Sochu maršála Koněva, která byla odborníky oceněná na 13 milionu korun, nechala Praha 6  z náměstí Interbrigády odstranit letos na jaře. Městská část tak splnila usnesení svého zastupitelstva z loňského září. Socha je prozatím uložena v depozitáři soukromé firmy Artex v Měšicích nedaleko Prahy. Praha 6 za její uskladnění platí necelých 12 tisíc měsíčně.

To bude ale platit jen do konce roku, od ledna tuto povinnost převezme nově vzniklé Muzeum paměti XX. století, které dočasně sídlí na Hradčanech v domě pážat. Do těchto prostor se ale socha Koněva nevejde, bude tedy muset v depozitáři ještě nějakou dobu přečkat. Muzeum paměti by své trvalé sídlo mělo mít na Strahovském stadionu. To se ale dá očekávat nejdřív za pět let.

Betonu nad očekávání

Po odstranění sochy zbyl na náměstí ještě její podstavec. Na jeho demolici potřebovala radnice získat povolení, proto práce mohly začít až teď v listopadu. Radnice počítala, že práce zaberou asi 15 dní, to se ale hrubě přepočítala - v základech pro sochu je totiž mnohem víc betonu, než kdokoli očekával. Kdy práce skončí, není tedy zatím jasné.

„Harmonogram prací na odstranění podstavce sochy maršála Koněva a úpravy daného prostoru se aktuálně obtížně stanovuje. Bylo totiž zjištěno, že se pod sochou nachází více betonu, než se původně předpokládalo. Původně měly práce trvat přibližně 15 dní a hotovo mělo být v prvním prosincovém týdnu,“ řekl Blesku Jiří Hannich, tiskový mluvčí Prahy 6.

Video
Video se připravuje ...

Jeřáb odstranil sochu maršála Koněva z náměstí Interbrigády v Praze 6, 3. dubna 2020. Aktu.cz

Původně si radnice na demolici vyčlenila asi milion korun, to ale zřejmě stačit nebude. Komplikace nejspíš celou akci prodraží.

„Příslušný odbor úřadu městské části nyní zpracovává dokumentaci aktuálního stavu na daném místě a ve spolupráci se zhotovitelem zakázky vyhodnotí, jakého rozsahu budou další práce, jak dlouho vše může trvat a za jakých finančních podmínek. Vzniklá dokumentace bude následně předložena Radě městské části Praha 6 k projednání a k rozhodnutí o dalších krocích,“ dodal mluvčí.

Sochu vystřídá jiný pomník a park

Až radnice definitivně odstraní všechny pozůstatky po maršálu Koněvovi, má v plánu udělat na stejném místě pomník osvobození Prahy a park. Jeho podobu by měla určit architektonická soutěž. „Rádi bychom vypsali architektonicko-urbanistickou soutěž na realizaci pomníku, jejíž základní kontury jsme před pár dny představili komisi hlavního města Prahy pro umění ve veřejném prostoru,“ řekl Jan Lacina, místostarosta Prahy 6.

„Opíráme se o rozhodnutí Zastupitelstva Prahy 6 ze září 2019, které se usneslo v poměru hlasů 33:1, že má budoucí pomník připomínat osvobození Prahy na konci druhé světové války a spolu s ním že má být architektonicky vyřešeno i okolí pomníku, tedy bubenečské náměstí Interbrigády,“ dodal místostarosta.

Počítáme tedy s tím, že do soutěže, která bude dvoukolová podle pravidel České komory architektů, se budou hlásit minimálně soutěžní dvojice architektů a výtvarníků, případně i celé tvůrčí týmy. Soutěž by měla probíhat v první polovině příštího roku a z větší části by ji mělo financovat právě hlavní město, neboť na to má zřízen speciální fond a v něm už několik let nevyčerpané prostředky ve výši více než 100 milionů korun,“ uzavřel Lacina.

Video
Video se připravuje ...

Jeřáb odstranil sochu maršála Koněva z náměstí Interbrigády v Praze 6, 3. dubna 2020. Aktu.cz

Fotogalerie
39 fotografií