Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vyhozené tuny jídla, zboží za miliony. Bezmocní trhovci varují: „Zažalujeme stát!“

  • Autor: Reportéři Blesku,ČTK - 
    27. 11. 2021
    05:00

    Zákaz ze dne na den! Do včerejší šesté hodiny večerní směli trhovci své zboží prodávat zákazníkům na vánočních trzích. Pak začala platit stopka, kterou jim ve čtvrtek vystavila vláda. Trhy jsou přitom na čerstvém vzduchu, na rozdíl od klasických obchodů, nebo dokonce tržnic pod střechou, které omezené nejsou. Naštvaní prodejci se shodují, že to byl od státu podraz a mluví o žalobě na stát.

    Ve většině měst se trhy buď už rozběhly, nebo právě měly začít. Stánky byly nejen postavené, ale už i plné zboží. „Hlavní kámen úrazu není samotné rozhodnutí o uzavření vánočních trhů, ale jeho načasování. Trhy se připravují od jara, v posledních týdnech pořadatelé investovali do vybudování stánků, výzdoby a zajištění rozvodů elektřiny,“ vysvětlila ředitelka brněnského turistického centra Jana Janulíková.

    Prodávat online?

    Malé producenty, pro které náhlé zrušení vánočních trhů může být i likvidační, oslovily společnosti Rohlik.cz či Košík.cz. Nabízí jim, že prostřednictvím jejich on-line supermarketů mohou své zboží prodávat. Atmosféru vánočních městeček však jejich zákazníkům nenahradí.

    Jen kapry, stromky a jmelí

    Jediný vánoční sortiment, který čtvrteční nařízení povoluje, jsou vánoční stromky, chvojí, jmelí a související zboží a dále ryby a produkty z nich. Platné má zůstat až do 25. prosince. Pro ostatní prodejce je to už druhý rok, kdy kvůli pandemickým opatřením přijdou o odbyt z trhů.

    Najímají právníky

    Bereme si k tomu právníky, všichni organizátoři trhů se spolčujeme a budeme to společnými silami řešit,“ uvedl za pořadatele plzeňských trhů Jaroslav Strohschneider. Jeho českobudějovičtí kolegové mluví rovnou o tom, že zvažují podání žaloby na stát. Celoročních trhů a farmářských se zákaz totiž netýká.

  • 1.Praha

    Jiří Hovorka (54): Z Jílového na Staromák a zase zpátky!

    Vybalit stánek se zbožím, kovadlinu na ukázku kovářského řemesla a den na to vše zabalit, naložit do dodávky a odvézt! Takový úděl čekal kvůli zákazu vánočních trhů uměleckého kováře Jiřího Hovorku (54) z Jílového u Prahy.

    Umělecký kovář Jiří Hovorka (54) přichystal krámek, kovadlinu a neotevřel. Umělecký kovář Jiří Hovorka (54) přichystal krámek, kovadlinu a neotevřel. | Blesk:Jan Vilimek

    „Včera jsme navezli, nazdobili a dneska zase balíme,“ vysvětlil Blesku Jiří Hovorka (54). „Pro stánkový prodej je zákaz likvidační. Spousta lidí do přípravy trhů dala spoustu úsilí. Je to k naštvání.. Trhy jsou pro nás místem, kde si lidé mohou prohlédnout, co děláme, a můžeme nasbírat různé zakázky. Díky dílně, která funguje a kde máme práce nad hlavu, přežijeme,“ uvedl. „Jsou tu ale lidé, kteří jsou zralí na infarkt,“ dodal.

    Markéta Kouřilová (53): Naše výrobky živí celou rodinu

    Hromady ručně vyrobených tašek, ale zatraceně málo času, prodat je zákazníkům. Živnostnice Markéta Kouřilová (53) z Lelova v Českém středohoří netuší, z čeho budou v příštích měsících žít. Výrobou látkových tašek, šátků a povlaků se zabývá přes deset let.

    Markéta Kouřilová přijela na vánoční trhy do Prahy prodávat látkové tašky z Lelova z úpatí Milešovky. Markéta Kouřilová přijela na vánoční trhy do Prahy prodávat látkové tašky z Lelova z úpatí Milešovky. | Blesk:Jan Vilimek

    „Manžel stříhá, já šiju, živí to celou rodinu,“ doplnila. Otevřeno měla od minulé soboty. „Přišlo to bez varování. Ztráty pocítíme. Zboží na trhy vyrábíme od léta, nakupujeme materiál. Za pronájem jsme už zaplatili,“ postěžovala si.

  • 2.Opava

    Romana Plušková (40): Mám na skladě zboží za 100 tisíc

    Majitelka obchůdku s dárkovým zbožím Romana Plušková (40) obsadila jeden ze stánků na Masarykově náměstí v Ostravě. „Jsem ráda aspoň za ten jeden den, který umožnili, ale ztráty budou stejně velké. Mám na skladě zboží za 100 tisíc,“ smutní obchodnice z Opavy. A netratí sama.

    Pouze v pátek měla Romana Plušková (40) z Opavy možnost v Ostravě prodávat své zboží v jednom ze stánků nachystaných na vánoční trhy. Pouze v pátek měla Romana Plušková (40) z Opavy možnost v Ostravě prodávat své zboží v jednom ze stánků nachystaných na vánoční trhy. | Blesk:Michal Charbulák

    Odebírám od drobných lokálních výrobců, jsou to mladí lidé, které podporuju. Také oni počítají ztráty. Je to vše provázané,“ popisuje. Letos v zimě chtěla být na více než 10 akcích… „Nejhorší je, že trhy zrušili ze dne na den. Proč nedali týdenní rezervu? Včera se stánkaři chystali, že otevřou, dnes to balí,“ uzavřela.

    Pouze včera mohla Romana Plušková stánek otevřít.

  • 3.Plzeň

    Trhovec Radek Konopa (36): Vyhodíme půl tuny jídla

    Půl tuny jídla vyhodí Radek Konopa (36), majitel dvou stánků s občerstvením, které má na vánočních trzích v Plzni. Obdobně jsou na tom i další trhovci.

    Zabíjačkové pochoutky prodává Michaela (21). I ty skončí v kafilérii. Zabíjačkové pochoutky prodává Michaela (21). I ty skončí v kafilérii. | Blesk:Zbyněk Schnapka

    Na náměstí má jeden plný lahůdek ze zabijačky, ve druhém  peče klobásy a prodává další občerstvení. „Jen klobás mám teď na skladě 130 kg a 220 kg zabijačky. Na pultech mám pak další stovky kilogramů. Počítám, že večer vyhodím tak půl tuny jídla, které půjde do kafilérie. Bude toho nejméně za 100 tisíc Kč,“ řekl Konopa. Ten odebírá od řezníka, který pro vánoční trhy v regionu vyrobil jednu tunu jídla.

    „Teď tu byl a zoufá si, že vše přijde vniveč. Počítali jsme s nějakými omezeními, ale že zakážou lidem vánoční trhy, to nikdo nečekal. Nic jsem nevydělal, ale faktury za zboží, které vyhodím, zaplatit musím,“ dodal Konopa.

  • 4.Zlín

    Kateřina (43) a Jiří Svatoňovi (43): Zařízli nás jako prase

    Vztek, nervy, bezmoc. To nyní prožívají Kateřina (43) a Jiří Svatoňovi (43), kterým na zlínských trzích vždy voní ze stánku Zlaté prase, svařáky, punče a další dobroty.

    Svatoňovi jsou náležitě naštvaní a zároveň nešťastní. Svatoňovi jsou náležitě naštvaní a zároveň nešťastní. | Blesk:Slávka Červená

    Mám z toho opravdu nervy, protože nás zařízli jako prase. My vozíme víno z Portugalska. Potrpíme si na kvalitě. Předzásobili jsme se již začátkem listopadu. Nejde čekat, až co rozhodne vláda, a pak to řešit na poslední chvíli. Hlavně letos jsme měli mít stánek nejen na náměstí, ale i u Obchodního domu, takže tomu odpovídá množství.

    Ve skladu jsou desítky hektolitrů a ztráta značná,“ zoufá paní Kateřina. S logem Zlaté prase mají označené lahve, dárkové tašky, kelímky, věrnostní kartičky s datem. „To můžeme vyhodit. Jsou to desetitisíce. Forma balení vína navíc nedovoluje dlouhodobé skladování. Nechápu, že venku se pít nemůže a v hospodách a na hokeji ano,“ dodala.

    Maskotem u stánku býval Ludvík, „zlaté prase“ ze slámy. Maskotem u stánku býval Ludvík, „zlaté prase“ ze slámy. | Blesk:Slávka Červená

  • 5.Brno

    Z náměstí šup pod střechu! A koronavirus jásá

    Adventní depresi prodejců na vánočních trzích v Brně prozářila včera spásná zpráva. Někteří z nich budou moci přestěhovat své stánky do kryté Tržnice. Spolu s nimi se raduje i koronavirus, uzavřené prostory má raději. Tohle vláda opravdu chtěla?

    Poloprázdná krytá tržnice přiléhající k Zelnému trhu pomohla v posledním okamžiku zachránit prodej desítkám stánkařů. Poloprázdná krytá tržnice přiléhající k Zelnému trhu pomohla v posledním okamžiku zachránit prodej desítkám stánkařů. | Blesk:Jiří Nováček

    Stále poloprázdná čtyřpodlažní budova na Zelném trhu v centru města, do které lidé téměř nechodili, a proto o ni prodejci ztratili zájem, jim nakonec nabídne v poslední chvíli azyl. „V prvním podlaží máme zatím 15 volných míst, o otevření dalších pater budeme jednat,“ řekl Blesku správce Tržnice. Krytá stavba je oficiálně stálým tržištěm, tudíž se na ni nevztahují vládní restrikce.

Inka ( 29. listopadu 2021 05:38 )

Druhá strana trhovců je nezdaněný statisícový výdělek !
Nebo obdržíte účtenku při koupi mejdlíčka, svíčky, nebo punče ?! Jestliže přichází ve zboží o řadu desítek tisíc, kolik si za ten měsíc vydělají ? Kolik odvedou na daních ?! Co dělají celý rok ?! Jj, když se řekne A, je nutné říci i B !!!

Hamiro ( 27. listopadu 2021 19:21 )

Chytríne, na rozdíl od tebe, nejen myslím, ale i vím. Dej se do klidu.

votomtoje ( 27. listopadu 2021 15:12 )

Třeba možná údajný covid Zemana? Nebo jaký je problém, aby to podepsal v karanténě? To by to bez podání rukou nešlo?

jajas ( 27. listopadu 2021 15:11 )

No jo, to ale neznamená, že neexistuje....

jajas ( 27. listopadu 2021 15:10 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa