Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tatrou znovu kolem světa: Na tříleté misi byl první zádrhel na D1 kvůli mýtu

Autor: ČTK, sova - 
22. února 2020
19:50

Fanoušci v sobotu u pražského Rudolfina vyprovodili členy expedice Tatra kolem světa 2 na jejich cestu. Expediční vůz přijel na místo ze Staroměstského náměstí před 12:30, slavnostní odjezd výpravy se uskutečnil krátce po 14. hodině. Na místě bylo několik stovek lidí. Cestovatelé plánují během tří let ujet přibližně 270 000 kilometrů přes 69 zemí pěti kontinentů. Expedice chce navázat na výpravu Tatra kolem světa z konce 80. let minulého století. Jedním z hlavních cílů je podobně jako tehdy šířit dobré jméno Česka a českých výrobků ve světě.

Po odjezdu z Prahy se členové expedice potkají s dalšími svými fanoušky na dálnici D1, kteří expediční tatrovku ve svých vozech doprovodí ve směru na Brno.

„Nečekaná zastávka z Prahy do Brna. O zážitky není nouze už pár hodin po startu, aneb hladová mýtná krabička. Pánové celníci nám s úsměvem řekli, že nás sledují a že doufali právě v tenhle zádrhel. Mýtné jsme doplatili a vyřešili situaci domluvou. Celníci nám popřáli štěstí a jede se dál. Už za chvíli jsme v Brně,“ uvedli členové expedice na facebooku.

Stejně jako v Praze i v Brně se bude konat setkání s veřejností a slavnostní rozloučení. V neděli členy expedice vyprovodí příznivci v Bratislavě, odkud už expedice zamíří na cestu kolem světa.

Výprava v 80. letech jela upraveným vozem Tatra T 815 GTC. Její nástupci mají k dispozici rovněž speciál, vůz Tatra T 815 4x4 v expediční úpravě. Auto má hliníkovou nástavbu vážící pouhých 1380 kilogramů. Expedice bude rozdělena do tří etap, vůz na jednotlivé kontinenty přepraví loď. V Tatře jsou vyhrazená místa pro zájemce, kteří expedici finančně podpořili a mohou se k ní postupně přidávat na různé úseky.

Náklady se odhadují na 25 milionů korun

„Auto jsme dělali tak, aby bylo hezké. Je rozdíl jet do Chorvatska na 14 dní nebo na dva měsíce autem, a něco jiného v autě žít,“ uvedl před dnešním odjezdem člen expedice Marek Havlíček. „Máme tam velkou prostornou sprchu, máme tam 700 nebo 800 litrů teplé vody, tři bojlery, čtyři okruhy vytápění, klimatizaci, máme tam obrovské akumulátory, dva záchody, jednu záložní sprchu a jednu venkovní sprchu,“ vyjmenoval.

V Tatře je podle něj 14 sedaček a 20 míst na přespání. Celkové náklady expedice od koupě vozu přes stavbu obytné části po přepravu se odhadují až na 25 milionů korun. „Je to rozděleno zhruba na třetiny. Třetinu financujeme my, třetinu partneři a sponzoři a třetinu dočasní členové výpravy,“ doplnil Havlíček.

Z výpravy vznikne televizní seriál

První výprava vyrazila do světa v roce 1987 a k jejím hlavním úkolům patřila propagace kopřivnické automobilky ve světě. Z cesty měly mimo jiné vzniknout dva celovečerní filmy a televizní seriál. Do Prahy se ale výprava vrátila až v květnu 1990 po pádu komunistického režimu, kdy zájem lidí o ni opadl.

Fanoušci v Praze vyprovodili posádku Tatry na cestu kolem světa (22. 2. 2020) Fanoušci v Praze vyprovodili posádku Tatry na cestu kolem světa (22. 2. 2020) | ČTK/Šimánek Vít

Z filmů i seriálu sešlo, vzniklo jen několik knížek, dobových televizních reportáží nebo plechové a papírové modely speciálního auta. Stínem výpravy byla smrt jednoho z jejích členů Františka Jeniše, který zahynul při sjíždění řeky v Pákistánu. Ze současné výpravy má vzniknout mimo jiné televizní seriál, prvních deset dílů odvysílá stanice Prima Zoom už letos na podzim.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fero52 ( 27. dubna 2020 15:38 )

Může mě šlak trefit, když vidím, jak podobní nezodpovědní magoři, dobrodruzi bez výčitky svědomí či špetky zdravého rozumu, zneužívají diplomatické služby a repatriační lety poté, co se sami vlastní zásluhou dostali do šlamastiky .... a ještě se tváří jako hrdinové, namísto, aby děkovali bohu, že se nevrací v igelitovém pytli díky idiotskému nápadu poflakovat se frajersky epicentrem pandemie. A to už ani nemluvě o pochybnostech, jež vzbuzuje fakt, že tento projekt sponzoruje a podporuje mj. ruská Státní společnost pro atomovou energii ROSATOM, Federální agentura pro cestovní ruch (ROSTOURISM) a Velvyslanectví Ruska v ČR, zatímco řadě českých renomovaných žurnalistů a publicistů ruské úřady v poslední době zrušily či odmítly akreditaci a další i vyhostily.
Dovedu si představit reportáže o Rusku z pera člověka, který pobíhá po Donbasu s nášivkou Ruské pravoslavné armády na prsou, fotí se se "zelenými mužiky" a opolčenci a píše tendenční reportáže o východoukrajinských separatistech a útlaku kyjevských "banderovců".

fero52 ( 27. dubna 2020 15:38 )

Viz http­s://ww­w.al­jaze­era.co­m/in­depth/­inte­racti­ve/202­0/03/c­ovid-19-charts-maps-2003­101637­14493­.html
https://encrypted-tbn0­.gsta­tic.co­m/ima­ges?q=­tbn%3A­ANd9G­cQspbh­IDFJC­B47L34­GQDE­O3pCGe­CEU8l­y2GCQH­APw8S­MUG73d­P9
http­s://en­.wiki­pedi­a.or­g/wi­ki/202­0_co­rona­virus­_pan­demic­_in_Tur­key
http­s://tr­.euro­news­.com/2­020/03­/21/tur­kiye-de-covid-19-salg-n-hava-trafigi-kesilen-ulke-say-s-71-e-c-kt
http­s://ww­w.na­tion­sonli­ne.or­g/one­world/­map/New-Coronavirus-2019-nCoV-world-map.htm
http­s://en­.wiki­pedi­a.or­g/wi­ki/202­0_co­rona­virus­_pan­demic­_in_Rus­sia

Ještě 17/4 jsem "Tatrovákům" napsal: "Rusko v nejbližších dnech má také uzavřít komplet hranice (htt­ps://w­ww.th­emos­cowti­mes.co­m/2020­/03/16­/rus­sia-temporarily-bans-entry-of-foreigners-amid-coronavirus-outbreak-a69646 ); KYRG/UZB/TADŽ uzávěru hranic připravují, trajekt z AZERB do TURKM nefunguje .... a vyvrcholení pandemie by mělo nastat až v červenci / srpnu "
"Vzhledem k situaci bych opravdu doporučoval okamžitou evakuaci všech kromě šoférů, dokud to ještě jde - viz např = http­s://ww­w.id­nes.cz­/zpra­vy/zah­ranic­ni/ces­ko-koronavirus-covid-19-zahranici-mzv-amba­sada­.A2003­16_130­713_zah­ranic­ni_vlc IIII
Bude čím dál tím větší problém dostat se i nazpět do ČR - přes SK, A, PL, D a HU se nelze už nyní dostat tranzitem (po zemi), od zítřka je uzavřené vídeňské letiště (i bratislavské), což klidně může potkat i to pražské " Jenže fakta, třeba odkaz na web tureckého Min. zdravotnictví, označil náčelník Havlíček za fejk a mě za závistivého provokatéra.
Dostal jsem odpověď, ať "nešířím pesimismus a dezinformace", potažmo starám se o sebe, neboť Havlíček ví nejlépe, co dělat.
Následně se i Turecko po dlouhém zasedání vlády 18/3 rozhodlo zavést tvrdší opatření proti koronaviru (plošnou domácí karanténu) a uzavřít také hranice s Řeckem a Bulharskem:
http­s://ww­w.al­jaze­era.co­m/new­s/2020­/03/co­rona­virus-travel-restrictions-border-shutdowns-country-2003­180915­05922­.html

Osobně neřeším ani tak problém uzmutí jména a image původního projektu,

fero52 ( 27. dubna 2020 15:37 )

Expedici Tatra kolem světa udělal koronavirus čáru přes rozpočet:
Milí cestovatelé holt momentálně řeší vlastní osudovou chybu, ignorování / podcenění objektivních skutečností, díky čemuž se zřejmě změní motto expedice na "Tatra okolo Turecka", .... a možná budou za pár dní i žádat MZV o pomoc s repatriací - jako ty tisíce cestovatelů uvízlých (vesměs vlastní vinou) po celém světě -, což se i mne už bude týkat osobně, jako daňového poplatníka (který prozíravě již v lednu zrušil cestu na S.Východ)! Pokud ještě někdo doufá, že jde o záležitost několika týdnů, resp. myslí, že přečká, "než se to přežene" někde za bukem či na pláži anebo věří, že v RF či TR může být méně nemocných koronavirem než v Lucembursku či na Islandu – je blázen.

Že "Situaci při výjezdu nikdo nemohl očekávat" - je blábol, potažmo lež.... již několikrát jsem napsal, že
"Každý, kdo trochu zná geografii a sledoval byť jen povrchně zpravodajství, věděl už v okamžiku startu Tatry, že dodržení plánované trasy (tj. hlavně průjezd Iránem) bude přinejmenším riskantní, česky "vo hubu", a sledoval tudíž situaci na jejich plánované trase s obavami ... ovšem radit takovým profíkům bych považoval za drzost. (a propos: aktualizovaná mapa a infografika ohledně pandemie je na mém FB-profilu od 19. února) ... Neznaje jejich aktuální polohu a plány, předpokládal jsem ovšem, že operativně změní trasu a namísto potulky po Balkánu se budou okamžitě (už koncem února) přesouvat buď přes SRB/RO/UKR do Ruska, anebo aspoň pospíchat přes TR/GE/AZ na sev. Kavkaz. Že bude Irán neprůjezdný, bylo přeci od konce února každým dnem jasnější, stejně jako nejistá perspektiva překročení hraničního přechodu AZ/RF (býval vyloučený pouze pro bilaterální provoz) anebo využití trajektu AZ/TURK (podle mých informací dávno zrušeného)." A propos: Nejpozději začátkem března už nemohl nikdo věřit tomu, že se virus během pár dní nepřenese i do TR/AZ/AR.
Viz http­s://ww­w.al­jaze­era.co­m/in­depth/­inte­racti­ve/202­0/03/c­ovid-19-charts-maps-2003

Zobrazit celou diskusi