O umístění epopeje vedení Prahy doposud nerozhodlo a veškeré jednání s developerem jsou teprve na začátku. Institut plánování a rozvoje Prahy loni vytipoval 7 míst, kam by se mohla nastěhovat. Mezi nimi je i například objekt Pragovka, nádraží Vyšehrad nebo právě palác Savarin. Náměstek primátora Petr Hlaváček (TOP09) vnímá jako možné umístění také na Těšnově nedaleko Florence, kde by mohla vyrůst nová budova. 

Přechodně na 25 let

Lídr Spojených sil Jiří Pospíšil (TOP 09) uvedl, že je tu možnost vydat se směrem mimosoudní dohody s Johnem Muchou. Ten v žalobě tvrdí, že se město vlastníkem obrazů nikdy nestalo. Alfons Mucha totiž v podmínce darování epopeje uvedl, že je Praze věnuje za předpokladu, že hlavní město pro epopej zbuduje výstavní prostory.Což se dosud nestalo.

„Spojené síly pro Prahu navrhují řešení, které zajistí, aby Praha nepřišla o vlastnictví Slovanské epopeje. Jedinou šancí, který splní podmínku Alfonse Muchy, že bude dílo umístěno v Praze, a zároveň jeho dědicové s tím bude souhlasit, je vystavení díla v paláci Savarin do té doby, než Praha postaví vlastní budovu pro tyto účely,” myslí si Pospíšil.

Variantu umístění do paláce Savarin považuje za něco jako „přechodné období“, ale za podmínky, že spor o epopej bude ukončen a nebude nadále zpochybňováno vlastnictví díla. „My podporujeme variantu 5 let v Krumlově, přechodné řešení v Praze a pak trvalé umístění,“ řekl. „Budeme spíše preferovat dohodu než soudní spor. Mezitím je tady investor, který nabízí prostory a umí zařídit ukončení toho soudního sporu, což je věc, o kterou nám jde prioritně,“ dodal.

Předseda magistrátního výboru pro kulturu a někdejší radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL) k tomu řekl, že Praha v současnosti bude muset spíše šetřit a peníze budou potřeba někde jinde. Věří, že odvolací soud nakonec rozhodne ve prospěch Prahy. John Mucha, který se s Prahou soudí, je prý ochotný spor ukončit v případě, že se najde trvalé umístění v Praze alespoň dočasně. Sám také přišel s návrhem, aby byla umístěna do paláce Savarin. Tam by měla být do doby, než Praha postaví samostatnou budovu pro umístění epopeje.

Náměstek Hlaváček chce, aby se v dlouhodobějším horizontu řešil projekt na Těšnově v místech, kde v minulosti stálo vlakové nádraží. Kromě toho by se také měla vést další vyjednávání s majiteli Pragovky, což je jedno z míst, které pro umístění epopeje vytipoval IPR, či s majiteli dalších možných míst. 

Galerie světové úrovně, slibuje developer

Epopej by tedy podle představ Spojených sil měla zamířit do budovy paláce Savarin, který patří developerské společnosti Crestyl a probíhá v něm rozsáhlá rekonstrukce. Podle představitele společnosti Simona Johnsona se jedná o unikátní více než 7hektarový prostor na rohu Václavského náměstí a ulice Na Příkopě. Zmínil, že projekt obsahuje i revitalizaci veřejného prostoru.

V minulosti zde byla mimo jiné tiskárna a další provozy. Uprostřed má vzniknout prostor větší než Františkánská zahrada. Přístup do výstavních prostor by byl zajištěn také novým výstupem z metra, který se investor zavázal vybudovat. Výstavní prostory pro epopej by mohly být 3 500 až 6 000 m2. „Ta velikost zajišťuje světovou úroveň,“ řekl Johnson.

Nejen epopej

Developer chce spolupracovat s rodinou Johna Muchy, který by zde chtěl umístit kromě epopeje také další umělecká díla z rodinné sbírky, která čítá na 4 tisíce uměleckých děl. O spolupráci podle něj jednají už 12 měsíců.

Johnson podotkl, že Praha se bude muset v následujících letech vypořádávat s následky koronavirové krize, a umístění epopeje do centra vidí jako přirozenou součást obnovy chodu města.

Uvedl také také, že Crestyl zajistí veškeré investice. „Ze strany města požaduje umístění Slovanské epopeje na 25 let,“ shrnul. Dodal k tomu také, že umístěním epopeje v Savarinu by pro dědice Alfonse Muchy znamenalo, že Praha splnila jeho požadavky, a ukončilo by to soudní spor s magistrátem.

Ještě se bude jednat

Co se bude dít dál, záleží ovšem na názoru zbytku magistrátní koalice. Jiří Pospíšil upozornil, že zatím nejsou dojednány žádné konkrétní podmínky spolupráce s developerem. „Je to varianta, jak zkrátka vyřešit soudní spor a nepřijít o vlastnictví epopeje,“ shrnul.

Že by ale jinak neustále se haštěřící koalice měla další záminku ke sporu, se nezdá být pravděpodobné. Možnost umístění epopeje už ocenila radní pro kulturu z koaličních Prahy Sobě Hana Třeštíková. „Nejdříve pomůžeme Moravskému Krumlovu, následně podpoříme jejím umístěním rozvoj Václavského náměstí, které je nyní jakousi vnitřní periferií města, a nakonec jí najdeme nový domov na Těšnově,“ uvedla k umístění epopeje.

Video
Video se připravuje ...

Vnitroblok paláce Savarin oživí nová kulturní zahrada. Veronika Foltová

Fotogalerie
53 fotografií