Tramvaje z Vinohradské třídy podle plánů města v budoucnu pojedou od Národního muzea ke Státní opeře, přes magistrálu, dále parkem kolem hlavního nádraží a napojí se na stávající trať v Bolzanově ulici.

Nová trať má kromě lepšího dopravního spojení přinést úlevu přetížené tramvajové síti v centru, která je závislá na klíčových tratích, jako jsou ty ve Vodičkově a Lazarské nebo v Ječné ulici. Ty v případě nehody nejdou objet, nová trať má potřebnou objízdnou trasu zajistit.

Nová podoba Sherwoodu

Změny se plánují také ve Vrchlického sadech, kterým Pražané hanlivě přezdívají Sherwood kvůli velké koncentraci lidí bez domova a drogově závislých. Vedení města loni schválilo soutěž na novou podobu parku, jejíž výstup má vzít v potaz i novou tramvajovou trať a plány, které má v oblasti radnice Prahy 1.

Současné vedení hlavního města připravuje rovněž stavbu tramvajové trati z Vinohradské třídy přes Václavské náměstí, kde ji napojí na koleje spojující Vodičkovu a Jindřišskou ulici. Pro tuto stavbu nepotřebuje změnu územního plánu. Kdy se začne budovat zatím také není jasné. Tramvaje přestaly na náměstí jezdit v roce 1980.