Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vláda chce nouzový stav až do konce dubna. A testování povinně i u nejmenších firem

Aktualizováno -
21. března 2021
15:05
Autor: ČTK, kal - 
21. března 2021
11:43

Protikoronavirová opatření podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) zafungovala. Mírnější pokles počtu nakažených byl dán i plošným antigenním testováním ve firmách, řekl v neděli v pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi Prima. Zatímco Hamáček zmínil, že by mohlo stačit prodloužit nouzový stav o 14 dní, podle vicepremiérky Aleny Schillerové (za ANO) vláda požádá o 30 dní navíc - platil by tak až do 27. dubna. Uvedla to na ČT s tím, že nově by se mělo povinné testování týkat i firem do 10 lidí a živnostníků. Hamáček pak Blesk Zprávám řekl, že je opravdu shoda na 30denním prodloužení.

Kdyby opatření nefungovala, přibývalo by v České republice zhruba 20 000 až 25 000 případů denně a zkolabovalo by zdravotnictví, míní Hamáček. V minulém týdnu sice vláda očekávala rychlejší pokles počtu nakažených, mírnější byl však dán testováním lidí na pracovištích. Tím se objevilo zhruba 15 000 nových případů týdně. Hamáček apeloval na to, aby lidé ještě chvíli vydrželi a dodržovali opatření. Zásadním cílem je podle něj vyprázdnit nemocnice.

„Nikdy jsem neříkal, že za tři týdny tu bude ráj na zemi. Řekli jsme měsíc doma, máme ještě chvíli čas a bude lépe. A evidentně lépe je. Vypadá to, že jsme těmi třemi týdny zachránili české zdravotnictví. Rozvolňování bude možné v situaci, až se nám vyprázdní špitály,” naznačil Jan Hamáček. Vláda bude chtít prodloužit nouzový stav. Sněmovna o tom chce hlasovat až v pátek. „Máme shodu, že prodloužíme stav o 14 dní. A já věřím, že to bude stačit,“ řekl v Partii. Nouzový stav zatím platí do 28. března, nově by byl do 11. dubna a zahrnoval by i celé Velikonoce. Schillerová zmínila rovnou měsíc navíc.

Video  Hamáček: Rozvolníme, až vyprázdníme špitály. Hřib vládě vytkl ztrátu důvěry  - FTV Prima
Video se připravuje ...

Babiš: Názory patří na vládu

Premiér Andrej Babiš (ANO) na dotaz ČTK možnou délku nouzového stavu nekomentoval. Uvedl, že opakovaně žádal členy kabinetu, aby svoje názory sdělovali vládě, která rozhodne a výsledek sdělí veřejnosti. Hamáček nicméně Blesk Zprávám potvrdil, že prodloužení nouzového stavu o 30 dní je to, na čem je na vládě shoda.

„Pokud neprojde nouzový stav, tak přijde na řadu pandemický zákon,“ uvedl vicepremiér. Podle Hamáčka by se tak rozvolnila plošná opatření z hlediska omezení volného pohybu. „Ono by to asi fungovalo taky, ale pomaleji,“ řekl vicepremiér.

Firmy nad 250 zaměstnanců musely první kolo testování dokončit do minulého pátku, středně velké podniky do pondělí. Ve veřejném sektoru s více než 50 zaměstnanci stanovila vláda konečný termín pro první cyklus testování na středu. Zapojeny jsou také společnosti s deseti až 49 pracovníky. První kolo testování musejí zvládnout do 26. března. Testování je povinné také na úřadech a v dalších veřejných institucích s méně než 50 zaměstnanci, dokončeno musí být do 30. března.

Vláda pravděpodobně uloží povinnost pravidelně testovat i firmám do deseti zaměstnanců a živnostníkům. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to řekla vicepremiérka a ministryně financí Schillerová. V pondělí to podle ní kabinet projedná. Zvažovat bude také častější testování. Možnosti jsou podle Schillerové dvě - povinné testy jednou za pět dní, nebo zvýšení frekvence testování z jednoho testu týdně na dva.

Video  Hamáček o zásazích policie proti lidem bez roušek a respirátorů: Plně za policisty stojím.  - Blesk Zprávy / ČTK, reprofoto Facebook
Video se připravuje ...

„Rozvolňování bude možné v situaci, kdy se začnou vyprazdňovat nemocnice. A to ještě nějakých pár dnů trvat bude. Klíčové je, že se to otočilo a klesá to,“ dodal Hamáček.

Epidemie koronaviru v Česku dál zpomaluje. V sobotu odhalily laboratoře v zemi 5443 nakažených, což bylo zhruba o 1500 méně než před týdnem. Opět také kleslo reprodukční číslo, které je nyní na nejnižší hodnotě za dva měsíce. Počet lidí, kteří s nákazou covid-19 zemřeli, vzrostl na 24.667.

Navzdory poklesům zůstává kapacita nemocnic stále takřka vyčerpaná, ovšem i v tomto případě se situace lepší. K sobotě bylo v nemocnicích 8168 pacientů s koronavirem, proti pátku to byl pokles téměř o 600 hospitalizovaných. Na začátku týdne bylo v nemocnicích více než 9400 covidových pacientů. Výrazně pomaleji ale klesá počet lidí v těžkém stavu. V sobotu jich bylo 1970, na začátku týdne 2054.

mak ( 22. března 2021 09:49 )

Za vyvoj ve státě je zodpovedna opozice?? 🤣😅 Si pletes dojmy a pojmy.

mak ( 22. března 2021 09:40 )

Na pivo nepůjdete, provozovatel restaurace si vydelst nesmi, ale dostane peníze, co vam seberou z dani. Nejspokojeni vy oba, vy bez penez a bez piva majitel restaurace bez penez a bez prace a lhar Babis se smeje. Strasny,kam to vedou. Ve jmenu nekolika tisic obětí znici nekolik milionu lidi. Hrubě neetické.

dynaty ( 22. března 2021 09:36 )

dynaty ( 21. března 2021 23:35 )

7vox7
„Nejhorší srážka v životě, je srážka s blbcem. Blbce nikdy neusvědčíte z blbství. Z takové srážky, vyjdete vždycky jako největší blbec pod sluncem.“
Jan Werich

dynaty ( 21. března 2021 23:31 )

to brugal -nepochopils, že starobní důchody se počítají z průměrné mzdy? a průměrná mzda vzrostla, vzrostly i důchody, otázkou zůstává jak se podepsala inflace na kupní síle atd....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa