Hlavním tématem rekonstrukce byla právě výměna bazénové vany, kterou MČ Praha 6 objednávala z Itálie. „Měli jsme tu bazénovou fólii, která už byla stará a nevyhovovala moderním standardům hlavně co se hygieny týče. Proto jsme zvolili nerezovou vanu, která se udržuje mnohem jednodušeji, takže se zlepší i hygiena,“ vysvětlil místostarosta Prahy 6 Jan Lacina (STAN).

„Původně jsme plánovali dokončení už o měsíc dřív, situaci výrazně zkomplikovala pandemie koronaviru, která ze dne na den v podstatě vše zastavila. Tím se zpozdila i dodávka nerezové vany a tedy i znovuotevření,“ dodal Lacina.

Na malé návštěvníky čekají novinky

Provozovatel areálu – společnost Sneo – připravila několik novinek hlavně pro malé návštěvníky. Nově tu naleznou aquazorbingový bazén, dva stoly na ping-pong, houpačku a dvě elektrické čtyřkolky. Upraven byl i dojezdový bazének u tobogánu, jehož horní část byla také nově natřena. Rozšířila se i pobytová plocha a přibyly opalovací rošty.

Plavalo se počasí navzdory

Už první den, hned krátce po desáté, kdy se bazén otevírá, zavítali do areálu první nadšenci. Přitom počasí nebylo zdaleka ideální, bylo pod mrakem a okolo 20 stupňů. „Já už jsem se nemohla dočkat, až mi Petynku znovu otevřou. Chodím sem prakticky od té doby, co to postavili a plavání mi na staré kosti dělá dobře. A počasí? Já jsem ráda, že není takové horko a navíc je tu jen pár lidí, já jsem spokojená moc,“ svěřila se Blesku seniorka Blanka.

Pod dohledem plavčíka

Na vodychtivé návštěvníky také bedlivě dohlíží plavčík, který kontroluje i správný koupací oděv. „Z hygienických důvodů se tu návštěvníci nesmí koupat třeba v tričku nebo klasických kraťasech, musí to být zkrátka oděv z plavkoviny,“ vysvětlil Blesku plavčík Honza, který dělá na Petynce už třetí rok a podle jeho slov naštěstí za celou dobu řešil jen zlomenou ruku malého chlapce, který spadl na hřišti z houpačky.

Bude krytý bazén?

Radnice chce do budoucna na Petynce zbudovat i krytý bazén, zatím se ale projekt nesetkal s podporou na magistrátu. „Před dvěma lety jsme prodali areál Dračky, čímž jsme získali přes 400 milionů korun. Peněz tedy máme dost a rádi bychom je využili právě na stavbu krytého bazénu. Problém je ale s územním řízením a magistrát nám projekt vrátil k přepracování. Jsme tedy opět na začátku,“ řekl Lacina.

Městská část proto přemýšlí i o jiných možných variantách, aby mohl být provoz areálu celoroční. „Zvažujeme, jestli by se nedal zastřešit současný venkovní bazén. Stěny by byly zatahovací, v létě by tedy zmizely a zůstala by pouze střecha. Zatím je to ale pouze jedna z možných variant,“vysvětlil místostarosta.

Kvůli koronaviru je nyní provoz areálu omezen na 1 000 lidí, jinak je kapacita 1 600 návštěvníků.Provozovatel proto doporučuje návštěvníkům před návštěvou zkontrolovat návštěvnost na webu.

Fotogalerie
40 fotografií