Včelařství má v Praze opravdu dlouhou tradici, dříve se úly objevovaly u pražských usedlostí zcela běžně. Avšak doba se změnila, město se začalo zhušťovat a tradice včelařství začala v Praze výrazně upadat, až včelí úly z pražských lesů a sadů prakticky vymizely úplně. Přitom je Praha díky své poloze, mírným teplotám i dostatkem městským parkům s bohatou druhovou rozmanitostí dřevin a rostlin ideální včelařskou oblastí.

„Lesy hl. m. Prahy proto zahájily v roce 2011 projekt s názvem Návrat včel do pražských lesů, v rámci kterého se snažíme obnovovat a zakládat nové včelnice v pražské přírodě. Praha vynakládá také nemalé finanční prostředky na obnovu starých ovocných sadů, které jsou pro úspěšný chov včel nezbytností. I díky této podpoře se nám návrat včel do pražské přírody poměrně daří,“ říká Petra Fišerová tisková mluvčí LHMP.

Špatné počasí, méně medu

Včelaře letos ale trápilo deštivé a chladné jarní počasí, které výrazně ovlivnilo množství medu, které se letos podařilo stočit. Problémy jsou napříč celou republikou a bohužel se nevyhnuly ani Praze. Někteří odborníci dokonce hovoří o nejhorší sezóně za posledních 50 let.

„Své udělaly podzimní úhyny včelstev v minulém roce, kdy někteří včelaři přišli až o osmdesát procent včelstev,“ vysvětluje jeden z důvodů nedostatku Jarmila Machová předsedkyně Českého svazu včelařů. Největší problém bylo ale už zmiňované studené počasí. „Propršel květen i červen, včely nemohly, až na pár slunných dnů, létat, opylovat a nosit nektar a pyl,“ dodává Machová.

Sladká volba pražských včelařů

Ale i přes špatný rok neupustili pražští včelaři od své tradice limitovaných edic medu. Každý rok tak upozorňují na nějaké významné datum. „Už jsme měli Sametový med, Med republiky a letos jsme vyrobili Sladkou volbu, která připomíná 100. výročí od zakotvení volebního práva žen v československé ústavě,“ vysvětluje Fišerová.

Lesy hl. m. Prahy začaly med prodávat 26. listopadu v Zahradnictví Ďáblice. K dostání jsou pouze půl kilové sklenice za 100 korun. Každá sklenice je opatřena speciální etiketou, která připomíná ono důležité výročí. Podle mluvčí je sklenic málo, a tak by případní zájemci s nákupem neměli moc dlouho váhat.
Video
Video se připravuje ...

Na střeše magistrátu hl. m. Prahy stojí pětice včelích úlů. Přežívají v nich na sta tisíce včel, které vytváří jeden z nejlepších medů v republice. David Zima

Fotogalerie
27 fotografií