Magistrát hl. m. města vynaložil při boji s koronovavirem částku přesahující miliardu, v případech některých částí se dá hovořit o desítkách milionů korun. Pro mnohé to představuje výrazný zásah do letošního rozpočtu, který například počítal s nemalou finanční injekcí do stavebních projektů. V Praze 12, kde nová radnice již vzniká, se kvůli koronaviru obávají, zda výstavba proběhne podle plánu.

V Modřanech se staví

„V současné době se dokončuje hrubá stavba budovy. Začíná se s instalací vzduchotechniky a zasklením fasády,“ odpověděl na dotaz, v jaké fázi je výstavba radnice Prahy 12 místostarosta městské části Petr Šula (TOP 09). „Kvůli koronaviru zatím  k prodlení nedošlo. Ale protože bude radnice vybavena i technologií ze zahraničí, tak bude důležité, jak budou dodavatelé schopni plnit termíny dodávek.“ Předpokládané dokončení stavby za zhruba 500 milionů bylo stanoveno na únor 2021.

Výstavba nové radnice Prahy 12 v Modřanech: Aktuální stav k jaru 2020.
Autor: ÚMČ Praha 12

V Praze 12 konkrétně na opatření v souvislosti s koronavirem vydány miliony korun. „Nejvíce peněžních prostředků bylo vynaloženo na dezinfekční prostředky, nákup ochranných pomůcek jako jsou latexové rukavice, chirurgické ústenky s gumičkami, bezdotykové dezinfekční přístroje a bezdotykové teploměry a také na materiál a výrobu ochranných štítů,“ přiblížil starosta Jan Adamec (Piráti).

Nemalé prostředky dle jeho slov putovaly také na vybavení sboru dobrovolných hasičů v Cholupicích. „V současné době situaci vyhodnocujeme, a zatím jsme žádný projekt neomezili. Budeme si však nechávat rezervu z důvodu nečekaných výdajů, které by mohly v souvislosti s koronavirem nastat,“ dodal Adamec.

Lysolaje hlásí odklad

Na moderní budovu radnice si budou muset počkat obyvatelé téměř dvoutisícových Lysolají. Jak ale sdělil starosta a zároveň náměstek primátora hlavního města Petr Hlubuček (STAN), rozhodnutí o odkladu výstavby padlo ještě před koronavirovou krizí. Nová budova úřadu na náměstíčku ve Starodvorské by se měla začít stavět v létě příštího roku.

Do čela Lysolají Petr Hlubuček (STAN) poprvé usedl v roce 2010. Na fotografii se sklání nad modelem budoucí moderní radnice.
Autor: David Zima

Výdaje radnice související s koronavirem odhaduje starosta v řádech statisíců. Výrazné prodlení již probíhajících projektů nepředpokládá. „Rozběhnuté stavební akce pokračují dle harmonogramu. Mírné zpoždění postihne zahájení výstavby projektu Dolina-Město jinak,“ zmínil Hlubuček projekt nové obytné čtvrti, která počítá s novým domovek pro stovky obyvatel.

Praha 10: Podle plánu

Ačkoliv se Praha 10 nalézá v nelichotivé finanční situaci, její mluvčí Jan Hamrník pro Blesk.cz uvedl, že i navzdory mimořádným výdajům, které v souvislosti s koronavirem šplhají do milionů, by v rámci nákladné rekonstrukce stávající budovy radnice nemělo dojít k prodlení.

„Připravuje se projekt pro stavební povolení, probíhá soutěž na náhradní prostory po dobu rekonstrukce, v rámci Operačního programu Životní prostředí je požádáno o dotaci, na magistrátu je požádáno o návratnou finanční výpomoc,“ Nastínil Hamrník současnou situaci. Se započetím stavebních prací se počítá na přelomu let 2021 a 2022, jejich konec pak v rozmezí let 2024 až 2025. Částka za výstavbu radnice se pohybuje v řádech vyšších stamiliónů – ostatně radnice žádá magistrát o výpomoc v částce 500 milionů.

Zatímco do příprav rekonstrukce radnice koronavirus nepromluvil, hůř to je s jinými projekty, které Praha 10 chystala. „Zatím byl odložen 5. ročník participativního rozpočtu Moje stopa. Logicky došlo ke zrušení projektů v oblasti sportu a kultury, které se nemohly v době nouzového stavu uskutečnit,“ uvedl Hamrník.

Radnice Prahy 10 se bude rekonstruovat
Autor: Denisa Cingelová

Nad Jižním Městem visí otazník

Další z městských částí, které se zaobírají výstavbou nové radnice, je Praha 11, která má své agendy rozprostřeny do šesti budov. Její místostarosta pro územní rozvoj Martin Sedeke (ODS) se v únoru letošního roku nechal slyšet, že mezi potenciálními lokalitami pro výstavbu vidí jako ideální buď pochozí zónu u metra Háje, či pozemek ohraničený ulicemi Bajkonurská, Opatovská a Tatarkova. Jak to s projektem vypadá?

„V minulosti byl zpracován projekt výstavby nové radnice v blízkosti stanice metra Háje, bohužel však počítal s pozemkem, který městská část neměla ve svěřené správě a nikdy se jej do správy získat nepodařilo,“ sdělila mluvčí Prahy 11 Anna Kočicová. „Protože se v čase změnily jak nároky na prostory nové radnice, tak stavební předpisy atd., stal se původní projekt nevyhovujícím,“ uvedla s tím, že v současnosti vzniká nová studie, která už nepočítá s cizími pozemky, a naopak by zohledňovala současné požadavky na kapacitu a koncepci nových radničních prostor.

Stávající radnice Prahy 11 se nachází v zástavbě výškových paneláků nedaleko stanice metra Háje.
Autor: David Zima

V případě nové radnice není jasno, kdy se jí obyvatelé Jižního Města dočkají, už nyní je ale zřejmé, že koronavirus na Jižním Městě mírně zkomplikoval jiné projekty. „Děláme vše pro to, aby velké investiční akce zůstaly v běhu a mohly tak být dokončeny v termínu,“ ujišťuje mluvčí. Pokud nebude zbytí, došlo by na některé investiční akce menšího rozsahu až v příštím roce.

Co se mimořádných výdajů týče, i na Jižním Městě šplhají do milionů. Radnice po vlastní ose nakupovala ochranné pomůcky i dezinfekci, oboje rozdávala nejohroženějším skupinám obyvatel a pracovníkům nezbytným pro chod městské části. „Od 31. března rovněž roušky a dezinfekci rozdáváme občanům městské části, zástupcům bytových domů a zajišťujeme rozvoz roušek a dezinfekce seniorům a handicapovaným,“ nechala se slyšet Kočicová. Radnice také z vlastní kasy hradila dezinfekci veřejných prostranství – například parků, sportovních a dětských hřišť nebo okolí stanic metra.

Praha 14: Zpoždění neočekáváme

Za více než 100 milionů korun má proběhnout pořádná rekonstrukce radnice Prahy 14, která je situovaná v panelových domech nedaleko stanice metra Rajská zahrada. „Navzdory koronavirové krizi přípravy na rekonstrukci radničních budov stále pokračují,“ sdělila mluvčí Prahy 14 Veronika Berná. Aktuálně probíhá stěhování jednotlivých oddělení a odborů do jiných přechodných pracovišť. „S rekonstrukcí se začne po skončení stěhování. Dle současných předpokladů skončí do konce roku 2021,“ dodala mluvčí.

Radnice Prahy 14 v ulici Bratří Venclíků.
Autor: David Zima

Stejně jako rekonstrukci, také jiné investiční akce v Praze 14 koronavirus podle starosty Radka Vondry (TOP 09) neohrozil. „Samozřejmě jsme ale museli rušit různé tradiční akce pro veřejnost jako je např. Den Země, Pálení čarodějnic atd. Režim musela změnit také naše komunitní a volnočasová centra,“ nechal se slyšet.

Proti koronaviru vydala radnice Prahy 14 více než 1,5 milionu korun. „Předpokládáme ale, že náklady ještě porostou. Zároveň je třeba dodat jedno: náklady nejsou jen finanční a nenese je jen radnice, ale i obyvatelé Prahy 14,“ sdělil dále Vondra, který nezapomněl ocenit solidaritu obyvatel, kteří si pomáhali například šitím a darováním roušek. Nová radnice by též měla vzniknout v Praze 16, a v dlouhodobém horizontu také v Nebušicích, což pro Blesk.cz v dřívějším rozhovoru připustil zdejší starosta Viktor Komárek (STAN).

Fotogalerie
33 fotografií