Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Masivní kybernetický útok: Hackeři napadli úřad Maláčové i Prahu. Může za to chyba?

Aktualizováno -
5. března 2021
11:37
Autor: ČTK - 
5. března 2021
05:50

Systém veřejné správy napadli ve čtvrtek hackeři. O masivním kybernetickém útoku informoval na twitteru pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), data magistrátu podle něj nebyla poškozena. Jedním z cílů bylo i ministerstvo práce, potvrdila serveru SeznamZprávy ministryně Jana Maláčová (ČSSD). Podle ní se útočníkům nepovedlo data ukrást či systémy vyřadit. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) pomáhá zasaženým organizacím minimalizovat rozsah škod. Věc vyšetřují kriminalisté. Ministerstvo práce případ teď nechtělo komentovat. Ministerstva obrany, zahraničí a financí a Úřad vlády uvedly, že útok nezaznamenaly.

„Došlo k masivnímu kybernetickému útoku na systémy veřejné správy. Magistrátní servery útok přežily. Byla provedena odstávka pro okamžitou bezpečnostní záplatu na emailový systém,“ uvedl Hřib na twitteru. Dodal zároveň, že díky uchovávání více kopií dat najednou se na magistrátu data nepoškodila. Magistrát incident nahlásil na NÚKIB.

Magistrát nyní vyhodnocuje data z útoku a zpracovává technickou zprávu pro NÚKIB, která by měla být hotová dnes v odpoledních hodinách. „Zatím zjišťujeme dopady. V tuto chvíli mohu potvrdit, ze maily nám fungují a nemuseli jsme nic pracně obnovovat ze záloh. Zdá se, že jsme stihli včas varovat i městské části,“ dodal dnes ráno před 09:00 primátor Hřib.

Hackeři se podle serveru SeznamZprávy zaměřili i na ministerstvo práce. „Ano, mohu tuto informaci potvrdit. Více ale věc komentovat nebudu,“ řekla serveru Maláčová. Doplnila, že se útočníkům nepovedlo ukrást data či vyřadit systémy ministerstva.

Pod resort práce spadají úřady práce či Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). „Nevznikl (4. března) kybernetický bezpečnostní incident a nedošlo k poškození informačního systému ČSSZ. Nebyl zjištěn neautorizovaný zásah do databází informačního systému ČSSZ, nebyla narušena integrita dat ani nebyl zjištěn únik osobních údajů,“ sdělilo ČTK oddělení komunikace ČSSZ. Podle něj správa nekontaktovala NÚKIB. Úřad práce odkázal na ministerstvo práce. To případ nechtělo komentovat.

Loni hackeři útočili na nemocnice

NÚKIB vydal ve středu upozornění na sadu závažných zranitelností postihující Microsoft Exchange Server a dodal, že podle informací společnosti Microsoft jsou aktuálně aktivně zneužívány. Před týdnem upozornil, že uživatelům operačního systému Windows včetně nejnovějších verzí hrozí útoky hackerů. Windows 10 a Windows Server 2019 obsahují vážné zranitelnosti, které již začaly zneužívat některé škodlivé programy, uvedl. Na většinu zranitelností Microsoft vydal opravy.

„NÚKIB spolu s dalšími partnery, včetně Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), v tuto chvíli pomáhá zasaženým organizacím tuto situaci řešit a minimalizovat rozsah škod. Bližší informace o rozsahu incidentu či postižených subjektech však nebudeme poskytovat,“ uvedl úřad na webu. Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej ČTK sdělil, že se věcí zabývá a více informací zatím poskytovat nebude.

Loni v dubnu NÚKIB varoval před hrozbou kyberútoků na nemocnice a další cíle. Nemocnice se tehdy navíc potýkaly s první vlnou epidemie koronaviru. Krátce po varování oznámila Fakultní nemocnice Ostrava, že odrazila útok na jeden ze svých serverů. Nejznámějším případem kyberútoku bylo faktické odstavení počítačové sítě a následné ochromení nemocnice v Benešově v prosinci 2019. Při útoku podle policie data o pacientech neunikla, policie případ odložila, pachatele se nepodařilo dohledat. Útok tehdy nemocnici způsobil škodu 59 milionů korun kvůli dočasnému omezení péče. Hackeři v minulosti napadli také zdravotnická zařízení v Brně či Kosmonosech.

Video  Vyděračské maily během pandemie: „Největší přesun do online světa v historii,“ tvrdí expert  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 5. března 2021 12:54 )

UFO1: Jste malé dítě ??? UFOUN ??? Tak jooooooooooooo.
Znamená to, že se "zloděj" pokoušel třeba u sousedů
vybrakovat luxusní vilu
s mnoha "zajímavostmi" ......
Nový alarm /hlídací pes a Vaše "bystrost" ho nepustily za práh !!!
Pokus je ovšem evidentní !!!

marmat ( 5. března 2021 12:49 )

Velkej malér, pokud To zase zkusilo Rusko !!!

MirdaKradousek ( 5. března 2021 09:31 )

Rusko?

fico ( 5. března 2021 08:32 )

Zase velký humbuk.

UFO1 ( 5. března 2021 06:48 )

Když vláda říká,že data nebyla ukradená,znamená to co?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa