Nehodící se nábytek, přečtené knihy, nádobí, které už se do kuchyňských skříněk nevejde, to vše může skončit v dvou nových re-use pointech, která vznikly u sběrných dvorů v Záběhlicích a Vysočanech. Věci, které jednomu překáží, druhému mohou posloužit. S touto filozofií magistrát pilotní re-use pointy zřizoval.

„Re-use koncept, kdy věci nacházejí nové uplatnění, místo aby byly vyhozeny, už úspěšně funguje v zahraničí. Věříme, že i u našich občanů najde ohlas. I malá změna v našem spotřebitelském chování může mít v celkovém měřítku velký dopad. Jde o další příspěvek na cestě hlavního města k cíli snížit množství odpadu a zavést cirkulární ekonomiku,“ říká k projektu náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček (STAN).

Bez starostí a zdarma

I když se Pražané, kterým je zero wast neboli bezodpadový životní styl vlastní, snažili, platforma podporovaná městem, kde by se dalo nepotřebných věcí zbavit, doposud chyběla. I proto zatím magistrát spustil v pilotní verzi pouze dva re-use pointy a vyhodnotí, zda o službu mají lidé zájem.

Postup při zbavování se věcí je jednoduchý. S nepotřebným nábytkem, knihami, hračkami nebo sportovním vybavením stačí zajet do jednoho ze dvou re-use center. Ty jsou vybaveny speciálním uzavřeným skladovým velkoobjemovým kontejnerem pro uložení objemných předmětů, jako třeba nábytek, sportovní vybavení, kočárky, zdravotní pomůcky atd, a stavební buňkou pro uložení drobných předmětů (nádobí, knihy, hračky, apod.)

Praha boju proti odpadu. U dvou sběrných dvorů vznikly nová re-use centra
Autor: MHMP

„Odpad“ si pak přeberou místní školení pracovníci, produkty nafotí a vloží do aplikace. V té si produkty mohou zobrazit nejen partnerské organizace, jako jsou azylové domy nebo různé charity, ale samozřejmě také veřejnost. Pak si už stačí kousek zarezervovat a do sběrného dvora si pro něj dojet a zdarma vyzvednout.

Dle zákona

Mohlo by se zdát, že vznik re-use center u sběrných dvorů je jen takovou kosmetickou záležitostí, ale není tomu tak. Pokud jsou věci odevzdané ve sběrném dvoře jako takovém, stává se z nich oficiálně odpad a podle toho s nimi musí být i zacházeno. Je na to i speciální zákon, podle kterého lze s odpady nakládat pouze v zařízeních, která jsou k nakládání s odpady podle tohoto zákona určena. Dále o nich mají rozhodovat jen osoby k tomu oprávněné. Proto je nezákonné ze sběrného dvora věci odvážet. A právě proto u sběrných dvorů vznikla re-use centra, aby bylo možné věci novému zájemci předat.

Nejoblíbenější je nábytek

A co v re-use centrech „frčí“? „Nejvíce si lidé jezdí pro nábytek a nádobí. V současné době přijede kolem deseti zájemců za týden. Spolupráce s organizacemi zatím příliš nefunguje, ale myslím, že je to především malou propagací. Nikdo o té službě moc neví. Jestli se tohle zlepší, věřím, že jejich zájem bude stoupat,“ popsal situaci pracovník ze záběhlického re-use centra Tomáš Somerauer.

Do re-use center ale rozhodně nepatří nepotřebné oblečení nebo elektronika. Ty zde zkrátka neberou. Pokud si nejste jistí, jestli vám danou věc v re-use centru vezmou, je lepší vždy dopředu zavolat.

Fotogalerie
19 fotografií