat předběžnému souhlasu vlády.

Vláda chce prosadit zákon co nejrychleji, protože požádá Sněmovnu o jeho schválení ve stavu legislativní nouze. Tedy, aby zákon mohli poslanci schválit během jediného dne. 

Podraz, zuří opozice kvůli pandemickému zákonu

Blatný tvrdí, že návrh byl detailně probrán se všemi, kterých se to týká, podle  koalice Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN) porušila svůj slib hejtmanům i opozici, když dnes místo pandemické novely těchto stran předložila vlastní verzi předpisu, téměř stejnou jako loni. Předloha, kterou dnes schválila vláda, postrádá parlamentní kontrolu opatření a neřeší kompenzace. „Je to od vlády podraz na občany, protože předložila téměř doslovně okopírovaný text, který poslanci již v květnu odmítli projednat,“ uvedl předseda poslanců Pirátů Jakub Michálek.

Video  Nový nouzový stav: Otevřou se úřady a výdejní okénka knihoven.  - Stream
Video se připravuje ...

Vláda loni zákon připravený pod tehdejším ministrem Adamem Vojtěchem (za ANO) schválila 7. května. Jeho cílem bylo umožnit platnost vládních opatření i po konci nouzového stavu, který platil od 12. března do 17. května 2020. Tehdejší plán vlády pro rozvolňování měl končit až o týden později než nouzový stav.

Video  Vláda o návratu dětí do škol a důležitých zákonech.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

cozumel ( 16. února 2021 08:53 )

Ale co vás nemá! Školy se zruší a děti budou sedět doma, tloustnout a hrát hry na počítači. Pak z nich budou jelimani - ale hlavně voliči koblihy! Vy jste taky blbeček, co? Za rok byly děti ve škole 2 měsíce, copak se asi za tu dobu naučili a baví je to?

cozumel ( 16. února 2021 08:51 )

Tak tleskejte estébákovi, jak to tu rok vede - nejhorší ve světě, NS od 5.10.2020, čísla ale neklesají, naopak stoupají a jsou nejhorší v Evropě! Tak k čemu je dobrý ten váš šílenec?

cozumel ( 16. února 2021 08:51 )

Vy jste taky dobře vypatlaná marmeládou z koblih! A co udělala ta super vláda za měsíc nebo od posledního vyhlášení NS? Vůbec nic - opatření a nařízení nefungují, ale hlavně, že se bude prodlužovat - třeba do léta! Je to jedno, že všichni zkrachují, hlavně, že oni mají nahrabáno!

cozumel ( 16. února 2021 08:49 )

Tak oni chtějí poslat děti do škol, za 2 týdny, a teprve teď řeší nákup antigenních testů? Co dělali od minulého prodloužení NS? Ouno, jako obvykle! A pandemický plán? To je autokratismus v rukách šílence premiéra - prodlužování nouzáku na jak dlouho bude chtít bez jakéhokoliv souhlasu!

adamice ( 16. února 2021 05:10 )

Opozice je partička duševně chorých amatérů. Proč se snaží ohrozit zdraví a životy nás všech? Takhle volební hlasy nezískají a ztratí ještě i ty, které dosud měli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa