Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Radnice Prahy 11 objednala respirátory za 600 tisíc. Ty nedorazily, i tak je stihla zaplatit

Autor: veef - 
15. května 2020
07:50

V Praze 11 opozice zpochybnila nákup respirátorů, který byl v době pandemie realizován radnicí. Šlo o zakázku na 3 000 respirátorů typu FFP3 a 3 000 běžných roušek u firmy ANDRETEA. Dodnes však radnice žádné respirátory neobdržela, navíc přitom uhradila 60% zálohy z celé sumy. Tento postup kritizuje opozice, tím spíše, že součástí koalice jsou Piráti, kteří na celostátní úrovni kritizují podobné nákupy v případě vlády.

Na začátku května opoziční Hnutí pro Prahu 11 (HPP11) na svém facebookovém profilu upozornilo, že radnice doposud neobdržela objednané roušky a respirátory, za které navíc zaplatila 60% zálohu. Nákup radnice realizovala u společnosti Andretea, která se sama s touto nabídkou na radnici obrátila. Cena zakázky na respirátory a roušky činila 630 135 korun včetně DPH a cla, záloha pak činila 297 000 korun bez započítaného DPH.

Tento postup kritizovala opozice. „Za deset let působení v komunální sféře jsem se při objednávkách tohoto typu se zálohovou platbou nesetkal. Je mi záhadou, proč radnice na tento velmi atypický požadavek vůbec přistoupila,“ řekl Blesku Ladislav Kos (HPP11), opoziční zastupitel a senátor.

Výběr firmy byl podle radnice správný

Radnice si však za regulérností výběru firmy stojí. „I přes potřebu zajistit pro městskou část urychleně ochranné pomůcky bylo před schválením objednávky provedeno poptávkové řízení, jehož součástí bylo porovnání cenové nabídky spol. Andretea s nabídkami ostatních dodavatelů schopných pomůcky v požadovaném množství dodat. Podle zjištění ceny obvyklé v čase a místě plnění zakázky se nabídka spol. Andretea ukázala být nejlevnější,“ vysvětlila Anna Kočicová, mluvčí Prahy 11.

Cena není všechno

Objednané ochranné pomůcky na radnici vůbec nedorazily. „Protože objednané pomůcky nebyly městské části v požadovaném termínu do 31. března dodány, usnesla se 20. dubna rada městské části na odstoupení od smlouvy. Oznámení o odstoupení od smlouvy bylo neprodleně poté firmě zasláno s výzvou k vrácení zaplacené zálohy,“ řekla mluvčí. Konkrétně 6. května radnice poslala firmě předžalobní výzvu a celou věc předala právnímu oddělení městské části.

Teprve ve čtvrtek, v den konání zastupitelstva městské části, se finanční prostředky vynaložené na zaplacení zálohy k nákupu respirátorů měly vrátit na konto jihoměstské radnice. I tak kolem této kauzy bylo celkem dusno. „Jak Piráti, tak i další zastupitelé koalice z ANO, TOP 09 a STAN, ODS nehlasovali pro zařazení toho bodu, tudíž toto téma nemohlo být projednáno,“ postěžoval si Blesku Kos.

Nařčení, že městská část pochybila, ať už v rámci poptávkového řízení, nebo dalšího postupu vůči spol. Andretea, se nezakládá na pravdě. Není ani pravdou, že by Praha 11 finanční prostředky zaplacené za zálohu na objednávku nenávratně ztratila,” uklidňuje Kočicová. Pokud by totiž podle ní se společností nedošlo k dohodě, byla radnice připravena postupovat soudní cestou.

Podivné nákupy hýbou Českem

Za dobu koronavirové krize byla nejčastěji za „podivné” objednávky kritizovaná především vláda. Výtky se týkaly buď kvality koupených roušek a respirátorů, nebo jejich ceny, v neposlední řadě také jejich původu.

„Současná pandemie je pro ministra zdravotnictví nepochybně velmi složitá, nicméně pokud zakázky na dodávky respirátorů za 1,2 miliardy korun získá firma, která dle naposledy evidovaných údajů nevykonávala žádnou činnost s nulovými tržbami a žádnými zaměstnanci, tak je mojí povinností žádat od ministra vysvětlení,” nechal se například v dubnu slyšet předseda Pirátů Ivan Bartoš.

MirdaKradousek ( 15. května 2020 09:30 )

Praha by měla být stát ve státě,kdo to má ku.r.va pořád platit,tuneláři zasraní.

Citronel ( 15. května 2020 08:24 )

Tak to dopadá,když si někdo nepřečte recenze.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa