Jan Hodač, původně vystudovaný biolog, je všestranným fotografem, který vešel do obecného povědomí svými snímky sličných dívek či nevšedních přírodních a industriálních scenerií. Jednou z jeho mnoha vášní je však také „netradiční“ houbaření. Houby raději fotí, než sbírá. „Rád bych postupně nafotil naše vzácné a zajímavé druhy hub. Ale bez tipů na »fleky« od profesionálních mykologů to nejde, proto s mnohými zkušenějšími kolegy z branže spolupracuji,“ vysvětluje.
Vaření hub je alchymie
Když se mu ale dostane pod ruku nějaká ta „lahůdka,“ neodolá. „Přiznám se, že jsem letos začal s vařením hub docela experimentovat a je to doslova kulinářská alchymie,“ usmívá se. Co považuje za nejvybranější delikatesu? „Výtečný je podle mě klasický masák na grilu, smrže a kačenky na másle nebo plněné mletým masem, smetanová omáčka z lišek, opražené chřapáče na cibulce a v posledních dnech jsem dělal na grilu i řízky z pýchavky - vatovce obrovského, ten chutná skutečně delikátně jako sýr,“ libuje si Jan.
Kratochvíle v době koronakrize
Fotogeničnost hub Jana zaujala už při středoškolských studiích. „Dodnes mi ve Schole Humanitas v Litvínově visí dvoumetrová fotografie mého hřibu,“ cení si. K opětovnému a zevrubnému zájmu o houby jej pak přivedla celkem náhoda. Pandemie koronaviru, která mu pochopitelně omezila značnou spoustu nabídek focení s lidmi.
Trudný osud české královny: Barbora byla ve 12 letech vdovou, na svého »krále bene« čekala celý život


„O smržích se obecně velmi málo ví a zaslouží si rozsáhlejší výzkum. Já osobně jsem sběrem plodnic strávil asi dva měsíce, sušil je a posílal na analýzu. Prošel jsem stovky zahrad a zahrádkářských kolonií. Podařilo se mi najít také jeden raritně velký kus, který rostl přímo z drenáže.“ uvádí. Díky tomu pochopil, proč jsou smrži také tak vyhledávanou lahůdkou. „Co zbylo z výzkumu, to jsem snědl. Nejlepší jsou jen s pepřem a solí na másle,“ pousmívá se.
A kam na houby v Praze?
Momentálně žije Jan v Libčicích nad Vltavou, kousek severně od Prahy. V metropoli ale prožil drahně let, takže ví, kam se vypravit za houbami v nejbližším okolí. „Ideálně do větších parků, lesoparků,“ a zároveň dodává, že „pak také rostou lidem na zahradách i na ulicích v zeleni. Třeba jeden vzácný druh smrže vyrostl před kubánskou ambasádou v Jinonické ulici.“ Letos se v parcích v Praze objevila ve větším počtu například i vzácná muchomůrka Vittadiniho, která je velmi fotogenická.
V Újezdu nad Lesy pro změnu rostou hned dva vzácné druhy hub, a to hřib medotrpký a květnatec Archerův. „Oběma druhům se zde velmi daří, což potvrzuje fakt, že jsme zaznamenali více než 20 plodnic na jednom místě,“ uvedla v radničním zpravodaji Prahy 21 Martina Vrbková z odboru životního prostředí a dopravy. Ovšem pozor! Obě houby jsou natolik vzácné, že je až „škoda“ je sbírat. „Jsou krásné – chraňme je,“ dodala Vrbková.

Umíral, doktoři z něj udělali alkoholika a feťáka: Štěpán (34) prodělal transplantaci jater i encefalitidu

Let do vesmíru je snazší než pěstování hub
Chce-li si člověk samozřejmě „dopřát,“ pak je pochopitelně ideální vyrazit za houbami doslova a do písmene do divoké přírody, do lesa. I když ani to podle Jana nemusí být zárukou pořádných žní. „Obecně je podhoubí velmi citlivé, a aby vytvořilo plodnici, potřebuje specifické podmínky, kterým ještě pořádně nerozumíme ,“ říká s tím, že kolikrát se stává, že po dešti vyrostou houby jen někde, zatímco opodál třeba vůbec. A s umělým pěstováním to také není žádná sláva.
„Často je to spíše formou pokus omyl,“ říká fotograf. „Dnes už je určitá skupina hub, kterou umíme dobře pěstovat uměle, třeba hlívy, žampiony nebo houby šitake,“ pokračuje. „Já jsem letos například vysadil na vhodných lokalitách vatovce obrovské a do dvou let se dozvím, zda úspěšně.“ A co ostatní houby, pro Čechy tolik oblíbené hřiby? „Do vesmíru létáme, ale například hřib ještě vypěstovat nedovedeme,“ kroutí hlavou sympatický fotograf.