Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Praha rozdělí 53 tisíc respirátorů: První várku dostanou lékaři na ORL i plicním, kdo ještě?

Autor: ČTK - 
23. března 2020
13:40

Praha rozdělí 11 350 respirátorů typu FFP2 z dodávky ministerstva vnitra mezi specializované lékařské ambulance. První budou zásobeni lékaři na ORL, plicním a na interně. Přes 19 000 respirátorů půjde pracovníkům sociálních služeb, další pak praktickým lékařům, záchranářům, sociálním službám, zubařům, lékárnám a městské policii. Na twitteru to dnes uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Jde o respirátory ze sobotní dodávky ochranných pomůcek zakoupených v Číně, Praha jich získala celkem 53 000.

U ambulantních specialistů jsou v první vlně zásobeny vybrané odbornosti: ORL, plicní a interna. Ostatní odbornosti budou zásobovány z druhé vlny 69 000 dalších respirátorů,“ uvedl Hřib.

Praktičtí lékaři dostanou podle primátora od města 6600 respirátorů, dentisté 7400 kusů a dopravní zdravotnické služby necelé dva tisíce respirátorů. Pro pracovníky městské policie jsou vyčleněny tři tisíce kusů, do sociálních služeb poputuje 19 100 respirátorů.

Praha obdržela zásilku 53 000 respirátorů v sobotu 21. března. Původně mělo hlavní město dostat asi 64 000 respirátorů, ministerstvo zdravotnictví ale podle primátora část použije pro své nemocnice. Hlavní město také minulý týden uvedlo, že objedná v zahraničí asi 3,5 milionu roušek a respirátorů za 123 milionů korun, pomůcky shání i na jiných místech.

Hřib minulý týden uvedl, že prioritně budou získané ochranné pomůcky rozdělovány zdravotníkům, poté pracovníkům v sociálních službách a dále zaměstnancům dalších městských firem, například dopravního podniku. Magistrát podle primátora příjemce pomůcek sám kontaktuje, nemusí se nikde hlásit.

Ochrana i pro obyvatele?

V případě, že bude pomůcek dostatek i pro obyvatele, město podle Hřiba zváží způsob distribuce. „Momentálně je ve hře více možností, budeme se tím dále zabývat a nějakou vybereme až poté, co bude co rozdělovat,“ řekl ve čtvrtek. Dodal, že rozdělování by pravděpodobně fungovalo přes městské části.

Respirátory se od roušek liší tím, že chrání toho, kdo je nosí. Rouška naopak chrání okolí nakaženého, proto se jejich nošení doporučuje například v době chřipkové epidemie u nemocných. Třída FFP2 je druhou nejvyšší třídou ochrany.

V Česku je 1165 potvrzených případů nákazy koronavirem, šest nakažených se vyléčilo a jeden zemřel. V zemi platí stav nouze, omezuje se vycházení jen na cesty do práce, pro základní životní potřeby nebo k lékaři, a to pouze s pokrývkou nosu a úst. Uzavřeny jsou hranice.

VIDEO: Ruslan dopravil do Česka čínské roušky, respirátory a další materiál.

Video  Ruslan dopravil do Česka čínské roušky, respirátory a další materiál: Putoval do skladu u Pardubic. Podívejte se  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa