Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Petříček pro Blesk: Češi, vraťte se z Itálie. Nevylučuje vyslání pomoci

Autor: Jakub Veinlich - 
8. března 2020
15:02

Italská vláda nechala uzavřít celkem jedenáct oblastí. V zemi se šíří nákaza koronaviru COVID-19 vysokou rychlostí. Nakažených stále přibývá. Češi se mají proto vrátit co nejdříve do vlasti a povinně dodržet 14denní domácí karanténu. Ministerstvo zahraničí posílilo v Itálii konzulární linku. Kolik je aktuálně Italů v Česku, ministr Tomáš Petříček (ČSSD) neví, hotelům prý ale ruší houfně rezervace.

Pane ministře Petříčku, jak se mají teď chovat Češi v oblastech, které Itálie kvůli koronaviru uzavřela?

Všem, kteří se nacházejí v uzavřených lokalitách, tedy Lombardii, Benátsku, Piemont a Emilia-Romagně, doporučujeme, aby se zkontaktovali s našimi konzulárními pracovníky. Podle všech informací, které máme z italské strany, včetně civilní ochrany, tak bude umožněno cizím státním příslušníkům z těchto oblastí odjet. Pan premiér (Giuseppe) Conte potvrdil, že se omezení týká především příjezdů do uzavřených oblastí a lidé, kteří se chtějí vrátit, nebo vydat na letiště, tak to bude možné.

A ti, kteří jsou na cestě do Itálie?

Tam doporučujeme do těchto oblastí rozhodně necestovat. A navíc ale stále platí to, že všichni občané, kteří se vrátí z Itálie, mají povinnost zůstat 14 dní v karanténě.

A jste nějak v kontaktu s místním ministrem zahraničí, nebo italským velvyslancem?

V tuto chvíli je naše ambasáda v kontaktu s civilní ochranou a s ministerstvem zahraničí. A to především kvůli přesným dopadům opatření, které pan premiér Conte vydal v noci na neděli.

Máte přehled, kolik je v tuto chvíli v uzavřených oblastech českých občanů?

Video  Rozhovor s náměstkem Prymulou o nových opatřeních  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Máme údaje z aplikace DROZD, ale určitě tam nejsou registrovaní všichni. Občas se stává, že když někdo jede s cestovní kanceláří, tak se neregistruje. Víme, že tam máme něco málo přes tisíc registrovaných lidí. S konzulárními pracovníky si ještě upřesňujeme ta čísla i ve spolupráci s cestovními kancelářemi, se kterými musíme také vyřešit, jak zajistí návrat turistů zpět do vlasti.

A budou to řešit cestovní kanceláře, nebo vláda bude posílat do Itálie letadlo?

V tuto chvíli bychom to chtěli řešit v první fázi s cestovními kancelářemi. Podle všeho stále funguje možnost, že se naši občané mohou z těchto uzavřených oblastí vrátit ať už po vlastní ose, nebo prostřednictvím cestovních kanceláří. Nicméně situaci budeme sledovat a popřípadě budeme reagovat podle potřeby. Předpokládám, že tyto věci budeme řešit také v pondělí ráno na Bezpečnostní radě státu.

Můžete jako vláda zamezit italským turistům, aby jezdili do Česka, popřípadě vyjednat s Italskou vládou, aby své občany vyzvala, aby necestovali?

Co se týče individuálních cest, tak ta opatření a doporučení by musela jít z italské strany. Nicméně Itálie sama už přistoupila k tomu, že zastavila hromadné zájezdy. A podle informací, které mám od poskytovatelů ubytovacích služeb, tak dochází k hromadnému rušení ze strany italských turistů a cestovních kanceláří.

Máte přehled o tom, kolik je v České republice v těchto dnech Italů?

Přesný přehled nemáme.

Video  Andrej Babiš o kontrolách karantény  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

pepen ( 9. března 2020 08:36 )

PENÍZE JSOU POTŘEBA NA JINÉ VĚCI...NEJSOU ROUŠKY JAK DO NEMOCNIC TA PRO STARÉ LIDI /RIZIKOVÉ / !!!MĚLI NA ZÁJEZDY DO ITÁLIE NA LYŽOVÁNÍ-NECHŤ SI CESTU ZAPLATÍ SAMI !!!!JEŠTĚ BY SI MĚLI ZAPLATIT I LÉČBU !!!

ivalen ( 9. března 2020 08:23 )

Přes varování tam za své odjeli, tak ať se za své vrátí, ale až po karanténě v Itálii. Nevím, proč by nám sem měli vozit ten sajrajt a my jim to ještě platili. Měli v dnešní době nákazy sedět doma na zadku.

hadisko ( 9. března 2020 08:15 )

jaká pomoc neser lid všichni ví co se děje odjížděli chechtali se lidem že se nic neděje jen s hovadělí pražák muže vycestovat v době epidemie do Itálie.Tak at si poradí za své náklady a ještě bych jim nakopal a v karanteně ani korunu chechtejte se!!

Veronikavir ( 9. března 2020 06:06 )

Klidně tam pochcípejte!

Brod12 ( 9. března 2020 04:00 )

Ať tam zůstanou když tam chtěli přitáhnout jsem jen ty ***

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa