Konkrétně se jedná o na pohled velmi působivého květnatce Archerova a hřib medotrpký. Podle Martiny Vrbkové z odboru životního prostředí a dopravy Prahy 21 se tyto houby v parku před Masarykovou ZŠ začaly objevovat minimálně před dvěma roky. „Oběma druhům se zde velmi daří, což potvrzuje fakt, že jsme zaznamenali více než 20 plodnic na jednom místě,“ uvádí.

Radnice na výskyt těchto hub upozorňuje proto, aby jim nějaký nezodpovědný chodec neuškodil. V obou případech se totiž jedná o houby, které se v přírodě vyskytují poměrně málo. Tím spíše v Praze. Lákat by ale neměly ani houbaře. „Jsou krásné – chraňme je,“ líčí Vrbková.

Jak rostou houby? Sledujte unikátní přímý přenos:

Květ z Austrálie

Květnatec Archerův je exoticky vypadající houba z Austrálie, nápadně připomínající svým vzhledem mořskou hvězdu. „Je potěšením pro oko, ne však pro nos, neboť jednotlivá »chapadla« jsou pokryta slizem s hnilobným zápachem, který má za úkol nalákat hmyz roznášející výtrusy po okolí,“ líčí Vrbková. Nejčastěji roste v Beskydech nebo Krkonoších. Jedlé by mělo být jen jeho vajíčko, nicméně prý nevalné chuti.

Květnatec Archerův
Autor: Wikimedia commons

Modrající houba

Oproti tomu hřib medotrpký už je nejedlý úplně. „Jakou chuť má, netřeba popisovat – zkrátka nepoživatelnou,“ vysvětluje Vrbková. Nicméně i ten je ceněn především pro svou vizuální stránku, patří totiž mezi ty hřiby, jejichž dužina se po poranění začne zbarvovat – v tomto případě do inkoustově modré. Nadšené houbaře by kromě jeho nenápadného vzhledu měl odradit i zápach, který bývá ztotožňován s čpavkem a močovinou.

Hřib medotrpký
Autor: Wikipedie
Fotogalerie
4 fotografie