Když Blesk.cz hovořil s Adrianou Krnáčovou (ANO) začátkem prosince a ona oficiálně potvrdila svou kandidaturu na ředitelku pražského magistrátu, čekala tehdy stále na pozvání na pohovor. To už přišlo. 

Podle informací serveru Seznam Zprávy se dokonce probojovala do nejužšího výběrového kola. Přitom to byla právě ona, kdo minulou ředitelku Martinu Děvěrovou v červenci 2018 odvolal z funkce poté, co na magistrátu kvůli dotacím ve sportu zasahovala policie. Podle Krnáčové Děvěrová situaci neřešila dostatečně aktivně, s čímž však tehdejší ředitelka nesouhlasila.

„Magistrát je pro mě srdeční záležitost,“ zdůvodnila začátkem prosince Blesk.cz svou kandidaturu exprimátorka, která je teď místopředsedkyní hnutí ANO v Praze 6. Tuto funkci by ale v případě výhry musela pověsit na hřebík. „V době výkonu funkce ředitele nesmí být (zájemci) poslanci, senátory ani členy zastupitelstva územního samosprávného celku, nesmí také vykonávat funkce v politických stranách a hnutích,“ stojí v podmínkách výběrového řízení.

Vyhráno ale Krnáčová ještě zdaleka nemá, konkurencí jí bude dalších pět kandidátů: současný šéf právního odboru magistrátu Tomáš Havel, nynější ředitelka Obvodního soudu pro Prahu 4 Radka Říhová, Marta Kopecká z odboru řízení organizací Ministerstva obrany, Karel Bláha, jenž na ministerstvu financí šéfoval odboru Státního dozoru nad hazardními hrami, a Jiřina Vorlová, která působila na několika ministerstvech. 

Podle Říhové kandidáty 14. ledna čeká kromě pohovoru i test. „Čeho se test týká, nevím, ale rozhodně tuto povinnost pojedu splnit a k ústnímu pohovoru se dostavím,“ řekla Seznam Zprávám. Kdo nakonec úřednickou pozici, na níž bude šéfovat zhruba 2000 magistrátním úředníkům, získá, zatím není jasné, podle zdrojů serveru je ale favoritem nejspíš Havel

Mlčenlivost

„Výběrové řízení na ředitele/ředitelku magistrátu ještě není ukončené. Do skončení se k řízení nebudeme vyjadřovat,“ řekl Blesk.cz za magistrát Tadeáš Provazník. Členové komise, jež se skládá ze zástupců všech stran v zastupitelstvu, ředitele kanceláře primátora, šéfky personálního odboru magistrátu i dočasně pověřené ředitelky magistrátu Zdeňky Javornické, jsou vázáni mlčenlivostí.

Fotogalerie
19 fotografií