Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Praha 3 proti vládním nařízením: Radnice rozšířila úřední hodiny. Lidé mrznou ve frontě před úřadem, zlobí se starosta

Autor: jim - 
26. listopadu 2020
12:09

Venkovní teplota se v Praze pohybuje kolem nuly, přesto musí lidé čekat ve frontě před Úřadem Městské části Prahy 3 v Seifertově ulici. Proč? Kvůli vládnímu nařízení proti koronaviru jsou úřední hodiny omezeny jen na pět hodin v pondělí a ve středu. To však nestačí poptávce obyvatel a rychlosti úředníků. Proto se žižkovská radnice rozhodla navzdory opatřením úřední hodiny přidat.

V posledních listopadových dnech lidé příliš ven nevycházejí. Jednak, aby se nenakazili koronavirem nebo někoho neohrozili, a za druhé, protože denní teplota jen mírně přesahuje nula stupňů Celsia. Přesto se před Úřadem Prahy 3 tvořily v pondělí a ve středu dopoledne dlouhé fronty. Proč?

Podle starosty Prahy 3 Jiřího Ptáčka (TOP 09) úřad dodržoval vládní nařízení, podle nějž musí být omezené úřední hodiny, v případě Žižkova na pět hodin dvakrát v týdnu. Radnice se však rozhodla, že pokyny již nebude dodržovat: „Tenhle absurdní nápad kumulovat agendu do omezeného času totiž vede k tomu, že pokud lidé nenastydnou ve frontě před úřadem, tak si budou předávat viry namačkaní u přepážek,“ napsal starosta na svůj facebook.

Vychytávka Žižkova

Ve čtvrtek proto Rada městské části přišla se šalamounským řešením a schválila, že od pondělka (30. 11.) výrazně rozšíří úřední hodiny. „Činíme tak s odvoláním na zmíněné vládní nařízení, který takovou možnost v podstatě připouští v případě, že omezený režim „ohrožuje činnost orgánu a nepřiměřeně omezuje práva klientů/veřejnosti“,“ vysvětlil princip, který umožňuje rozšířit otevírací dobu a chránit lidi před koronavirem a rýmou.

Případných pokut za nedodržení vládního nařízení v nouzovém stavu se starosta Prahy 3 nebojí: „Trvám na tom, že ty podmínky, které musí lidé snášet, jsou nedůstojné. Tudíž já odmítám připustit, že bychom za to dostali nějakou sankci,“ řekl pro Blesk.cz Ptáček.

Starosta zároveň vyzval ostatní části, aby se k Žižkovu přidaly a také rozšířily svoji otevírací dobu úřadů. V Praze 3 budou od pondělí otevřená přepážková pracoviště osobních dokladů, živnostenského úřadu, parkovacích karet a podatelny v pondělí 8:00–12:00, 13:00–17:00 a ve středu 8:00–12:00, 13:00–17:00.

rapid15 ( 26. listopadu 2020 18:10 )

Všechno jde udělat elektronicky, na co tam čekají ? Na dávky?
Na matriku to asi nebude, když svatby nejedou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa