Loni v červnu pražský magistrát schválil Klimatický závazek, který se snaží i přes aktuální problémy s pandemií koronaviru plnit. V něm mimo jiné stojí i to, že Praha omezí produkci odpadu i používání jednorázových plastů. Plasty na jedno použití by tak měly zmizet ze sportovních, kulturních, vzdělávacích a společenských akcích pro veřejnost pořádaných nebo zaštítěných hlavním městem. Nově se bude vydávat pouze klasické porcelánové nebo skleněné nádobí případně recyklovatelné náhražky jednorázových obalů.

„Chceme, aby Praha byla vůči klimatu ohleduplné město. Teď nás sice sužuje pandemie koronaviru, ale musíme se dívat dopředu. Omezení jednorázových plastů do vize ohleduplného města rozhodně patří a plníme tím i náš Klimatický závazek,“ říká Petr Hlubuček (STAN), náměstek primátora hl. m. Prahy pro životní prostředí.

Restaurace bez plastových krabiček

Omezení plastů se nebude týkat jen organizátorů sportovních či kulturních akcí, pro ně jsou již některá omezení delší dobu platná. Bez plastů by se do budoucna měli obejít i nájemci obchodů a hlavně restauratéři, kteří mají pronajatý prostor od města. „Zákaz používání jednorázových plastů není žádná novinka. Česká legislativa jednorázové plasty v restauracích a kavárnách plošně zakazuje od července 2021. Praha bude mít tuto podmínku ukotvenou i v nájemních smlouvách,“ řekl Hlubuček.

Stejným směrem se vydala například radnice Prahy 7. V nově postaveném sídle bylo zprovozněno nové sociální bistro Mezi řádky, které má ve smlouvě prodej zboží v jednorázových obalech výslovně zakázaný.

Odpadu se během pandemie tvoří mnohem více

Vlivem pandemie spotřeba jednorázových obalů narostla. Může za to především lockdown, během kterého jsou lidé mnohem více doma. Doma také pracují, a ani děti nechodí do školy, proto se také zvyšuje poptávka po dovezeném jídle. Ale nejen restaurace balí do plastových krabiček. Se zavřenými obchody začali lidé nakupovat víc na internetu, což s sebou nese opět další zvýšení vyprodukovaného odpadu.

I když je Praha, potažmo celá Česká republika na předních příčkách v třídění odpadu, jeho produkce se stále nedaří snížit. Kvůli pandemii a karanténám je tomu spíše naopak. „Přesná čísla zatím nemáme, ty budeme vědět začátkem roku, ale už teď je jasné, že produkce odpadu stoupla. Lidé byli více doma, nejenže si třeba objednávali jídlo v krabičkách, ale také více doma vařili. Proto také přibylo více odpadů ze zeleniny, odřezků masa a podobně,“ řekl Aleš Choutka, expert na odpadové hospodářství a ředitel poradenské společnosti Obcejinak.cz „Očekávaný nárůst odpadu přepokládáme v desítkách procent,“ uzavřel Choutka.

Fotogalerie
39 fotografií