Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Policie nepustila chůvu do Prahy. Jela hlídat syna (5) zdravotnici, ta nemohla do práce

Autor: diz - 
6. března 2021
06:15

Policie ČR dopředu avizovala, že jak bude přibývat dnů, budou se zpřísňovat i kontroly přejíždění mezi okresy. Že ale zakrátko půjdou sami proti sobě? Absurdní zkušenost popsala pro Blesk.cz porodní asistentka Fakultní nemocnice Bulovka Alžběta Samková. Té do Prahy dojíždí chůva od Liberce. Hlídky na hranicích mezi okresy ji však v pátek při cestě do Prahy odbyly s tím, že ji nepustí. Nepomohl jí ani doklad s razítkem nemocnice, který od nich předtím sama dostala.

Alžběta Samková, která je sestrou známého záchranáře Víta Samka, pracuje jako porodní asistentka ve Fakultní nemocnici Bulovka. S hrozbou covidu se v nemocničním prostředí potýká dnes a denně, s vypětím sil pomáhá lékařům, sestrám, porodníkům. O to více ji šokovala páteční zkušenost, kdy do práce nastoupit nemohla, a to z celkem absurdních důvodů.

Razítko nemocnice nestačí?

Doma má totiž pětiletého chlapečka, kterého dojíždí od Liberce hlídat její dobrá známá Ema. „Je to úžasná žena, kterou moje dítě zbožňuje. A taky žena, která jela do Ameriky pomáhat bezdomovcům, kromě všeho možného dalšího. Žena, která k dítěti přistupuje s ohromným respektem,“ rozepsala se Samková, která mimo jiné spolu s bratrem píše blog Bulbem záchranáře a vulvou porodní asistentky, na Facebooku.

Cestování do Prahy pro ni předtím nepředstavovalo problém. „V úterý dostala přímo od policejní hlídky doklad, v němž je možné uvést zajištění potřeb pro jinou osobu, mimo jiné třeba péči o děti,“ uvedla Samková pro Blesk.

S tímtéž dokladem cestovala Ema i v pátek. Hlídky jí ale opakovaně vystavily stopku se slovy, „že takhle to tedy nefunguje. Vytištěný doklad přitom nebylo čestné prohlášení, nýbrž vyplněný formulář s požadovanými náležitostmi, a to včetně razítka od nemocnice,“ kroutí hlavou Samková.

»Tak si nasaďte náhubeček...«

Sotva ji hlídka zastavila, následovala první slova. „Tak si nasaďte náhubeček na ksichtíček a povězte nám, kam jedete,“ diví se Samková. Podle jejích slov se k ženě chovala první hlídka hrubě, až arogantně. „Ema se z jejich jednání rozbrečela, volala mi úplně zoufalá,“ popsala porodní asistentka. Žena ale zkusila „štěstí“ znovu, a hledala pochopení u druhé hlídky, která ji na severovýchodě Prahy zastavila. Ani u nich nepochodila.

I je poprosila, ať do nemocnice zavolají, že jim potvrdí pravost dokumentu i důvod cesty. Na to jí řekli, že nejsou telefonní ústředna,“ nechápe Samková. „Pustili by ji do Prahy jen s příslibem, že by si moje dítě odvezla, a starala se o něj u sebe doma, což je přece nemyslitelné,“ dodala. Aktuálně dozor na hranicích mezi okresy vykonávají příslušníci policie, armády a celní správy.

Video  Ředitel pražské policie Tomáš Lerch o dodržování protiepidemických opatření v Praze.  - David Malík
Video se připravuje ...

Nemocnice válčí s nedostatkem personálu

Výsledkem bylo, že v pátek do Bulovky nastoupilo na směnu porodních asistentek o jednu méně, protože Samková neměla hlídání pro svého chlapečka.

Přitom ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) rozhodl o zavedení pracovní povinnosti mediků právě pro nedostatek personálu, který sužuje nemocnice napříč republikou. Prahu nevyjímaje. „Já dokážu snést všechno možný. Jsem český zdravotník. Umím držet hubu a krok a makat, dokud můžu chodit a dýchat. Dělám to i za celkem směšný peníze, když se vezme v úvahu moje vzdělání, délka praxe a zodpovědnost. Ale už dost!“ nebere si na facebooku Samková servítky.

Nemocnice bojují o každého dobrovolníka, je málo sester, málo doktorů i jiného personálu, a přičiněním vládních opatření, kdy vláda pošle na lidi policisty, přijde Bulovka o dalšího člověka potřebného na sále? Tohle přece nejde,“ podivuje se.

Velkou vlnu solidarity porodní asistentce vyjádřili lidé na sociálních sítích. „Mnozí mi i hlídání nabízí, ale přece jen je i pro dítě nepřirozené, svěřovat jej každý den někomu jinému, cizímu. Jako matka jsem naprosto v klidu, když jsou ti dva s Emou spolu. Vím, že je můj syn v bezpečí,“ zdůvodňuje, že se situaci v příštích dnech pokusí vyřešit jiným dokladem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panchovilla ( 10. března 2021 08:26 )

Zdejší diskutující jsou jenom ovce,co všechno budou svádět na předchozí kmotry a obhajovat každou represi vlády,protože to posvětil jejich idol Zeman,kterej podporuje vládnoucí ANO Tyhle zpovykaní důchodci nás budou jednou stát poslední zbytky svobod.

dudka ( 8. března 2021 15:01 )

Máte nějakou nemoc v hlavě?
Za omezeními a kroky policie opravdu nestojí Klaus, Bém, Janoušek, kolibřík, Topolánek, kantýnská, Rittig a stovky dalších kmotrů.
Za tím stojí vláda, premiér Babiš, ministr vnitra Hamáček, zdravotnictví Blatný...
Ti vámi jmenovaní nemají na chod státu vliv už dlouhých osm let, kdy tu šéfuje ANO + ČSSD, krytí komunisty...

j_dc_cv ( 7. března 2021 20:39 )

Hlavně, že ty jsi rozumu bystrého. Až na ty čárky ve větě, chytrolíne.

Jo a jen tak mimochodem, nevěřím, že to tak ti policajti řekli jen tak. Za druhé to je zprostředkovaně od urazene pipiny a za třetí na hlídání cizích dětí není výjimka.

A kdo je teď rozumu mdlého? Já myslím, že Templ.

jiznicechy ( 6. března 2021 22:52 )

Jednají podle nařízení vlády, co mají jiného dělat?

divisek ( 6. března 2021 20:15 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa