Podle radního Prahy Jana Chabra (TOP 09) jsou spory o pozemky na Jižním Městě dány restitucemi a táhnou se roky. Dosáhnout dohody podle něj zabralo stovky hodin jednání. Memorandum podle něj přesně stanovilo, které pozemky budou směněny za které a jaký bude další postup. Magistrát a Praha 11 také podle memoranda ušetří peníze, které nyní platí vlastníkům za pronájem parcel. Za deset let by šlo o 60 milionů korun, uvádí dokument, který radní schválili.

Opatov a Na Jelenách

Směna se týká zejména okolí metra Opatov a lokality Na Jelenách, kde Finep spolu s dalšími vlastníky plánují velký developerský projekt. Na základě memoranda nyní vzniknou znalecké odhady ceny pozemků, poté bude následovat smlouva o smlouvě budoucí a následně samotná smlouva o směně. Obě smlouvy budou muset schválit zastupitelstva Prahy a Prahy 11.

Nyní patří lokalita Na Jelenách, tedy území vymezené ulicemi Roztylská, Na Jelenách a dálnicí D1, k největším nezastavěným plochám na Jižním Městě, magistrát k ní nechal zpracovat územní studii, která má určovat parametry budoucí zástavby.

Nelze se zavděčit všem

Směny pozemků na nedávném jednání zastupitelů Prahy 11 však kritizovala tamní opozice, podle které se tím městská část a město připraví o strategické pozemky a ztratí možnost přímo určovat, co na daných místech bude. Opoziční zastupitelka Šárka Zdeňková (HPP 11) označila memorandum za „handl s městskými pozemky“.

Video
Video se připravuje ...

Takto vypadala v roce 2019 před započetím rekonstrukce stanice Opatov.  David Zima

Fotogalerie
14 fotografií