O rozšíření Letiště Václava Havla se zajímá pochopitelně jak stát, hlavní město, tak i městské části - konkrétně Praha 6, kde se letiště nachází. Podle radní Prahy 6 Evy Smutné (TOP 09) by byla díky výstavbě paralelní dráhy zrušena stávající příčná ranvej, což by ulevilo některým obyvatelům městské části. S rozvojem letiště nyní zastupitelstvo nesouhlasí. „Jde pouze o stavbu paralelní dráhy. Letiště zůstane i do budoucna letištěm regionálním,“ řekla.

Za stávajících podmínek je zvýšení kapacity letiště nemožné i podle starosty městské části Ondřeje Koláře (TOP 09). Starosta řekl, že pro navýšení letecké dopravy na ruzyňském letišti chybí státní koncepce dopravy, kolejové napojení letiště a dostatečný počet záchytných parkovišť.

Rozporuplná paralelní dráha

Proti výstavbě paralelní dráhy a rozvoji letiště byli opoziční Piráti a Zelení. Podle zastupitelky Evy Tiché (Piráti) paralelní dráha výrazně přitíží nejen obyvatelům Prahy 6, ale i jiných městských částí. Dodala, že plánované rozšíření letiště, které má stát až 55 miliard korun, ovlivní klima ve městě i v zemi a bude mít vliv na rostoucí turismus v hlavním městě.

„Budujeme letiště proto, aby ho využívaly cizí společnosti, které na tom budou profitovat. Podívám-li se na to optikou občana Prahy 6, tak nevidím pro Prahu žádný přínos,“ řekl opoziční zastupitel Roman Mejstřík (ANO).

Zástupci Prahy 6 se na jednotném postoji neshodli. „Zastupitelé po dlouhé diskuzi souhlas se stavbou paralelní dráhy nevyjádřili, navíc si stanovili podmínky jakéhokoliv svého budoucího rozhodnutí – patří mezi ně koordinace se silničním okruhem, napojení železnicí a právně závazné omezení provozu letiště,“ říká k tomu místostarosta Jan Lacina (STAN). Pro Blesk.cz dodal, že teprve až budou vyřešeny tyto problémy, bude možné k eventuálnímu rozšíření letiště zaujmout konkrétní postoj.

Stát chce budovat

Podle dřívějšího vyjádření ministerstva financí, které je stoprocentním akcionářem společnosti Letiště Praha, jsou investice do rozšíření letiště nezbytné, protože do budoucna lze očekávat další růst počtu cestujících a letiště už loni bylo na hraně své kapacity.

Koalici v Praze 6 vytvořila TOP 09, KDU-ČSL, ODS a STAN. V 45členném zastupitelstvu má 27 hlasů. V opozici jsou Piráti, ANO a Zelení. Praha 6, kde žije zhruba 104.000 obyvatel, je na severozápadě hlavního města. Městská část zahrnuje celá katastrální území Dejvic, Liboce, Ruzyně, Střešovic, Veleslavína a Vokovic a části Břevnova, Bubenče, Sedlce a Hradčan.

Fotogalerie
13 fotografií