Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Je v pražských nemocnicích dostatek personálu? Hřib uvažuje o nařízení pracovní povinnosti

Aktualizováno -
4. března 2021
13:45
Autor: ČTK - 
4. března 2021
12:37

Na základě středečního rozhodnutí vlády mohou hejtmani a pražský primátor nařídit pracovní povinnost lékařům i nelékařským profesím. V praxi by to znamenalo, že by například byli povoláni zaměstnanci zařízení jednodenní či lůžkové péče. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se proto hodlá obrátit na nemocnice s otázkou, zda mají dostatek personálu.

„Po dohodě s radní pro zdravotnictví Milenou Johnovou (Praha Sobě) magistrát osloví nemocnice v Praze s dotazem na jejich potřeby doplnění lékařů konkrétních odborností. Další postup probereme s profesními organizacemi lékařů tak, abychom snížili dopady na necovidovou péči,“ uvedl Hřib.

Pracovní povinnost by se v případě vyhlášení primátorem týkala lékařů i nelékařských zdravotnických pracovníků. Primátor může povolat například ambulantní specialisty a zaměstnance zařízení jednodenní péče i lůžkové péče tam, kde se zatím o covidové pacienty nestarají. Povinnost se naopak nevztahuje na lékaře takzvaného prvního kontaktu, tedy na praktické lékaře, dětské lékaře, gynekology a porodníky.

Vyhlášení povinné pomoci by přivítala například Fakultní nemocnice v Motole. „Ano, přivítali bychom to, už jsme si zažádali o 50 lékařů a 50 sester,“ uvedla mluvčí nemocnice Pavlína Danková.

Kritická situace

Důvodem zavedení nové možnosti je kritická situace v nemocnicích, kterým docházejí nebo již došla místa pro pacienty. V nemocnicích ve středu leželo 8231 lidí s covidem. Bylo to o 253 méně než v úterý, ale přibližně o 1000 více než před týdnem. V těžkém stavu bylo ve středu druhý den přes 1700 pacientů.

Video  Jourová o nedostatku vakcín: Nechci vidět u Sputniku leták, že to nezvládáme.  - Jakub Tomek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 4. března 2021 14:47 )

Personál nahradí socha soudruha Koněva

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa