O rekonstrukci věžáku, který náleží hlavnímu městu, se hovoří v konkrétních obrysech už od roku 2018. Zatímco ve vedle stojící identické ubytovně Sandra, kterou vlastní Praha 11, se od roku 2019 čile pracuje na jejím zvelebení, aby se do ní mohli stěhovat první obyvatelé, o budoucnosti bývalého hotelu se léta pouze rokuje. A u toho nadále zůstane.

Předražená zakázka

Magistrát v roce 2018 vypsal zakázku na rekonstrukci bývalého hotelu, z níž jako vítězná firma vzešla společnost Hochtief. O tři roky později od ní ale magistrát nakonec dává ruce pryč a projekt nechá přepracovat. Informoval o tom radní hl. m. pro oblast bydlení Adam Zábranský (Piráti).

Zakázka byla objednána již v minulém volebním období, přičemž její předpokládaná hodnota byla stanovena na 550 milionů korun,“ sdělil k tomu. „Nejlepší nabídka společnosti ovšem počítala s cenou ve výši 688 milionů korun. Zakázka navíc byla soutěžena v užším řízení. V průběhu projektu nemělo docházet k jeho změnám, což byl také jeden z důvodu, proč jsme zakázku neschválili,“ doplnil s tím, že jen příprava projektu zatím magistrát stála několik milionů.

Demolice?

Problematický byl podle něho i počet bytů, které v rámci rekonstrukce měly vzniknout. Konkrétně se mělo jednat o 323 bytů, což se radnímu zdá příliš moc. „Vytvořilo by to velkou koncentraci strašně malých ubytovacích jednotek. Proto vznikla potřeba zásadně projekt změnit, aby naopak vzniklo více větších ubytovacích jednotek,“ uvedl radní. Jednat by se konkrétně mělo o 285 bytů. Ani to ovšem není nic skálopevného.

Budoucnost věžáku je totiž doslova v mlze. Jak radní připustil, není jisté, zda k nějaké rekonstrukci vůbec dojde. „V řádech několika měsíců by mohla být zadaná studie ohledně budoucnosti bývalého hotelu Opatov,“ zmínil Zábranský. „Jednou z variant je budovu zbourat a postavit něco, co by nebylo tak vysoké, ale mohlo by to lépe sloužit účelům bytové politiky hlavního města,“ upřesnil Zábranský, podle kterého je budova postavena technicky nešťastně.

Nejhorší možné řešení!

Proti tomuto záměru se ale ostře staví Praha 11. „Zbourat budovu a postavit novou je nejhorší možné řešení,“ uvedl pro Blesk.cz místostarosta jihoměstské radnice Ondřej Prokop (ANO). „Budova není v tak špatném stavu, aby statik vůbec povolil její demolici – pokud by k tomu však přece jen došlo, budou stát bourací práce podle posudků, které jsme si dělali v minulosti na bourání sousední Sandry, desítky milionů korun.“

I vůči případné nové výstavbě je místostarosta skeptický. „Stávající stavební předpisy neumožní,  aby na stejném místě vyrostl nový, stejně vysoký a kapacitně odpovídající objekt. Pozemek je velmi malý, bez parkovacích stání a Praha by si tím odepsala nemovitý majetek v hodnotě stovek milionů korun,“ myslí si Prokop. Zároveň dodal, že případná likvidace a výstavba nového domu by na řadu měsíců, ne-li let, zkomplikovala život obyvatel, kteří bydlí v blízkosti.

Cvičiště pro hasiče i policisty

Bývalý hotel je léta prázdný, což je při dnešní složité bytové situaci v hlavním městě celkem paradoxní. Neznamená to ovšem, že by nebyl využívaný. Naopak je vhodným prostředím pro nácvik krizových situací integrovaného záchranného systému. U jednoho takového cvičení byli redaktoři Blesku v březnu 2017.

Jednalo se o simulovaný požár, při kterém hasiči prováděli nácvik evakuace pomocí tzv. rukávu, který funguje na principu tobogánu. „Účelem cvičení byla simulace požáru ve výškové budově. Konkrétně v bývalém Hotelu Opatov. Zkoušeli jsme příjezd jednotek, dojezdové časy, zásah ve vnitřní části budovy a podobně. Dalším hlavním tématem bylo dostat uvězněné osoby z hotelu pomocí kyslíkových masek a také pomocí plošin a speciálního rukávu,“ popsal mluvčí Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy Martin Kavka. Cvičení zde vykonávali i policisté z Útvaru rychlého nasazení.

Fotogalerie
19 fotografií