Celá akce měla být především gestem na podporu lidských práv a demokratických opozičních sil v Ruské federaci. V minulosti se k podobným gestům připojila města jako Kyjev, Talinn nebo Washington. Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) ale magistrát dospěl k tomuto rozhodnutí zejména na základě petic od občanů.

„Toto pojmenování vnímám především jako vyjádření solidarity s ruskou opozicí a hnutím za lidská práva. Opozice je základem demokracie, pluralita názorů je zásadní pro vedení svobodné diskuze a demokratické směřování obecně. Proto je důležité naslouchat tomu, co opozice říká, i když s tím mnohdy nemusíme souhlasit,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti) při slavnostním přejmenování náměstí. Do jeho hovoru se ozýval i jeden z přítomných, který křičel, že primátor lže: „Boris Němcov byl zrádce Ruska,“ volal muž. Na náměstí se sešlo několik odpůrců přejmenování náměstí, ale početnější byl hlouček podporovatelů.

Dcera zavražděného

Pískotu a hlasitého pokřikování na přítomné politiky si všimla i dcera zavražděného Borise Němcova Žanna Němcovová. Ve svém projevu řekla, že je ráda za přítomnou opozici. Poté zavzpomínala na období úmrtí svého otce: „Pro mě osobně to byla velká tragédie, protože to byl můj otec,“ řekla dcera zavražděného Němcova a v emotivním projevu pokračovala: „Nebyl to pouze můj otec, ale byl to ruský politik. Opoziční politik. Po jeho vraždě jsem před sebou měla těžké a důležité rozhodnutí. Budu mlčet nebo se ozvu? Rozhodla jsem se nemlčet. Musím říct, že jsem měla celou dobu strach. Účastnit se vyšetřování smrti mého otce byla děsivá zkušenost,“ vzpomínala Žanna Němcovová a vysvětlila detaily.

Měla jsem velký strach, když jsem podepisovala papíry, na nichž se psalo, že se bude vyslýchat vůdce Čečenska Ramzan Kadyrov nebo Viktor Zolotov (pozn. red. bývalý velitel Velitel ruské Národní gardy, blízký spolupracovník Vladimíra Putina). Přesto všechno musím říct, že to stálo za to,“ prozradila dcera politika a svěřila se s tím, že svého otce miluje, a proto podstoupila toto děsivé vyšetřování. Její otec byl především představitelem humanismu, kterých je „v ruské historie velmi málo, oproti tyranům, kterých máme v historii velmi mnoho,“ uvedla Němcovová a závěrem prohlásila, že doufá, že Praha a její občané nebudou litovat kroku, že se rozhodli přejmenovat náměstí po jejím otci.

Kontroverzní přejmenování

Za projev rusofobie označil rozhodnutí Prahy někdejší velvyslanec v Rusku i na Ukrajině Jaroslav Bašta, s akcí nesouhlasí ani prezident Miloš Zeman, který snahu magistrátu pro lidovky.cz dříve komentoval jako: „Klasický projev malé upatlané čecháčkovské snahy někomu to nandat.” Oba dva výroky naráží na popíchnutí Rusů, jichž se může přejmenování náměstí dotknout.

To si primátor nepřipouští. Naopak. „Myslím si, že naopak řada rusky hovořících lidí, kteří nyní v Praze bydlí, tuto změnu uvítá, protože pojmenováváme náměstí po významném ruském politikovi, který například odsuzoval ruskou anexi Krymu,” uvedl Hřib dříve pro Blesk.cz.

Fotogalerie
29 fotografií