„Při tomto záměru jsme vycházeli z několika petic, pod které se podepsaly tisíce obyvatel,“ vysvětlil primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti), který přejmenování formálně inicioval. „Zároveň tím navazujeme na podporu lidskoprávních aktivit Prahy, kdy si připomínáme osobnosti, které za svobodu a demokracii položily život. Boris Němcov je bezpochyby jedním z nich.“ K podobnému kroku jako Praha se už dříve odhodlaly Kyjev, Vilnius a Wahsington.

Čistě pražská záležitost

Ceremoniál k přejmenování náměstí proběhne 27. února, v den výročí pěti let od Němcovovy vraždy. Zúčastnit by se jej podle primátora měli Němcovova dcera Žanna nebo Petr Kutílek, iniciátor první petice. Mezi pozvanými je i ruský velvyslanec. „Zatím nemáme žádnou reakci,“ konstatoval Hřib.

Obavy z toho, že by pojmenování vzbuzovalo nežádoucí kontroverze, nemá. „Myslím si, že naopak řada rusky hovořících lidí, kteří nyní v Praze bydlí, tuto změnu uvítá, protože pojmenováváme náměstí po významném ruském politikovi, který například odsuzoval ruskou anexi Krymu.” 

Boris Němcov byl zavražděn před branami Kremlu.
Autor: Reuters, EPA, ČTK

Že by se přejmenování mělo promítnout do diplomatických vztahů s Ruskem, se Hřib nedomnívá. Záležitost dle vlastních slov neprojednával s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD). „Jde čistě o záležitost komunální politiky,“ uvedl Hřib. Dříve za to přitom čelil kritice z úst prezidenta Miloše Zemana, který snahu magistrátu pro lidovky.cz dříve komentoval jako: „Klasický projev malé upatlané čecháčkovské snahy někomu to nandat a u toho být schován za bukem. Je evidentní, že podporovatelům návrhu je Boris Němcov úplně ukradený. Moudrý člověk vzdává úctu druhým, falešník jména druhých zneužívá,” nechal se slyšet prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Záměr naopak povděčně kvituje předseda Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09), který přitom bývá nezřídka vůči krokům primátora Hřiba kritický. „V tomto případě ale musím toto úsilí ocenit a vyzdvihnout,“ uvedl Pospíšil novinářům. Navíc ocenil i výběr místa, přestože prý v úvahu připadala i jiná veřejná prostranství. „Myslím si ale, že místo, které bylo nakonec vybráno, má výrazný symbolický význam,“ dodal s poukazem na sídlo ruské ambasády.

„Jen“ změna cedule

Ke změně názvu dojde pouze v případě náměstí. „Místní název zůstane zachován v podobě ulice Pod Kaštany, jejíž název zůstane stejný,“ uvedl Hřib. Jelikož se na náměstí nenachází jiné stavby, s výjimkou ruské ambasády, nebude zapotřebí, aby si lidé vyřizovali změnu pojmenování bydliště v dokladech. Formálně tak dojde jen k výměně smaltovaných cedulí s názvem lokality a zanesení změn do map.

Další změny na obzoru?

Velké kontroverze v Praze během uplynulých let vzbuzovala socha maršála Koněva v Dejvicích. Na to konto se na sociálních sítích začala řešit i možná přejmenování jiných ulic, které nesou jméno po představitelích komunistických režimů – například žižkovská Koněvova nebo holešovická Šmeralova ulice. Podle primátora je však o takovýchto přejmenováních předčasné hovořit. „Návrhy k přejmenování toho či onoho dostáváme ale velmi často,“ řekl.

Snazší v tomto ohledu je pojmenování nově vzniklých ulic či veřejných prostranství. Jedním z těchto případů je promenáda Anny Politkovské (†48), která vznikne tentýž den jako přejmenování náměstí ve Stromovce. Jméno ponese na počest ruské novinářky, jejíž osud je nápadně podobný tomu Němcovovu. Také ona totiž kritizovala současný ruský režim, také ona byla za nevyjasněných okolností v Moskvě v roce 2006 zastřelena.
Fotogalerie
21 fotografií