Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

První den lockdownu v Praze: Asi desítku řidičů policisté do města nepustili, závažné prohřešky jinak neřešili

Autor: ČTK - 
1. března 2021
18:27

Pražští policisté se první den, kdy začala platit nová protiepidemická opatření, zatím nesetkali se závažným prohřeškem. Nikomu nedali pokutu, ničí případ nepředali do správního řízení. Na příjezdech do hlavního města otočili a poslali zpět zhruba desítku aut, řekl odpoledne novinářům ředitel pražské policie Tomáš Lerch. Dodržování vládních nařízení kontroluje 300 policistů, od úterý k nim přibude stovka příslušníků armády, vojenské policie a celní správy.

S kontrolami omezení volného pohybu lidí mezi okresy započali pražští policisté podobně jako v ostatních regionech o nedělní půlnoci. Prověřují lidi nejen na silnicích vedoucích do města, ale i na dopravních uzlech uvnitř metropole, na vlakových a autobusových nádražích. Po celé Praze také dělají namátkové kontroly chodců. Hranice okresů lze ode dneška překročit jen kvůli cestě do práce, k lékaři nebo na úřad.

„Všichni občané respektují tato nařízení. Nesetkali jsme se s žádným zásadním prohřeškem,“ prohlásil Lerch. Policisté podle něj dnes pouze vysvětlují, jaká opatření se zavedla a jaká potvrzení musí mít lidé pro překročení hranice okresu u sebe. „Žádné sankce dosud nepadly," dodal. I do budoucna budou podle něj policisté řešit porušení krizových opatření spíše domluvou, pouze pokud to nepůjde, přistoupí k pokutám.

Do práce nebo k doktorovi

Většina lidí dnes cestovala podle šéfa pražské policie do hlavního města odůvodněně. Lerch připomenul, že Praha je cílovou destinací většiny lidí ze Středočeského kraje kvůli zaměstnání, návštěvám úřadů či zdravotních zařízení.

Při cestě do práce mimo okres bydliště je třeba se prokázat potvrzením zaměstnavatele, které lze vystavit i na určité období. Alternativou je pracovní smlouva nebo zaměstnanecký průkaz, pokud je z nich jasné, že pracovník potřebuje cestovat do jiného okresu. Pro cestu k lékaři či na úřad mimo okres je potřeba formulář nebo čestné prohlášení s místem, časem a cílem cesty.

Policejní prezidium už dříve uvedlo, že policisté budou v souvislosti s omezením volného pohybu lidí hlídkovat v ČR na 500 vybraných stanovištích na významných dopravních tepnách. Vedle toho budou pohyb lidí kontrolovat mobilní hlídky podle vyhodnocení místních policejních velitelů.

Celkově má policii s kontrolou dodržování nových restrikcí proti šíření koronaviru pomáhat přes 3800 vojáků a 270 celníků. Zpřísněná vládní opatření o omezení pohybu, zakrývání úst a nosu a uzavření dalších obchodů a služeb platí ode dneška tři týdny a na kontrolu jejich dodržování bude podle policie nasazeno přes 30.000 lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa