Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Vládní semafor“ i zahraniční opatření: Podívejte se, jak se v červnu změní cestování v Evropě

Autor: mah - 
5. června 2020
16:27

Kam mohou lidé vycestovat a na jaká místa se zatím nepodívají? To je otázka, kterou si před začátkem tradiční dovolenkové sezony klade řada Čechů. Vláda na začátku června představila takzvaný „semafor“ bezpečných zemí. Ten ovšem řadu lidí zmátl, ukazoval totiž země, které české orgány považují za bezpečné, nikoli ale země, kam se lidé mohou s menším či větším omezením vypravit na dovolenou. Jak to je ve skutečnosti?

Takzvaný „vládní semafor“ spatřil světlo světa v pondělí. Evropské země jsou v něm rozděleny do tří skupin, podle toho, jak jsou podle expertů bezpečné a jaká omezení čekají na cestovatele, který by z nich zamířil do České republiky.

Zelená obecně značí bezpečné země, ze kterých je možné přicestovat bez omezení jak pro občany České republiky, tak pro cizince. Z oranžově označených států se Češi budou moci vracet bez omezení. Cizinci z nich ovšem nadále budou muset přicestovat s maximálně čtyři dny starým negativním testem na covid-19 nebo po příjezdu nastoupit do čtrnáctidenní karantény. Z nejrizikovějších zemí, kterými je v současnosti Velká Británie a Švédsko, se budou muset negativním testem po návratu nadále prokazovat i Češi.

Opatření celkově vstoupí v platnost 15. června. S některými státy ovšem vláda Andreje Babiše vyjednala výjimky a volný provoz byl obnoven už dříve. Ještě před polovinou června se tak obnovil provoz mezi Českem a Rakouskem, Slovenskem nebo Maďarskem.

Mapa ovšem neukazuje, jak náročné je do jednotlivých zemí vycestovat. Informace o tom, jaké podmínky musí lidé splnit do vycestování do jednotlivých zemí. Podmínky se totiž často liší od mapy rizikových zemí. Dovolenkáři by ale neměli panikařit. „V Případě řady populárních turistických destinací už vlády avizovaly, že povolí příjezd z bezpečných zemí, ke kterým patří i ČR,“ uvedl v rozhovoru pro Blesk ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Pro cestování do jednotlivých zemí by tak lidé měli sledovat informace na stránkách ministerstva zahraničí, případně na stránkách ambasád v jednotlivých zemích. Blesk Zprávy pro vás připravily i jednoduchou mapu s přehledem jednotlivých opatření a podmínek nutných pro vstup do jednotlivých států.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa