Na mizení mramoru upozornila mimo jiné jedna z obyvatelek domu na náměstí Interbrigády, kde socha kontroverzního maršála do letošního března stála. Ta pro Blesk.cz uvedla, že si mizení mramoru začala spolu s přítelem všímat během posledního týdne. „Někdo nám tady rozebírá nebo spíš rozkrádá mramorové desky,“ upozornila poté na sociální síti, kde zveřejnila snímek muže, který si během víkendu bez ostychu odnášel několik desek do auta. Její přítel ho sice okřikl a vydal se za ním dolů, zloděj mramoru však mezitím odjel. 

Snímek, který se objevil na Facebooku: 

Z podstavce, kde stávala socha maršála Koněva začal mizet mramor. Krádeže už řeší policie.
Autor: Facebook

Mramor zmizel už na několika místech a po podstavci jsou také kusy mramoru různě rozházené, některé i polámané. Místo rozhodně nyní nepůsobí zrovna přívětivě i vzhledem k tomu, že piedestal, kde socha stávala, je nyní zakrytý deskami z dřevotřísky, které jsou posprejované různými nápisy.

Padlo trestní oznámení

Situaci se už rozhodl řešit i místostarosta Prahy 6 Jan Lacina (STAN), který počátkem týdne na policii podal trestní oznámení. Podstavec má sice zmizet, místostarosta ale nechce čekat, až si ne zrovna levný materiál lidé jen tak rozeberou. „Jako místostarosta pro správu majetku ani nemůžu jinak. Máme všechna razítka dotčených institucí a čekáme už jen na souhlas stavebního úřadu, abychom mohli vypsat výběrové řízení na odstranění podstavce. Nicméně ten mramor má hodnotu cca 3000 Kč za 1 metr čtvereční a my ho musíme chránit,“ uvedl pro Blesk.cz.

Škoda je nyní již podle něj asi 15 tisíc korun. Zatím se nepodařilo nikoho odhalit, i když se podařilo zachytit alespoň část poznávací značky muže, který si mramor odvážel o víkendu. „V současné době se tímto případem zabývá místní oddělení policie Dejvice, a to pro podezření ze spáchání trestného činu krádež. Ve věci probíhají standardní úkony trestního řízení,“ uvedla policejní mluvčí Lucie Drábková.

Nahradí ho památník

Místo, kde stával Koněv se stalo dějištěm řady různých protestů a setkání, kde lidé vyjadřovali jak podporu odstranění sochy, tak svůj nesouhlas s konáním radnice. Starosta Ondřej Kolář (TOP 09) také kvůli rozhodnutí odstranit sochu dostával různé výhrůžky a musel dostat i policejní ochranu. Poté, co podstavec zmizí, by ho do několika let měl nahradit nový památník osvobození Prahy. 

Fotogalerie
13 fotografií