První květnový víkend byli záchranáři ze stanice povoláni na další záchrannou akci. Tentokrát se vydali až na Prosek, kde lidé nahlásili uvízlého ptáka na terase v posledním patře domu. „Po příjezdu na místo na nás čekalo překvapení. Na terasu domu totiž zalétla vzácná návštěva: rorýs velký. Tento pták, který je větším příbuzným našeho rorýse obecného. Vzácný návštěvník se zároveň stal i 1000. pacientem přijatým v letošním roce do naší stanice,“ vysvětlila  vedoucí ošetřovatelka  Zuzana Pokorná

V Česku se vyskytuje jen velmi zřídka

Pro Prahu vzácný rorýs velký hnízdí ve velké části Afriky jižně od Sahary a na Madagaskaru. Nejsevernější hnízdiště ve střední Evropě se nacházely ve švýcarské Basileji, francouzských Mylhúzách, německém Waldshutu, Freiburgu a Emmendingenu. Česká společnost ornitologická eviduje za posledních 70 let pouze 14 záznamů tohoto druhu rorýse.

Nedokázal odletět

Ošetřovatelé při záchraně rorýse zjistili, že je zcela zdráv, sám však odletět nedokázal. „Rorýsi se totiž vyznačují velice zajímavým způsobem života i stavbou těla. Většinu svého života tráví ve vzduchu, kde jedí, spí a rozmnožují se. Jediný čas, kdy přistávají na pevném podkladu, je doba hnízdění. Tomu je přizpůsobeno i jejich tělo. Tito obratní letci mají jen velmi krátké nohy, které jim neumožňují normální chůzi. Dokážou se pomocí nich pouze zachytit na římsách skal či fasádách budov,“ přiblížila ošetřovatelka.  A právě z těchto důvodů zůstal rorýs na terase uvězněný.

Noc přečkal u ošetřovatelů

Vzácného pacienta nakonec přeci jen ošetřovatelé odvezli do záchranné stanice. „I když nebyl zraněný, rozhodli jsme se s jeho vypuštěním počkat až do ranních hodin, protože venku mezitím padla noc. Nyní náš chvilkový host nejspíše plachtí někde nad cizími zeměmi a užívá si svěží vítr ve křídlech,“ uzavřela Pokorná.

Fotogalerie
26 fotografií