Stanici provozují Lesy hl. města Prahy, její budoucí podobu představil ředitel organizace Ondřej Palička. Jedná se o kompletní přestavbu, během následujících dvou let by měl poměrně nevzhledné provizorní buňky a kotce nahradit moderní areál. „Kolegové i Praha si zaslouží areál odpovídající významu stanice, která je nejvytíženější v republice,“ řekl Palička.

Každoročně zde ošetří tisíce zraněných nebo různě nalezených zvířat, minulý rok jich již bylo celkem 5 368. Prostory pro zvířata tu přitom opravdu nejsou nijak velké. Například pro chov ptáčat je tu nyní jen jedna místnost v provizorním kontejneru, kde klece dosahují až skoro ke stropu. „My se těšíme na to, že konečně budeme mít dost prostoru pro zvířata, protože teď se sem opravdu nevejdeme,“ řekla hlavní ošetřovatelka Zuzana Pokorná.

Záchranná stanice pro volně žijící živočichy v Jinonicích.
Autor: Czech News Center/Jan Zázvorka

Je potřeba více místa

Právě ptáci tvoří dvě třetiny nedobrovolných návštěvníků stanice i proto se počítá s podstatným rozšířením hlavně prostor pro mláďata a s novými voliérami. Nový areál poskytne zvířatům veškerou péči včetně veterinární ošetřovny s operačním sálem, budou zde i jednotky intenzivní péče.

„Stanice by měla být schopná přijmout prakticky jakéhokoliv živočicha s výjimkou medvěda,“ poznamenal vedoucí stanice a lesních zookoutků Václav Nejman. Ošetřovali tu již i například sokola stěhovavého, bobra, došlo i na odchyt jelena nebo daňka. Těch se ovšem objeví jen pár kusů za rok, stanice však musí být připravená na všechno. „Důležité je, že zde budou voliéry pro speciální druhy, které v současné době hodně postrádáme a proto i ta péče je mnohem náročnější,“ dodal ředitel Nejman.

Zvířata v Záchranné stanic pro volně žijící živočichy v Jinonicích.
Autor: Czech News Center/Jan Zázvorka

Až 500 kachen ročně

Pro Prahu je specifické, že tu žije hodně vodních ptáků a i s tím počítá projekt nové stanice, kde budou speciální výběhy zejména pro labutě nebo kachny. Labutí přijme stanice ročně kolem stovky, nejčastěji se zraní při nárazech do různých drátů nebo se zamotají i třeba do rybářských vlasců, stává se také, že je pokousají psi.

Vedoucí ošetřovatelka upozornila, že se sem také dostane až pět set kachen, hlavně těch nově narozených. „V Praze hnízdí hlavně na balkonech,  terasách, uzavřených dvorech nebo střechách. Není to tam, kde by je člověk vlastně čekal a je to proto, že v Praze není místo, kde by mohli hnízdit,“ vysvětlila.

Zvířata v Záchranné stanic pro volně žijící živočichy v Jinonicích.
Autor: Czech News Center/Jan Zázvorka

Nechytejte mláďata

Pak se stává, že když se uhnízdí třeba v pátém patře na balkoně, tak se často nedostanou k vodě. Pokorná upozornila, že lidé mají nejdříve chytit samici a ne mláďata, často se jim to ale nepodaří a pak jim dovezou jen ty kachňata, která pak musí v záchranné stanici dospět, protože matka je už nenajde.

Pokud všechno půjde dobře, stavba by měla začít už na sklonku letošního roku a plánovaná je na dva roky. Nové budovy a prostory pro zvířata budou vyrůstat okolo těch stávajících a postupně budou nahrazovat nevzhledné klece a voliéry. Počítá se s náklady kolem 170 milionů korun.

Vizualizace nové podoby Záchranné stanice pro volně žijící živočichy.
Autor: Lesy hl. města Prahy

Vzhledem k tomu, že se jedná o místo, kde se pečuje i o zvířata trpící různými nemocemi nebo infekcemi, nebude stanice úplně veřejně přístupná. Budou zde vzdělávací programy pro veřejnost nebo pro školy a celý areál bude přístupný s doprovodem ošetřovatelů.

Stanice provozuje i tzv. zookoutky například v Hostivaři, Malé Chuchli nebo v Kamýku. Tam míří i zachráněná zvířata, která se již nemohou vrátit do volné přírody, což je zhruba 40 procent z těch, které se sem dostanou. 

Fotogalerie
35 fotografií