Zkrystalizovaný už není kvalitní

Krystalizace je pro med přirozenou vlastností a důkazem toho, že je med kvalitní a že s ním nebylo nešetrně manipulováno. „Doba, za jakou dojde u medu ke krystalizaci, závisí na podílu fruktózy a glukózy. Čím větší má med podíl fruktózy, tím později zkrystalizuje,“ uvádí Milan Špaček ze společnosti Medokomerc.

Nepotřebuje speciální skladování

Medu nesvědčí světlo a vysoké teploty, proto by měl být uchováván při teplotě do 25 °C, v temnu a suchu. Můžete ho mít ve spíži, ale třeba i v lednici. Med je hygroskopický a pohlcuje vlhkost ze vzduchu, a tím i pachy, proto dbejte na to, aby byla sklenice vždy dobře uzavřená, a nehrozila tak kontaminace vlhkostí z vnějšího prostředí.

Zcukernatělý lze jen rozpustit

Pokud vám med doma zkrystalizoval, můžete jej pak buď šetrně přivést do tekutého stavu zahřátím do 45 °C, nebo si můžete med napastovat. Toho dosáhnete tak, že med vložíte do větší nádoby, mechanicky jej rozdrtíte a potom ho po dobu několika dnů pravidelně cca 3x denně promícháte nerezovou metličkou. Už po pár dnech uvidíte, jak med mění svoji strukturu a stává se krémovým.

Autor: Dan Černovský

V horkém čaji ztrácí vitaminy

Běžně připravený čaj má teplotu 80 – 90 °C, když se do něj ponoří lžička s medem a zamíchá, tak teplota čaje rychle klesne. Teplotní zátěž pak není na med tak vysoká a dlouhá, aby došlo k úplnému znehodnocení medu a v něm obsažených zdraví prospěšných látek. Med nikdy v čaji nevařte.

Nemůže se nikdy zkazit

Dlouhá trvanlivost medu je způsobena vysokým obsahem jednoduchých cukrů, nízkým obsahem vody a antibakteriálními účinky. Pokud ale není med kvalitní a má v sobě vysoký podíl vody, může začít kvasit, proto kupujte jen kvalitní medy, které prošly přísnou kontrolou složení.

Recept na medový elixír

Ať už vás trápí chřipka, nachlazení, respirační onemocnění nebo chcete posílit imunitu, připravte si zázračný medový elixír, který v sobě kombinuje léčivé účinky medu, zázvoru a citronu.

POTŘEBUJETE: 2 větší citrony, 1 pomeranč, zázvor, lipový med.

POSTUP: Zázvor opatrně očistěte, aby se zachovalo co největší množství zdravých látek, kterých je nejvíce právě pod kůrou. Nakrájejte na tenké plátky nebo nudličky. Citrony omyjte a nakrájejte na tenká kolečka. Nakrájený zázvor a citron dejte do sklenice a zalijte medem.

Naložený zázvor s medem a citronem nechte v chladničce odležet 3 dny a poté ho můžete konzumovat jako čaj (1 vrchovatou čajovou lžičku zalijte horkou, ne však vařící vodou), nebo i samotný (např. při bolestech v krku).

Fotogalerie
3 fotografie